АктуалноВкусът на градаГрадътЗабавлениеНовини

Кои са заведенията с камина в Пловдив?

5+1 места, където да разпуснете в уютна обстановка през зимата

С все по-мрачното и мъгливо време навън често търсим домашния уют и в местата, които посещаваме. Няма по подходящо време от зимните вечери, за да се насладим на топлината от камината и да отпочинем сред пукота на искрите от огъня. Затова и екипът на единствения дигитален пътеводител под тепетата Lost in Plovdiv се впусна в обиколка на любимите заведения и намери за вас тези, в които пламъците игриво разпръскват светлина и топлина. А в тази обстановка неминуемо и храната ни е по-вкусна, и питието – по-примамливо.

Започваме списъка с най-новото си откритие – d’Asti Osteria Italiana. Задължително си запазете масата до камината и поръчайте поне тристепенно меню. Съвсем скоро подробно ви разказахме за някои от рецептите на шеф-готвача, а гарантираме, че има още, които си струва да бъдат изпробвани. Вечерята до огъня върви отлично и с чаша червено вино, а собственикът Александър ще препоръча най-подходящото, което да пасва с подбраното ястие.

Следващото място е друг наш фаворит – ресторант Одеон. В него може да се насладите на целия свят в една чиния и то със страхотен изглед към Главната улица на Пловдив и разкопките на древния одеон. Обстановката предполага уединение и кара гостите да се чувстват като у дома си, а не просто в заведение за хранене. А кухнята е истинска интернационална еклектика! Огромно внимание заслужава да отделите на предложенията от българската кухня, които тук са презентирани по нетрадиционен начин и с авторска интерпретация върху всеки един елемент.

Няма как да пропуснем и ярката емблема на движението Slow Food  не само в Пловдив, но и в цяла България. Ресторант Хеброс се намира в едноименния хотел, разположен в реновирана възрожденска къща в Старинен Пловдив. Той е носител на наградата „Ресторант на годината“ за 2016 и 2003 година на сп. „Бакхус“ и продължава да е сред най-добрите в страната. Менюто му включва ястия от българската и международната кухня, приготвени с типични за сезона продукти. Сред фаворитите ни са изумителния традиционен миш-маш, пълнените люти чушки със сирене и пармезан, жабешките бутчета и охлювите с див ориз, гъшият дроб и, разбира се, телешкото бон филе с гъби и маринован чесън.

Продължаваме с едно заведение извън централната градска част. В Jazz&Wine залата на Note di Vino също може да си запазите маса в близост до камината. Менюто не е излишно дълго, но е добре подбрано, а обслужването и качеството на храната е отлично. В другата част на ресторанта има специален детски кът с аниматор, така че спокойно може да оставите детето си да поиграе, а вие да се насладите на вечерята си.

Последните ни две предложения по-скоро спадат в категорията барове. Vino Culture е уютен малък винен бар в една от пресечките на улица Отец Паисий. Предлага се богата селекция от местни вина, както и платa с вкусни мезета.Посъветвайте се с приятелския персонал (обикновено самият собственик) какво имат „на чаша“, или обяснете какво ви харесва и ще ви поглезят с нещо изключително.

В бар Контрабас освен да отморите на по питие, ще може да се отпуснете под звуците на прекрасни лайв изпълнения на обичани изпълнители. Бумтящият огън в зимната вечер пък само ще засили чувството за още по-задушевна атмосфера и уютна обстановка.

Пропускаме ли някое любимо място? Споделете в коментарите…

Веселина Михайловска

Създава съдържание, насочено към туристите и гостите на Пловдив и отговаря за рекламната и маркетингова стратегия на медията и популяризирането на съдържанието ѝ.

3 коментари

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина