БългарияГрадътЖивотЗабавлениеИзпод тепетоМненияФотогалерия

Кварталът на духовете (ГАЛЕРИЯ)

Някъде накрая, почти в Центъра – северната част от квартал „Христо Ботев”

Кварталът на духовете. Така изглежда днес северната част от квартал „Христо Ботев”, в район Южен. Тази индустриална градска зона, която граничи с жп линиите, се намира на запад и на юг от Централна гара.

От южната страна граничи с бул.“Петър Динеков“, а на север е популярната улица „Сергей Румянцев“, но сега от нея не е останало почти нищо. В източната част на квартала са старите леярни на бившия завод „Антон Иванов“, локомотивното депо и легендарният железен мост над железопътните линии. Тук са и остатъците от някогашната фабрика за печки и метални изделия „Балкан“. В края на 60-те и началото на 70-те години завод „Балкан“ произвеждаше с огромен успех популярните нафтови отоплителни печки по френски лиценз. Това е най-старата част на квартала.

Сега тук няма почти нищо. Рушащи се сгради, малки и засукани улички, забутани автосервизи и работилници. Кварталът е разделен на две части от скоростната железопътна линия Пловдив – София и единствения излаз към града на север е един исторически пешеходен прелез. Само дето през него трябва да се преминава с повишено внимание. Дори култовия в близкото минало клуб „Трабанта“ не работи, след като бе опожарен преди време.

Това е квартал „Христо Ботев”. Близо до центъра и далече от града. Град, в който иначе всеки квадратен сантиметър вече е ценен. Дали може да има по-светло бъдеще, само времето ще покаже. Нужни са обаче идеи и политики за развитието му. Към днешна дата такива липсват.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

4 коментари

  1. Скоро ще го булдозират и едни малки, спретнати прогимназии на по 7 етажа ще довършат квартала,,,бай помак чака да се нанесе,,,купил е на зелено вече изкопа и чака…Пловдив си отива, идва бразилската фавела

    1. Прав си и съм съгласен… Но е истина, че допреди 7-8 години имаше масово недоволство, че в Пловдив не се строи, и няма никакво стопанско развитие. Сега е точно обратното, има развитие, каквото не е било от 30 години. Градът настигна и изпревари Варна и Бургас, което доскоро изглеждаше немислимо, даже софиянци вече заговориха с уважение за Пловдив – лично се убедих наскоро. Ако искаме добър жизнен стандарт, трябва да приемем, че освен меда има и жило. Обратното е идиличната провинцийка при Славчо Атанасов. Иначе това, което става тук, започна в София преди повече от 20 години и този град вече реално го няма. Дано Пловдив настигне София по качество на живот и не се съсипе, както стана там…

      1. Трябва да се прави с мисъл и прецизност презастрояването, щом смяташ че е толкова “ неизбежно и необходимо“ ! Аз лично не вярвам, че това безумие ще донесе икономическа революлия в портфейлите ни, напротив, само дъмпинг в цената на труда – т. е няма реално повишение на стандарта на живот, повече мръсотия, прах, кал, много стари коли , паркирани една върху друга, тотално абдикиране на градските власти в контрола на новограджадните, а те самите, понеже повечето от тях са изпълзяли от обора в големия град, си носят и „аромата“ със себе се…буквално и преносно….

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина