Подтепето

гласове

12 Дек, 2017

Възпитаници на АМТИИ към ректора: Изкуството не търпи политически и финансов слугинаж!

Бивши студенти на Академията с отворено писмо и петиция срещу ръководството заради „продажбата” на званието „Доктор хонорис кауза”

Определиха като срамно и позорно решението за връчване на академичната титла на политическо лице

Възпитаници на АМТИИ излязоха с остро отворено писмо срещу ръководството на Академията заради присъждането на академичната титла „Доктор хонорис кауза” на народния представител от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Бившите студенти пуснаха и онлайн петиция, в която изразяват недоволството си от действията на ректора проф. Милчо Василев, определил вчерашната церемония като „велик момент”. „С това ваше решение вие нанесохте не само морални щети на АМТИИ, но и  първи си „позволявате“ от всички висши училища по изкуствата в България да „продадете“ академичното звание „Доктор хонорис кауза“ за пари!  И с това ще останете в аналите на историята!”, се казва в отвореното писмо до проф. Василев и Академичния съвет. „С какви очи и каква съвест, всички вие, които гласувахте това решение ще застанете утре пред вашите студенти и ще им обяснявате, че музиката, танцът и изобразителното изкуство са духовното начало на всяка нация, народ и етнос? Как?”, питат в позицията си възпитаниците на Академията.

Петицията се казва „Изкуството не търпи политически и финансов слугинаж” и събира подписите на свързани с ВУЗ-а хора, които се разграничават от решението на настоящето й ръководство да връчи почетната титла на Менда Стоянова. Почти всички, коментирали казуса онлайн, определят случилото се като срам и позор. Един от авторите на отвореното писмо и създател на петицията е Татяна Симеонова от випуск 1990г. По настоящем  тя е директор на Университетското радио Алма Матер в София.

Срам ме е от деянията на Милчо Василев. За кратко той съсипа нещо градено с десетилетия, пише Александър Цветков.

Считам, че присъждането на това звание на хора като г-жа Менда Стоянова и други политически фигури напълно опорочава идеята и е обида, както за името и паметта на достойните българи, носители на почетното академично звание „Доктор хонорис кауза“, така и за почитателите на музикалното изкуство, коментира Любов Шойлева.

Ето и пълния текст на отвореното писмо:

  Господин Ректор,

Госпожи и господа членове на Академичния съвет,   

                От медийни съобщения разбрахме, че сте присъдили почетното академично звание „Доктор хонорис кауза“  на български политик. С недоумение  приемаме мотивите, с които присъждате званието -  „за съпричастност и заслуги към устойчивото развитие на АМТИИ“.                   

                Съпричастност и заслуги към устойчивото развитие на АМТИИ имат проф. Асен Диамандиев, проф. Владимир Аврамов, проф. Александър Неински; проф. Неделчо Тодоров, проф. Георги Кънев, проф. Иван Спасов, проф. Анастас Славчев, проф. Трифон Силяновски. И всички хабилитирани и нехабилитирани преподаватели, които повече от 50 години развиваха и развиват теоретичния и изпълнителския творчески потенциал на студентите в АМТИИ.         

                Теодоси Спасов и Кристиян Бояджиев, Митко Щерев и Юри Ступел, Стефка Оникян и Найден Андреев и много други възпитаници  на АМТИИ  са част от музикалната култура не само на България, но са признати музиканти и зад нейните предели. Те и много други от нас, възпитаниците на АМТИИ имаме „заслуги за устойчивото развитие на АМТИИ“.             

              Носители на почетното академично звание „Доктор хонорис кауза“ на АМТИИ са акад. Виктор Ванслов и проф. Владимир Аврамов; проф. Димитър Тъпков и Камен Кенов; Красимира Стоянова и проф. Кшиштоф Пендерецки; проф.Лазар Николов и акад.Марин Големинов; Милчо Левиев и член - кореспондент проф. Николай Кауфман; Теодосий Спасов и Юри Буков.           

            С това ваше решение вие нанесохте не само морални щети на АМТИИ, но и  първи си „позволявате“ от всички висши училища по изкуствата в България да „продадете“ академичното звание „Доктор хонорис кауза“ за пари!  И с това ще останете в аналите на историята!             

           С какви очи и каква съвест, всички вие, които гласувахте това решение ще застанете утре пред вашите студенти и ще им обяснявате, че музиката, танцът и изобразителното изкуство са духовното начало на всяка нация, народ и етнос? Как?

           Ние, завършилите АМТИИ от различни випуски, се разграничаваме от вашето решение, защото изкуството не търпи политически и финансов слугинаж!

  • 12 Дек, 2017 | Холмс
    До Уотсън- Ми почети, пък ще прочетеш, мили ми Уотсън. Или явно само заглавието си боцнал. Ама то в ръководството на АМТИИ вече не могат и да четат, забравих.
  • 12 Дек, 2017 | Уотсън
    Ама що не виждаме името поне на един, дето се е подписал ?? Или всичко пак е кьорфишек?
  • 12 Дек, 2017 | za
    тези направо прекалиха с подмазването, нали комсомолската гербаджийка Дженева е в управата на АМТИИ. Натегнала се е.
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

15 Дек, 2017

С нова подписка граждани настояват Менда Стоянова да се откаже от титлата „Доктор хонорис кауза”, връчена й от АМТИИ

Намираме в това прилика с "подкуп", макар и в нематериален вид, мотивират се авторите на петицията в интернет

Народният представител от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова да се откаже от титлата „Доктор хонорис кауза”, връчена и от ръководството на АМТИИ в началото на тази седмица. За това настояват вече над 100 граждани, подписали се в нова петиция по казуса. Неин автор е Красимир Гаджоков, а съдържанието й е публикувано преди няколко часа.

„Намираме за абсолютно неетично и морално недопустимо една държавно-финансирана институция да награждава държавен служител просто за това, че си е свършил работата: че е осигурил средства за финансиране на държавното училище”, се казва в петицията. „Още по-недопустимо е награждаването на държавен служител, от ...

» повече
14 Дек, 2017

Близо 250 възпитаници на АМТИИ и интелектуалци подкрепиха петицията срещу ръководството на Академията

Гняв и подигравки след решението на ректора да връчи титлата „Доктор хонорис кауза” на политическо лице

Животът е кратък, изкуството е вечно. Срамувам се заради вас!, пише Антония Златева

Срещнали се двама български професори:

 – Алма ти матерна! – поздравил учтиво първият.

– Хонорис ти на каузата! – любезно отговорил другият.

Този виц е сред най-актуалните анекдоти в последните дни в родното онлайн пространство. От гняв и обида, до смях и откровени подигравки. Всевъзможни са реакциите в мрежата, провокирани от  решението на ръководството на АМТИИ да удостои с почетната академична титла „Доктор хонорис кауза” народния представител от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Само за два дни от старта си петицията „Изкуството не търпи политически и финансов слугинаж” в интернет ...

» повече
14 Дек, 2017

Пловдив не заслужава такова унижение!

Дани Каназирева с позиция относно даването на титлата „Доктор хонорис кауза” на политик

Как се случи така, че всички бяхме унизени – и преподавателите в АМТИИ, и недоволните възпитаници, и отличеният политик, и всички пловдивчани?

Дани Каназирева излезе с остър коментар във Фейсбук по повод присъдената на политик титла „Доктор хонорис кауза“ от ръководството на Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство. Пловдив не заслужава такова унижение, категорична е лидерката на Съюз за Пловдив. Според Каназирева, проблемът се корени в централизирания партиен модел на управление и разпределението на публичните разходи.

Ето и цялата позиция на Дани Каназирева, публикувана в профила й във Файсбук:

За това унижение говоря

Всички вече научихме, че Академията за музикално, танцово и изобразително изкуство (АМТИИ) в Пловдив ...

» повече
11 Дек, 2017

Сълзи и протоколни гафове на церемонията за удостояване на Менда Стоянова с титлата „Доктор хонорис кауза“

Произведоха зам.-областните управители в заместник-кметове на областта

Ректорът акад. Милчо Василев удостои Петър Петров със званието „народен представител“ пожизнено

Даже академичната библиотека хлопна кепенци за церемонията

С треперещ глас и сълзи в ъгълчетата на очите пое академичното си звание „доктор хонорис кауза“ председателят на бюджетната комисия в Народното събрание и депутат от Пловдив Менда Стоянова. Това се случи днес в Концертната зала на АМТИИ, от където дойде и титлата.

Припомняме, че имаше насрочена дата за церемонията преди половин година, но тя не се състоя заради заетост на държавния бюджетник, а номинацията ѝ скара преподавателите в учебното заведение.   

Водещата на празничния концерт бе не по-малко развълнувана от самата Стоянова. Конферансието обърка ударенията на някои фамилии, произведе заместник областните управители на ...

» повече
12 Юни, 2017

Пропадна церемонията по удостояването на Менда Стоянова с титлата „Доктор хонорис кауза” на АМТИИ

Отложиха събитието заради ангажименти на председателя на парламентарната комисия по бюджет и финанси

Менда Стоянова няма да бъде удостоена с почетното звание „Доктор хонорис кауза” на АМТИИ днес. Това съобщиха от пресслужбата на академията тази сутрин. Церемонията трябваше да се състои предиобед, но се отлага за неопределен период от време. От образователната институция обясняват, че събитието няма да се състои поради ангажименти на Менда Стоянова, председател на парламентарната комисия по бюджет и финанси.

Припомняме, че предложението на ректора за удостояване на политическо лице с почетното звание на АМТИИ разтресе висшето учебно заведение, тъй като е прецедент в историята му. Досега с титлата са били отличавани само хора на изкуството.

Според мнозина, така взетото решение от Академичния съвет след бурно заседание ...

» повече