ГрадътКултураНовини

Ден до старта на Киномания в Пловдив

Извънредна прожекция, поради огромен интерес към „Засукан свят“ на Мариус Куркински

Богата колекция от най-интересното от европейското и световно кино предстои в следващите дни в LUCKY Дом на киното на поредното 14-о издание на Киномания в Пловдив. Фестивалът започва на 15 ноември с прожекция на новия филм на Мариус Куркински „Засукан свят“, за който в Пловдив гостува актьора Валентин Гошев, който ще бъде представен от Драго Симеонов. Поради огромния интерес още на следващия ден ще има и извънредна прожекция – от 16:30 часа.

На КИНОМАНИЯ ще видим премиерно едни от най-атрактивните и стойностни филми от световното кино – последните хитови заглавия произведени в Европа и отвъд океана, български, детски, музикални, документални филми и класики.

Сред заглавията, които не бива да пропускаме са новите филми на Уди Алън – „Един дъждовен ден в Ню Йорк“, който също ще видим именно идния уикенд с две прожекции в събота и неделя. В допълнителни прожекции през декември пловдивчани ще могат да видят и последните творби на Андрей Кончаловски – „Грехът на Микеланджело“ и на Педро Алмодовар „Борба и величие“.

Приятна изненада за всички ще бъде новият филм на Тайка Уайтити (“Момче”, “Какво правим сред сенките”, “Тор: Рагнарок”) – “Джоджо Заека” със Скарлет Йохансон и Сам Рокуел. Поразително развенчаване на фашисткото мислене и породеното от него насилие, филмът започва като хаплива сатира, но постига неочаквано емоционално въздействие.

Куп класики от миналия век ще можем да видим на голям екран през тази Киномания. Пловдивчани и гостите на града ще могат да се насладят на няколко шедьовъра – “Бъч Касиди и Сънданс Кид” (1969), “Волният ездач” (1969), “Пощальонът” (1994), вторият римейк на “Роди се звезда” (1954) с Джуди Гарланд, “Хамлет” (1990) на Франко Дзефирели и документалния “Андрей Тарковски. Киното като молитва”.

Музикалната тема е активно засегната в специална програма – „Джуди“ с Рене Зелуегър. В биографичния филм ще видим историята на Джуди Гарланд – която пък не бива да пропускаме като актриса в класическия „Роди се звезда“, част от вече споменатата програма. На големия екран ще се срещнем и с други важни имена от света на музиката – „Арета Франклин. Amazing Grace“, който разказва за записа на легендарния албум, както и „Павароти“ – за едноименния оперен певец.

За най-малките почитатели на киното също за предвидени интересни заглавия – “Момчето и пеликанът”, “Петсън и Финдъс 2 – Най-хубавата Коледа”, “Рока променя света”, “Чекър Тоби и тайната на нашата планета”.

Вече започна и продажбата на билети на касата на LUCKY Дом на киното, както и онлайн на boxoffice.bg.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина