„Зелен билет“ при дни с мръсен въздух в Пловдив, предлагат Патриотите

Гласове

Слави Георгиев: Това, че една улица ще се преасфалтира или ще се пренаредят павета спомага в изключително малка степен за чистота на въздуха

Славчо Атанасов: Инвестират се огромни средства в съществуваща гора, а готов проект за парк от 73 декара в Тракия не се изпълнява

В дните със завишени стойности на фини прахови частици в Пловдив да бъде въведен така наречения „зелен билет“ по подобие на столицата. Това предложи Костадин Гаров, национален координатор на НФСБ.

Той изтъкна, че в София с пускането за пръв път на по-евтиния билет в масовия градски транспорт са били продадени за ден 11 000 зелени билета. По думите на Гаров, няма пречка тази система да бъде въведена и тук, като мярка за подобряване на въздуха, който дишаме. „Единствената разлика е, че в Община Пловдив градския транспорт е частен, а не обществен,“ коментира той.   

На брифинг в Пловдив съветниците от НФСБ – Костадин Гаров и Слави Георгиев, бившият кмет и настоящ депутат Славчо Атанасов, и бившата кметица на район „Западен“ Десислава Желязкова изразиха недоволството си от Стратегията за чистота на въздуха, представена на обществеността на град Пловдив преди около две седмици.  

Слави Георгиев припомни, че още на самото обсъждане е обявил част от възраженията, които имат. „Беше извадена неправилно статистически предадена информация, непредставително проучване, направено въз основа на допитване в 100 домакинства в Пловдив. Ние смятаме, че мерките, които бяха разгледани, практически общината няма лостове да ги осъществи,“ коментира той.

Според данни на Световната здравна организация страната ни е в челните места по смъртност, причинена от замърсен въздух – 188 случая на 100 000 население за 1 година. Първи сме и по респираторни заболявания, посочи Десислава Желязкова и напомни, че при норма от 20 кв.м. зелена площ на жител в Пловдив се падат 6,5 кв.м. По думите ѝ е нужно много повече от посочените мерки в Стратегията, ако администрацията иска да промени нещо, а не да хвърля прах в очите.

Общината съдейства за замърсяване на въздуха, смята Слави Георгиев. „Това, че една улица ще се преасфалтира или ще се пренаредят павета спомага в изключително малка степен за чистота на въздуха. Инвестираните в ремонт на булевардите милиони не спомогнаха за извеждане на трафика от гара, напротив виждаме, че центъра се задъхва. Ако беше разширен бул. „Марица- Юг“ и „Марица-Север“ трафикът можеше да се пренасочи, коментира още Георгиев.  

Има създадена и приета стратегия за чист въздух на Община Пловдив още през 2011-а година, която незнайно защо не се изпълнява от екипа на г-н Тотев, заяви Славчо Атанасов. Той изтъкна, че ефектът от Големия транспортен проект е невидим. „Инвестират се огромни средства в района на реката, където има изграден ветроустойчив пояс и съществуваща гора, а готов проект за парк от 73 декара в Тракия да паметника на Хан Крум не се изпълнява. Създават се депа за строителни отпадъци в града по време на ремонтите на булеварди, вместо отпадъците да се извозват на определеното за целта място – депото край Първенец,“ заяви бившият кмет.

Споделете ни във:

1 коментар

  1. За булеварда Марица юг и север….Късно е либе за китка след тези строежи. …А иначе са прави-крайбрежните булеварди са традиция в организацията на движението в големите градове в Европа. ФАКТ…Но тук сме 100 г. назад и 45 у лево!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.