ГрадътКултураНовини

Панорама на големия турски режисьор Нури Билге Джейлан в Lucky Дом на киното

Специалните прожекции ще са между 12 и 18 март в рамките на София Филм Фест в Пловдив

В рамките на тазгодишното издание на София Филм Фест в Пловдив (12 до 24 март) ще върви и панорама на едно от най-големите имена в турското кино – режисьора Нури Билге Джейлан. Неподражаем и истински магнетичен, философският, леко тъжен и изпълнен със специфично чувство за хумор стил на Джейлан не оставя равнодушни зрителите.

Панорамата ще се проведе в Lucky Дом на киното от 12 до 18 март. Зрителите ще могат да видят пет от най-успешните му филми, включително и премиерата на новия му филм “Дивата круша” (2018).

Ретроспекцията започва с филма “КЛИМАТИ” (2006), днес (12.03) от 19 часа. Филмът е емоционален портрет на интимните отношения на една двойка, разказ за разпадането на връзката между университетския професор Иса (в ролята е самият Джейлан) и доста по-младата от него Бахар (ролята е поверена на съпругата му – Ебру).

На 14 март (четвъртък) от 19 часа е прожекцията на “ТРИ МАЙМУНИ” (2008). Филмът проследява историята на политик, по невнимание убил човек с колата си през нощта на безлюден път. Избягал от местопрестъплението, той убеждава с обещание за сериозна сума дългогодишния си шофьор да поеме вината му. Ала унижението от тази сделка става причина за допълнителни усложнения в драматичното битие на семейството на шофьора…

На 16 март (събота) от 18.15 часа е началото на “ИМАЛО ЕДНО ВРЕМЕ В АНАДОЛА” (2011). Филмът представя живота в малко провинциално градче през призмата на криминална история, умело преплетена с мотиви от разкази на Чехов. Джейлан ни запознава с един полицейски комисар, един следовател, местния доктор и двама предполагаеми убийци, които издирват труп, заровен нейде в полето, и в процеса на търсене стигат до важни житейски истини…

В неделя (17 март) отново от 18.15 часа можете да гледате носителят на Златна палма от Кан 2014 – “ЗИМЕН СЪН”. Филмът е дълбока и съзерцателна история за хотелиера Айдън в малко градче, чиито културни претенции и самодоволство са сринати през една паметна зима. Действието се развива сред живописния зимен пейзаж на Кападокия.

На 18 март (понеделник) в 20 часа е премиерата на новото заглавие на Нури Билге Джейлан – “ДИВАТА КРУША” (2018). Специален гост на прожекцията в Пловдив ще бъде актрисата Хазар Ергючлю. Нежен, човечен и изящно заснет филмът е своеобразна елегия, посветена на мечтите и родното място – и как завръщането към тях понякога е причина за особен, сладко-горчив вкус на носталгия.

София Филм Фест в Пловдив се случва с подкрепата на Община Пловдив.

Онлайн билети можете да откриете на www.boxoffice.bg.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина