ГласовеГрадътМненияНовини

Градът отбеляза 76-та годишнина от спасяването на пловдивските евреи

Сетозар Калев: От името на оцелелите в Холокоста и българската еврейска общност – благодарим! Ние никога няма да забравим тази история

Днес в Пловдив беше отбелязана 76-та годишнина от спасяването на пловдивските евреи. Поклонението се състоя в в Дондуковата градина.  Тази година в него участваха и много ученици от Пловдив и региона, които работят по международни проекти за етническа толерантност,  разказа председателят на организацията на евреите „Шалом” в Пловдив инж. Светлозар Калев.

Калев изрази надежда, че възпитаните в толерантност и хуманизъм млади хора ще продължат напред по пътя на изграждането на един по-справедлив и хармоничен свят. Свят, в който българското общество отстоява с още по-голяма сила общочовешките ценности на толерантност и сътрудничество за хармонично развитие на семейството и отделната личност. „Свят, в който българската еврейска общност е партньор на българските институции и всички наши общи дейности са насочени към грижа на хората и създаване на мостове между тях“, подчерта председателят на „Шалом“.

На честването дойдоха председателят на Общинския съвет Савина Петкова и заместник -кметовете Александър Държиков и Георги Титюков. Присъстваха и представители и на различните етноси в града – българи, арменци, турци, руснаци, италиалнци и други.

На този ден, с благодарност поднасят цветя и много потомци на участници и свидетели на събитията от 1943 година, когато пловдивчани, начело с митрополит Кирил, спасяват от хитлеристките лагери на смъртта над 600 свои съграждани евреи. До Паметника на благодарността бе засадена и първата етно градина на толерантността в Пловдив, по идея на младежката организация на „Шалом“ и Фондация „Заедно“.

По традиция, след церемонията, възпоменанието продължи с поклонение в Бачковския манастир. Представителите на еврейската общност поднасят цветя на гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан, където бе прочетена и специална възпоменателна  молитва. Те бяха посрещнати от игумена на манастира архимандрит Самуил.

От името на оцелелите в Холокоста, от името на българската еврейска общност искаме да кажем за хората, които вече не са между нас – вечна слава! На техните живи потомци, на българското общество – благодарим! Ние никога няма да забравим тази история!“. Това заяви председателят на „Шалом“ в Пловдив Светлозар Калев на възпоменателната церемония за спасяването на българските евреи.

10 март е обявен за ден на Холокоста и на пострадалите от престъпленията срещу човечеството с правителствено решение от 13 февруари 2003 г. На тази дата през 1943 година е предотвратено депортирането на стотици евреи от България към концлагерите. Основна роля изиграват пловдивският митрополит Кирил (по-късно български патриарх) и софийският екзарх Стефан, заместник-председателят на 25-тото Народно събрание Димитър Пешев, както и много представители на пловдивската общественост.

През март 1943 г. е подготвена депортацията на 600 евреи и те са събрани в еврейското училище в Пловдив. Митрополит Кирил предупреждава областния полицейски началник, че ако той не отмени заповедта за изселване на евреите, то той ще им даде убежище в своя дом. И наистина архиереят подслонява равина и неговото семейство.

Митрополитът прескача оградата и влиза вътре в училището. Той вдъхва кураж и увереност на събраните за депортация евреи със знаменателните думи: „Ще легна на релсите, но няма да допусна влаковете към лагерите на смъртта да тръгнат“.

За освобождаването на евреите съдействат видните пловдивски юристи Йордан Ковачев и Недко Каблешков, пловдивският депутат Георги Тодоров – един от 43-мата подписали известната протестна декларация на Димитър Пешев, д-р Обрейко Обрейков, шивачът Никола Миленков и други.

Снимки: фондация „Заедно“

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина