ГрадътКултураНовини

Изложбата „Дигитални екологии“ идва за втори път в Пловдив с поглед към бъдещето

Откриването на изложбата ще стане стане с поредица лекции и семинари за широка публика

Проектът „Дигитални екологии“ се завръща с второ издание в Пловдив – „Дигитални драматизации: Екологии от бъдещето“. В изложбени пространства към събитието ще се превърнат „Баня Старинна“ и „СКЛАД“ от 4 май до 30 юни. Организатор е сдружение “Изкуство днес“, които са поканили 37 утвърдени художника и артисти от България и Европа, с участия на престижни форуми, като Венецианското биенале или Манифеста. Куратор е Димитрина Севова.

Изложбата събира съзвездие от художници, активно участващи понастоящем на международната и европейската художествена сцена, носители на многобройни награди. Дигитални екологии е актуална и уникална по мащаба си среща със съвременното изкуство за широката публика в Пловдив – Европейска столица на културата  с настоящите тенденции и експерименталните форми в художествените практики и произведения на изложените художници. Това са формите на художественото изследване, разказването на истории с методите на визуалното, филм есе или тези, които търсят формалните аспекти на създаването и езика в елементите на играта, с присъщата на изкуството изкусност, която е и сила в нечовешкото създаване.

Чрез недиректния език на изкуството, изложбеният проект се наема да изрази невидими процеси и тревожни теми около глобалната промяна на климата, които статистическите данни не могат емоционално да отразят. Изкуството, което умее да въздейства на сетивата, убеждава в неотложността за отделния човек, така и за обществото да се развива екологично мислене и действие. Представените автори ангажират художествените си практики и произведения с екологично съзнание в настоящето, за да създадат визии, обърнати към бъдещето, които не само критично, но и с въображението, присъщо на света на изкуството, предлагат на публиката да преразгледа отношенията между природа и култура, които не са повече в опозиция, чрез неочакваните обрати между трагичното и комичното, или изкуственото и натуралното.

Откриването е на 4-и май от 16.00 часа, когато и двете пространства ще са отворени за публиката. В 17.00 часа, приветствие на куратора на Дигитални екологии и директора на сдружение Изкуство днес в Баня Старинна, с пърформанс на Доротеа Руст (Цюрих). По-късно, в 19.00 часа в Тютюневия град , СКЛАД, програмата на откриването продължава с лекции на световнизвестните философи Боян Манчев (София / Берлин) и Гералд Рауниг (Виена / Цюрих / Малага), следвани от пърформънса на Войн де Войн (София / Берлин) и Мари Чивиков (Амстердам) в колаборация. Откриването на Дигитални екологии е следвано от двудневен международен симпозиум на 5-и и 6-и май, обърнат към широката публика, разширявайки контекста на изложбата и предлагайки поглед в дълбочина до практиките и подходите на участващите художници и теоретици с разнообразна програма от презентации, лекции, отворени дискусии и пърформънси, за да търси мястото на човека в ускорената технологична реалност, планетарната дестабилизация на климата и замърсяването на околната среда от човешките действия, разглежда връзките между околната среда и съвременния човек, където мъдростта, любовта и хумора често се оказват единствения мост в отношението между научно знание и практиките на ежедневния живот.

През 2019-а, Дигитални екологии се осъществява под заглавието Дигитални драматизации: Екологии от бъдещето и търси обекти от бъдещето, присъщи на изкуството, подсказани от екологичното съзнание, преди да бъдат трансформирани в данни и информация. Кураторът на изложбения проект насочва вниманието към темата, използвайки пиесата на Самюъл Бекет „Краят на играта,“ където чрез периодичното изчезване на различни неща, се разкрива мистериозната същност на обектите да се отдръпват и появяват в реалността, която е трудно да бъде изразена, особено тази пърформативна крехкост, която минава отвъд човешките взаимоотношения и трябва да бъде третирана с екологична грижа. Комбинирането им с метода на драматизации, където играта и актьорските умения не са само човешки качества разгръщат възможности за екологиите от бъдещето. Проектът, както казва Димитрина Севова, подхожда към екологията чрез пърформативните аспекти на реалността, където играта на създаването и имитацията ни подсказва, че тя е винаги в сътрудничество с нечовешки агенти в пресечните точки на театъра и съвременното изкуство, и на театралността, и на (не)сценичността на нечовешкото и хаоса, взаимодействието с които неизбежно ни прави дори повече човечни.

Дигитални екологии е акцент в програмата на Пловдив – Европейска столица на културата, който се осъществява в два етапа в рамките на миналата и тази година, търсейки една темпорална продължителност, за да обърне внимание към важността на проблемите на околната среда както за всеки един от нас, така и за съвременното общество чрез средствата на съвременното изкуство. Първият етап се проведе от 27 юли до 5 септември 2018 г. със заглавие Operaismo Naturale: Екология на събитието, с разговори, интервенции и пърформънси на 28 и 29 юли и 5 септември, а вторият, който е настоящият,  Дигитални драматизации: Екологии от бъдещето – разширен международен изложбен проект, основаващ се на първото издание и неговия контекст, от 4 май до 30 юни 2019 г., с придружаващ симпозиум на 5 и 6 май 2019 г., с изложени художествени работи и интервенции на Донатела Бернарди, Урсула Биман, Лъчезар Бояджиев, Йохана Брукнер, Сара Бургер, Делфин Шапюи Шмиц, Вълко Чобанов, Войн де Войн & Мари Чивиков, Йонас Етер, Ан-Лор Франшет, Моника Урсина Йегер, Щефани Кнобел, Марлене Майер, Боян Манчев с Ани Васева и Леонид Йовчев (Метеор), Емил Миразчиев, Уриел Орлов, Урсула Пала, Луренсо Пенагияо Соарес, Елоди Понг, Оливър Реслер, Табита Резер, Доротеа Руст, Елза Силе, Керстин Шрьодингер, Паскал Швайгхофер, Венелин Шурелов, Сандро Щойдлер, Камен Стоянов, Милва Щуц, Катарина Свобода, Уна Земан / Бодан Стелик, Рика Тауриайнен, Лена Мария Тюринг, Александър Тухачек, Боряна Венциславова, и Мартина-Софи Вилдбергер.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина