ГрадътНовини

Дипломират се 143 абсолвенти от информационните специалности на Техническия университет – филиал Пловдив

Почти всички 143 студенти, завършващи деветте специалности на факултет „Електроника и автоматика“ в Техническия университет – филиал Пловдив вече имат добре платена работа и остават в Пловдив и в България. Така коментира кариерния старт на 106 бакалаври и 37 магистри от випуск 2018 деканът на факултета проф. д-р Гриша Спасов.  Днес те получават дипломите си в аулата на висшето учебно заведение. Предпочитаната специалност от дипломиращите се бакалаври  е „Компютърни системи и технологии“ /КСТ/ . Завършват я 47 бакалаври, от които 6 са с отличен успех. Следващите предпочитани  специалности са „Електроника“ – 24 завършващи инженери,  „Електротехника“ – 16 и “Автоматика, информационна и управляваща техника“ – 12 млади специалисти. При магистрите най-много се дипломират студенти от специалността „Електротехника“ – 22 студенти . „Идват да я учат студенти, които са завършили други специалности в други вузове. Част от тях заплащат за образованието си и учат предварително 1 подготвителна учебна година фундаменталните дисциплини на специалността, за да догонят  колегите си с бакалавърски диплом от Техническия университет-филиал Пловдив.“ – коментира професор Спасов.

Идвам тук за знания, а не за диплома – това е най-логичното обяснение на факта, че от 26 семестриално завършили магистри в предпочитаната специалност „Компютърни системи и технологии“ /КСТ/ само 5 се дипломират с випуска си. До две години по-сетне обаче бившите студенти се връщат да защитят дипломна работа и да получат диплом за магистър – инженер, вече притискани от фирмите, за които работят. Обяснението е, че българските компании често трябва да представят пред чуждестранни партньори  структурата на своя екип и за тях е важно да имат повече магистри, назначени на работа.

Много активно  – още от трети курс – започват да работят и младите инженери с бакалавърска степен. Изкушението на високите стартови заплати е неустоимо за повечето студенти. „Когато един третокурсник от специалност КСТ започва не само да учи, но и да работи , много често стартовата му заплата е 1500 лева. Когато завърши и представи дипломата си вече получава 2000-2200 лева. След две години работа заплата може да достигне и надмине 3000 лева. Стартовата заплата при другите специалности е около 1500 лева, след две години работа надминава 2000-2200 лева.“ – споделя впечатления от обратната връзка със своите студенти проф. Гриша Спасов.

Резултатите на випуск 2018 от факултет „Електроника и автоматика“ са добри, доволен е директорът на Техническия университет – филиал Пловдив проф. д-р Въльо Николов. „С отличен успех завършват 19 студенти. Първенците на випуска са 9 студенти, а златни медали за максимални постижения в изучаването на инженерните науки получават 6 студенти.“ – доволен е директорът на вуза. Двама от най-силните студенти от випуск 2018 имат знанията и  куража да започнат да работят в областта на изкуствения интелект. „Това е направление, в което трябва да се чете и да се знае много. Хит е и работата в направление интернет на нещата, както и роботика, но и там не можеш да минеш с по-скромни знания.“ – заключи проф. Гриша Спасов.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина