ГрадътКултура

Експерименти с коприва и текстил на арт проект в Стария град

Проектът ще се случи на 17 май в сградата на АМТИИ на ул. 4-и януари 4

Текстилни експерименти с коприва подготвя екип на фондация „Стойна Кръстанова“. Те ще се случват в рамките на проекта „Текстил и град“, в който ще е изпробват различни техники за багрене, печат, рисуване и други дейности с нестандартния материал. Всички успешни продукти ще бъдат представени на изложба.

Проектът на Фондация „Стойна Кръстанова“ „ТЕКСТИЛ И ГРАД. Градска лаборатория за експерименти в текстила“, част от Културния календар на Община Пловдив за 2019 година, има за цел да създаде територия за експерименти и иновативност в текстилното изкуство чрез използването на нематериално наследство като инструмент за творческо вдъхновение и умение за прилагане на старинни технологии в нови културни проекти с висока художествена стойност. Тази година основен материал е копривата, чиято комплексна същност обединява символни, духовни и практически свойства, дава възможност тя да се включи в Градската лаборатория за експерименти в текстила. Тя вдъхновява чрез старинните смисли, които носи, но представлява и предизвикателство за технологична обработка и изразяване на нови идеи в художествени текстилни проекти.

В първата творческа работилница „Анатомия на копривата“ екипът се срещна с творци и специалисти в сферата на културата, които споделиха истории за различните приожения на копривата – в кулинарията, козметиката, фолклора, текстила, медицината. Творците разказаха за своето вдъхновение от работа с текстил и коприва.

Събитието АртЛаборатория е втората творческа работилница, която се организира от в рамките на проекта „ТЕКСТИЛ И ГРАД. Градска лаборатория за експерименти в текстила“. Тя е посветена на творчески експерименти с коприва. Ще се изпробват различни техники за багрене с естествени материали върху различни текстури. Участниците ще могат да се включат и в разнообразни творчески занимания, които използват копривата за вдъхновение – ситопечат с коприва върху хартия и/или плат, хербарии с коприва, рисуване с коприва и други традиционни и нетрадиционни техники за боядисване. Преживяването ще се допълни с пиене на чай от коприва и споделяне на истории, рецепти, приказки, свързани с копривата. Успешните експерименти ще се включат във финалното събитие по проекта ТекстФест 2019 Копривени творения (12-14.07.2019), а създадените творчески проекти ще станат част от планирата изложба в рамките на фестивала.

Събитието ще се състои на 17.05.2019 от 16:30 часа в сградата на АМТИИ на ул. „4-ти януари“ № 4 (до Балабановата къща в Стария град).

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина