Подтепето

гласове

15 Май, 2018

Жители на квартали около Руски с протестна подписка срещу преградните заграждения по булеварда

Причината за недоволството на гражданите е поставените метални пана, които правят невъзможно пресичането по отсечката от хотел Лайпциг до Централна гара

Строителният инженер Антон Витков смята, че проектът трябва да се преработи и да бъдат възстановени старите комуникационни връзки с пешеходни обозначения, знаци или пък светофарни уредби

Булевард Руски вече е река Руски, но без вода. Източният и западен тротоар на основната пътна артерия са разделени като два бряга, без мостове. Защо се стигна дотук? Този въпрос задава строителният инженер Антон Витков, който е един от инициаторите на протестна подписка на живущите в кварталите от източния и западен „брегове” на Руски. Причината за недоволството на гражданите е поставените  преградни метални пана, които правят пресичането невъзможно по отсечката от хотел Лайпциг до Централна гара.  

Тези заграждения скъсаха пешеходната връзка по цялото продължение на тази част от булеварда. Има недомислица. Става въпрос за откровен дефицит в проектантската квалификация. Когато ще се проектира нещо, най-напред трябва да се вземе фактологията. След това нуждите на хората, които ще консумират това, което ще се проектира. Тук това съчетание не го забелязваме. На тази алея е проектирано от двете страни да има такива преградни парапети. Това става един улеи, подобен на капан. Става въпрос за една много голяма отсечка. Алеята става недостъпна за пешеходци. Затворена с металните преградни  пана от двете страни асоциира движение в метална клетка. Прекъсната е пешеходната връзка между източната и западната страна на ул.Ф.Македонски и на ул.Тракия, където до сега имаше пешеходна връзка. Причиняват се затруднения на родители, водещи и взимащи  децата си от детската градина на ул. Екзарх Йосиф. Възрастни хора  ще бъдат принудени да изминават 300-400 метра повече, за да си получат пенсиите от пощата на Руски, на западната страна на булеварда, заявява Антон Витков.

Ако проектантите кажат, че това го има в Европа, нека кажат къде и покажат. Защото го няма.  Това нещо тук е абсолютно безумие. Ако презумпцията на тези парапети е да пази пешеходците, то те трябваше да бъдат на тротоарите. А не тук. Сега тези парапети, освен че не вършат никаква работа и пречат на същите тези пешеходци, те създават опасност, тъй като хората ги прескачат и се озовават директно на платното. Нямаме нищо против парапетите, но да бъдат сложени на правилната страна. И да бъдат намерени решения за пешеходно пресичане. Тъй като така сякаш някой е вдигнал стена между две части на един квартал, на една улица. Връзката между източната и западната част от Руски е прекъсната напълно, допълва Витков.

Смята, че решението е да се преработи проектът и да бъдат възстановени старите комуникационни връзки на улиците Филип Македонски и Тракия, с пешеходни обозначения, знаци или пък светофарни уредби.

Сега, оградена по този начин, алеята в центъра на булеварда, се обезлюдява. 25 години живея тук, никога не е била толкова обезлюдена тази алея. Кой ще дойде да седне на пейка тук, за каквито има отредени места по алеята, ако трябва да обикаля 300-400 метра. Да не говорим, че новото предназначение на алеята е велопешеходно. Но няма правен регламент кой е с предимство тук. Кой – кого е ситуацията. Това е предпоставка за конфликти. Трябва да се дават на пешеходците огледала за обратно виждане, за да не би някой велосипед да ги удари отзад. Това го няма никъде, казва на финал строителният инженер.

Подписката вече върви из квартала. Има и противници на идеята за махането на парапетите. Сред тях е мъж, който видял и направил забележка на младежи,  изкривили загражденията с метални пръти, за да могат да пресичат булеварда. На друго място пък един от парапетите вече е откъртен.

 

 

 • 16 Май, 2018 | ЗАБРАНИ дай за пловдивчаните, не се стеснявай!
  Епа в това се състои мъдростта на управника клептократ ИМПЕРИАЛист: ЗАБРАНЯВАЙ! СМЕЛО! ПОВЕЧЕ! ОЩЕ ПОВЕЧЕ! Нека се изселват, да се махат мрънкащите жалващи се - имотите им щом останат на територията ми, ша ги облагам с ДАНаЦИ
 • 15 Май, 2018 | Вили
  На "Васил Априлов" пречат многото светофари, тук пък се оплаквате от липса на такива - няма угодия на вечно мрънкащия Ганьо! А за информация на жалващите се-зебра има на "Велико Търново" и светофар на "Драган Цанков".
 • 15 Май, 2018 | Вярно е.
  Това със споделената велоалея пълно безумие. Сега се оглеждаме като гърмяни зайци. И очаквам да стане поредния инцидент, как да обясни на тичащо дете че, не бива да преминава по велоялетя със безумно препускащи КОЛОЕЗДАЧИ. АмАН от БЕЗУМИЯ ВЕЧЕ.
 • 15 Май, 2018 | жител до бул руски
  ''Ако проектантите кажат, че това го има в Европа, нека кажат къде и покажат. Защото го няма.'' Но в ''Европа'' не пресичат безразборно пешеходците. Като шофьор и жител на квартала подкрепям идеята за тези заграждения! Когато манталитета ни се промени съм съгласен да ги свалят.
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

19 Апр, 2018

Пресечи, ако можеш!

Новите преградни пана по „Руски” предизвикаха недоволство на десетки пловдивчани

Пресичането на булеварда по цялата отсечка от Мол Марково тепе до Гарата е невъзможно

Хората вече са изкъртили част от паната, където преди можеше да се преминава

Пресечи, ако можеш! Тази табела трябва да виси по пешеходните части на бул. „Руски” след реконструкцията на отсечката от Мол Марково тепе до колелото на Централна гара. По цялото й продължение пресичането е невъзможно, ако решите да спазвате стриктно правилата, разбира се. Новите предпазни пана по булеварда предизвикаха недоволството на десетки граждани, на които ежедневно им се налага да преминават от единия тротоар на „Руски” на другия.

Сега това е възможно, само ако прескочите загражденията. Но така се оказвате директно върху пътното платно ...

» повече