Подтепето

гласове

04 Окт, 2017

Животни и хора - всички живеем в един град!

Кучета и котки vs./& пловдивчани

Представяме ви Кристина, Грета и Светослав – трима млади пловдивчани, които обичат това, което правят и живеят в мир с животните по улицата и у дома. Срещнахме ги в кметството на район „Централен“

Таня Грозданова

Неделна разходка на Бунарджика. Детската площадка е пълна. Пред мен с весела походка се движи симпатична бездомна кучка, официален жител на Пловдив – има марка на ухото си. Малчуган, спускайки се от пързалката, се натъква на кучето и весело го поздравява „Ей, куче, здравей!“. Бездомната го поглежда, врътва опашка за поздрав и подминава. Майката вижда, изпада в истерия. Спуска се към детето, вдига го на сигурно място в обятията си, измерва ме с премрежен поглед и изстрелва „На кого е това куче?“.  Наше е, на Пловдив, на всички пловдивчани – отвръщам ѝ с усмивка и соча към маркера на ухото му.  

Така започва възпитанието, защото грижата за бездомните животни в нашия град е задължение на всички, които живеят тук заедно с кучетата и котките по улиците.

Запознайте се с Кристина Колева, има котка и зайче вкъщи. Тя е регистриран зоодоброволец от район „Централен“. Има заведение в района на Военна болница и се грижи за бездомните котки в квартала. Не, не е лудата, която ги множи, напротив – сред доброволческите ѝ задължения е и кастрацията на уличните животни, както и намирането на дом за тях.

Това е Светослав Евтимов, графичен дизайнер и фотограф, жител на кв. „Мараша“ и собственик на Бернард – породист 6-месечен голдън ретрийвър.

И Грета Маринова, експерт от отдел Екология на кметство „Централен“.

Всички се срещаме в кабинета на районния кмет на „Централен“ Георги Стаменов, идеята за разговора е негова. Целта е да побеседваме в навечерието на Световния ден на животните да обменим опит, идеи и да предадем послания.

Защо се регистрира, можеш да го правиш и без това? – питам Кристина, в чийто двор винаги се навъртат поне 5-6 котки.

„Исках да знам каква е регулацията. Оказа се, че получавам и талон за отстъпка при кастрация на котка в размер на 35 лева в определени ветеринарни лечебници. За сведение - 35 лева е кастрацията на женска котка, а за мъжките е 50 … Така стигнах до Немския кастрационен център, където процедурата е безплатна за уличните котета, а аз нося често. Хората в квартала виждат, че се грижа за животните и много пъти ми подхвърлят поредното котило.“  

Кюфтенце, на 5 месеца

Йода

Ева е на 6 години

Рижко, естествено, най-малкият

Кристина предлага еднократната поливалентна ваксина за котка да е безплатна, тя струва 35 лева. Много харесала автомати в Западна Европа, в които пускаш пластмасова бутилка за рециклиране, а машинката се отплаща с порция гранули за бездомните животни. Наясно е, че средствата на общините не стигат за всички добри идеи, а и това са подобрения на дребно. Затова адмирира въведената във Франция забрана за продажба на породисти животни в зоомагазините.   

Бернард е надлежно регистриран в общината, с платена годишна такса за домашно куче, чипиран и с паспорт. Любимата му площадка за разходки е от северната страна на река Марица, близо до моста на бул. "Васил Априлов".

Трябват повече площадки за разхождане на домашни любимци, смята собственикът му Светльо. Той пътува много и също обръща внимание на кучешките удобства по света. Смята, че ще е много практично, ако на площадките и на местата по маршрута до тях има от така наречените „пощенски кутии с торбички“. Така дори собствениците, които са забравили да вземат пликчета със себе си, ще могат да почистят.

Защо е нужно чипирането на кучетата? – пита той Грета.

„Заради изгубени и откраднати домашни любимци. Така най-лесно могат да бъдат открити. Освен това има хора, които заравят мъртвите си любимци на нерегламентирани места, което е не само забранено, а и опасно – така се намира на кого е било кучето.

Отказваме регистрация на кучета, които нямат чип,“ заключава разяснението любезната служителка в отдел „Екология“ .

Тогава защо е необходимо да носим по време на разходка лист „А4“ с документите на кучето, защо проверяващите от „Общинска охрана“ нямат електронни четци за чиповете, би трябвало да имат. И въпроса, и отговора и предложението излизат от устата на Светослав.

Като креативен млад човек отправя съвет към стопаните на кучета да регистрират чиповете им в поне два сайта за разпознаване.

И накрая: Поуката от приказката е чистете си изпражненията на кучетата и хранете бездомните животни само на определените за целта места, ако искате да има ред. Това е апел и молба.  

Честит Световен ден на животните и помнете – всички живеем ЗАЕДНО в този град!

  • 05 Окт, 2017 | До Грамотен
    Срещу или и. Символи и съкращения познати на по- младата аудитория :)
  • 05 Окт, 2017 | Грамотен
    Може ли авторката да обясни претенциозното безсмислие vs./&???
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини