Един от най-известните съвременни френски историци идва в Пловдив

Градът Култура Новини

Елен Карер д’Анкос посещава града два дни преди да посрещне Емануел Макрон във Френската Академия на науките

Един от най-известните съвременни френски историци Елен Карер д’Анкос ще посети Пловдив в понеделник, 18 март. Тя е човекът, който консултира държавни глави по въпроси, свързани с политическата визия на отношенията между Франция и славянския свят. От 1990 г.  г-жа Елен Карер д’Анкос е член на Френската Академия на науките – най-престижната институция, основана през 1634г. През 1999г. тя става първата жена, пожизнен секретар на Академията и като такава, въплъщава и до днес висшия морален авторитет на френския език.

На 20 март тя ще се върне в Париж, за да посрещне под купола на Академията президента на Френската република Емануел Макрон за честването на официалните празници на Франкофонията. Затова пристигането й в България в навечерието на 20-ти март, Международния ден на Франкофонията, се счита за акт със силна символика.

В програмата на г-жа Елен Карер д’Анкос е включена разходка в Стария град, като след Къща Клианти, тя ще посети Античния театър, придружавана от Н.Пр.Ерик Льобедел – Посланик на Франция, Фабиен Флори – Директор на Френски културен институт, г-жа Фани Брадинска – почетен консул на Франция в Пловдив и Йордан Илиев – директор на ОИ „Старинен Пловдив“.

След това програмата ѝ продължава с официален обяд, на който ще присъстват още Александър Държиков – заместник-кмет, Кирил Велчев – изп.директор на Фондация „Пловдив 2019“, проф. д-р Стефан Костянев – Ректор МУ , проф. Мариана Мурджева – Зам.-ректор Международно сътрудничество МУ и други.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.