ГрадътНовини

Преиздадоха библиографска рядкост

Губернаторът дари целият тираж от второто издание на книгата на Тодор Тончев „Основателен ли е у нас антисемитизмът” на наследниците му

Областният управител Здравко Димитров дари целият тираж от второто издание на книгата на Тодор Тончев „Основателен ли е у нас антисемитизмът” на наследниците на автора.

Книгата излиза от печат в София през 1938г., като резултат от силна хуманна реакция срещу зараждащия се в този момент държавен антисемитизъм в България. Тогава книгата е инкриминирана, а нейният автор е задържан и осъден на една година, която излежава в Кюстендилския затвор. Посоченото издание, днес е библиографска рядкост, което оправдава и неговото повторно публикуване.

Инициативата за преиздаването на книгата е на дъщерята на автора – д-р Валентина Тончева, която по този начин изпълнява бащиния завет да запази спомена от историческите събития от онова време и стана факт благодарение усилията на г-н  Здравко Димитров и екипа му.

Авторът Тодор Апостолов Тончев (22.06.1908 – 01.09.1995) е един от онези, малко познати представители на българското общество, които посвещават персоналната си интелектуална енергия на важни за социума каузи и издигат глас в защита на българските евреи още преди да е приет Законът за защита на нацията през 1941 г.

Той е роден в Хасково, а през 1930 г. завършва Военноморското училище във Варна. Именно там има възможност да се сприятели и да общува с представители на еврейската общност, което предопределя и идейните му убеждения срещу зараждащия се и в България антисемитизъм. Създава Проектантско бюро за технически и конструктивен контрол, след което последователно работи като инженер в Мадан и Кърджали до пенсионирането си. През 1960 г. се установява със семейството си в  Пловдив, където остава до края на живота си.

„В съдържателно отношение книгата представлява популярно издание, в което е направена кратка историческа ретроспекция за еврейската общност в България. В случая по-важни обаче са идейните послания, чрез които се отстояват и споделят най-общочовешките духовни ценности за толерантност към различията и споделена любов към човека, независимо от неговия произход и религия.

Предлаганото издание най-добре говори за себе си и за своя автор. То е адресирано към вниманието на всички онези читатели, които проявяват интерес не само към драматичната история на евреите, но и към рефлексиите на тази сложна и актуална тема в българското общество.

В този аспект безспорни са заслугите на представителите на българския духовен, политически и интелектуален елит за спасението на българските евреи, но не по-малко значими са и опитите на отделни български граждани с изострена чувствителност, които пропагандират дълбоко хуманни идеи, насочени срещу антисемитизма“, казват в предговора към второто издание преподавателите във Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“ проф. д-р Русалена Пенджекова-Христева и доц. д-р Пламен Славов.

С цел запазване автентичността на авторовия език и стил, както и духа на епохата, е предпочетено факсимилното възпроизвеждане на текста, за което областният управител изказа своята огромна благодарност към екипа на Издателски комплекс ВУСИ.

Гости на събитието бяха доц. д-р Пламен Славов от Философско-историческия факултет на ПУ „Паисий Хилендарски“, директорът на НБ „Иван Вазов“ Димитър Минев, директорът на Регионален държавен архив Димитър Севов и директорът на Издателски комплекс ВУСИ Олга Манолова.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина