ГрадътКултураНовини

Книга търси отговор на въпроса „Защо изчезват пчелите?”

Мария Павлова представя „Мистерията B-FILES” в Пловдив

Нова българска книга търси отговор на един от горещите съвременни екопроблеми – „ Защо изчезват пчелите?”.  Романът „Мистерията B-files“ на Мария Павлова ще бъде представена във сряда в галерия Тракарт от самата авторка.

„Книгата „Мистерията…” е с оптимистичен завършек, има  надежда за утрешния човек”, казва Мария Павлова. „Тя  е с отворен край, бих казала тъжно оптимистичен. Да, природата вече съвсем явно ни сигнализира да се спрем. Да, ние уж я чуваме. Но тя просто не е главният ни приоритет… Когато човек е поразен от тежка и нелечима болест, обикновено дълго преди това е имало симптоми, имало е предупредителни сигнали, и той е осъзнавал, че  примерно не трябва да пуши, но или не го е правел, или го е правел половинчато, или пак е почвал по старому като се пооправи. „Мистерията B-FILES“ е книга и за тези предупредителни симптоми, идващи от околната среда, за отношението ни към тях… Ако отворите Уикипедия ще прочетете, че ледниците на Арктика и на Антарктика изумително са намалели последните десетилетия. А те са климатици на Земята. Без тях утрешният човек как ще живее? И ще ни прости ли? Дали ако живее в температурен ад ще му е до радост и възторг, ще се отпусне ли и за миг душата му? Нищо не може да върне нечия  младост, но точно по същия начин нищо не може да възстанови и тези ледени шапки. Само арогантен и самозабравил се ум може да твърди с лека ръка обратното. Така мисля”, допълва тя.

„Самото писане не беше особено дълго, но то си имаше доста дълго предисловие. Около три години четях книги за пчелите, разговарях със земеделски стопани и пчелари. Освен това със съпруга ми, който много ми помогна при писането, защото е програмист, а в книгата има доста неща в тази посока, редовно сядахме в някое кафене и обсъждахме. Защо изчезват? Какво става? Как е възможно посред зима хиляди кошери внезапно да се изпразват, а никой да не е виждал и една пчела да отлита от тях?! И как така ще го правят без майката, самоубиват ли се, полудели ли са? Някъде на острови в океана ли отиват? Иначе, отговорът на въпроса какво точно убива пчелите в света и защо изчезват дойде внезапно, връхлетя ме тихо един ден и така и всичко друго си дойде на мястото. Разбира се, това е моята интерпретация, но аз вярвам в нея. Скоро след това започнах и самото писане. Първо написах много дълъг синопсис, защото в романа има втъкан и криминален сюжет, а после писах около година и половина”, споделя авторката.

Историята в книгата й е повече от интересна. Какво става, когато превърнеш голям световен проблем като изчезването на пчелите в приключението на живота си, в научно предизвикателство или в средство за разчитане на собствените си кошмари и халюцинации? Отговор дават три български екипа, тръгнали заедно с още стотина от цял свят по следите на пчелната мистерия. Тримата мъже и трите жени се вълнуват обаче не само от синдрома на празния кошер, загадъчен и сам по себе си, и дори не само от наближаващия климатичен апокалипсис, а и от най-обикновени неща като несъстояла се целувка или болно в аутистичния спектър дете, докоснало сърцето ти.

Екипът, който разгадае тайната на пчелите и предложи спасение, ще получи сто милиона долара, но в свят, който си отива, ценностите се пренареждат от само себе си. А за да победиш злото и в най-ужасните му, извратени измерения, ти е нужно не чудо, а приятели… Една тайна от древността може да помогне на загиващия свят, но готов ли е той за нея? Ще му я дадат ли трите екипа, или ще я оставят заровена под Стария Пловдив и Родопите? Може ли все още неродено дете да направи нещо необикновено с  невинността на енергията си?

Това е роман с много приключения, перипетии и  изненади. Смесват се личните мисли, вълнения и надежди с коварно растящия хаос в природата. Сюжетът е изключително динамичен, а главните действащи лица са две – пчелите и хората. Защо бягат от нас пчелите и повличат ли ни със себе си? Обречено ли е всичко или все още има надежда?

Изданието е отпечатано с подкрепата на Дистрикт 130 – България/District 130 – Bulgaria, Lion“s Club International.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина