Възпитаници на АМТИИ към ректора: Изкуството не търпи политически и финансов слугинаж!

Гласове

Бивши студенти на Академията с отворено писмо и петиция срещу ръководството заради „продажбата” на званието „Доктор хонорис кауза”

Определиха като срамно и позорно решението за връчване на академичната титла на политическо лице

Възпитаници на АМТИИ излязоха с остро отворено писмо срещу ръководството на Академията заради присъждането на академичната титла „Доктор хонорис кауза” на народния представител от ГЕРБ и председател на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Бившите студенти пуснаха и онлайн петиция, в която изразяват недоволството си от действията на ректора проф. Милчо Василев, определил вчерашната церемония като „велик момент”. „С това ваше решение вие нанесохте не само морални щети на АМТИИ, но и  първи си „позволявате“ от всички висши училища по изкуствата в България да „продадете“ академичното звание „Доктор хонорис кауза“ за пари!  И с това ще останете в аналите на историята!”, се казва в отвореното писмо до проф. Василев и Академичния съвет. „С какви очи и каква съвест, всички вие, които гласувахте това решение ще застанете утре пред вашите студенти и ще им обяснявате, че музиката, танцът и изобразителното изкуство са духовното начало на всяка нация, народ и етнос? Как?”, питат в позицията си възпитаниците на Академията.

Петицията се казва „Изкуството не търпи политически и финансов слугинаж” и събира подписите на свързани с ВУЗ-а хора, които се разграничават от решението на настоящето й ръководство да връчи почетната титла на Менда Стоянова. Почти всички, коментирали казуса онлайн, определят случилото се като срам и позор. Един от авторите на отвореното писмо и създател на петицията е Татяна Симеонова от випуск 1990г. По настоящем  тя е директор на Университетското радио Алма Матер в София.

Срам ме е от деянията на Милчо Василев. За кратко той съсипа нещо градено с десетилетия, пише Александър Цветков.

Считам, че присъждането на това звание на хора като г-жа Менда Стоянова и други политически фигури напълно опорочава идеята и е обида, както за името и паметта на достойните българи, носители на почетното академично звание „Доктор хонорис кауза“, така и за почитателите на музикалното изкуство, коментира Любов Шойлева.

Ето и пълния текст на отвореното писмо:

  Господин Ректор,

Госпожи и господа членове на Академичния съвет,   

                От медийни съобщения разбрахме, че сте присъдили почетното академично звание „Доктор хонорис кауза“  на български политик. С недоумение  приемаме мотивите, с които присъждате званието –  „за съпричастност и заслуги към устойчивото развитие на АМТИИ“.                   

                Съпричастност и заслуги към устойчивото развитие на АМТИИ имат проф. Асен Диамандиев, проф. Владимир Аврамов, проф. Александър Неински; проф. Неделчо Тодоров, проф. Георги Кънев, проф. Иван Спасов, проф. Анастас Славчев, проф. Трифон Силяновски. И всички хабилитирани и нехабилитирани преподаватели, които повече от 50 години развиваха и развиват теоретичния и изпълнителския творчески потенциал на студентите в АМТИИ.         

                Теодоси Спасов и Кристиян Бояджиев, Митко Щерев и Юри Ступел, Стефка Оникян и Найден Андреев и много други възпитаници  на АМТИИ  са част от музикалната култура не само на България, но са признати музиканти и зад нейните предели. Те и много други от нас, възпитаниците на АМТИИ имаме „заслуги за устойчивото развитие на АМТИИ“.             

              Носители на почетното академично звание „Доктор хонорис кауза“ на АМТИИ са акад. Виктор Ванслов и проф. Владимир Аврамов; проф. Димитър Тъпков и Камен Кенов; Красимира Стоянова и проф. Кшиштоф Пендерецки; проф.Лазар Николов и акад.Марин Големинов; Милчо Левиев и член – кореспондент проф. Николай Кауфман; Теодосий Спасов и Юри Буков.           

            С това ваше решение вие нанесохте не само морални щети на АМТИИ, но и  първи си „позволявате“ от всички висши училища по изкуствата в България да „продадете“ академичното звание „Доктор хонорис кауза“ за пари!  И с това ще останете в аналите на историята!             

           С какви очи и каква съвест, всички вие, които гласувахте това решение ще застанете утре пред вашите студенти и ще им обяснявате, че музиката, танцът и изобразителното изкуство са духовното начало на всяка нация, народ и етнос? Как?

           Ние, завършилите АМТИИ от различни випуски, се разграничаваме от вашето решение, защото изкуството не търпи политически и финансов слугинаж!

Споделете ни във:

3 коментара

  1. тези направо прекалиха с подмазването, нали комсомолската гербаджийка Дженева е в управата на АМТИИ. Натегнала се е.

  2. До Уотсън- Ми почети, пък ще прочетеш, мили ми Уотсън. Или явно само заглавието си боцнал. Ама то в ръководството на АМТИИ вече не могат и да четат, забравих.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.