Подтепето

гласове

12 Мар, 2018

Веселина Сариева: Иван Тотев убива „Нощ на музеите и галериите Пловдив“ и културния климат в града

Не бихме продължили работа по организация на фестивала, докато не получим официално съгласувано становище от кмета, Отдел „Култура и Туризъм“ и Фондация „Пловдив 2019, заявяват от Фондация „Отворени изкуства”

Пореден задочен диалог между кмета Иван Тотев и организатора на НОЩ/Пловдив Веселина Сариева нажежи страстите в културните среди. На традиционната си пресконференция в началото на работната седмица днес градоначалникът заяви, че е научил за входираното от Сариева писмо за отказ от общинско финансиране. Тотев допълни, че е прочел някъде публикувано прессъобщение, от което научил, че фондация „Отворени изкуства” се отказват изцяло от организиране на събитието. И вмъкна, че при тези обстоятелства, общината и Фондация „Пловдив 2019” могат да се заемат с подобен формат, като ангажират Веселина Сариева за консултант заради експертизата си. Кметът бе поправен от репортери на Под тепето и Дарик, че такова прессъобщение от „Отворени изкуства” не са пращали и съответно от фондацията не са заявявали, че се отказват от реализирането на най-посещавания и знаков градски фестивал. После Тотев коментира, че в идеалния случай може да има две подобни събития в две поредни седмици.

Дължащо се на объркване или не, кметското изказване създаде новина, която в последваща реакция Веселина Сариева определи като фалшива. Пред Под тепето Сариева коментира, че така с подобни фалшиви новини, идващи от общината и самия кмет, се създава тотална дезинформация сред участниците, партньорите и посетителите на НОЩ-та. Нещо, което тя счита за напълно недопустимо в ролята й на организатор на събитието. След което от Фондация „Отворени изкуства” излязоха с официално становище по повод изказването на Иван Тотев, което ви представяме без редакторска намеса:

„Днес на пресконференция в Община Пловдив кметът на града инж. Иван Тотев изказа твърдение, че в петък миналата седмица, Веселина Сариева, организатор на НОЩ/Пловдив, в официално прес съобщение е заявила, че няма да реализира събитието тази година и поради тази причина той еднолично ще назначи на ОФ „Пловдив 2019“ да организират такова събитие в датите 20, 21, 22 септември, 2018 г.

Веселина Сариева и екипът на фондация „Отворени Изкуства“ категорично заявяваме, че намираме това за манипулация на обществените нагласи. Ние никога не сме се публикували или изказвали подобна информация и не сме се отказвали от реализацията на събитието. Дори напротив, входирали сме официалното писмо в Община Пловдив на 22.02.2018, в което отхвърляме общинското финансиране и заявяваме че: „…Екипът на фестивала продължава работата по 14-тото поредно издание на НОЩ/Пловдив, което ще се проведе на 14 и 15 септември, 2018“.

Днешното изказване на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев (идващо след отправената от него заплаха към Веселина Сариева на пресконференцията от 14.02.2018г.), за пореден път внася нестабилност в организацията на най-мащабния пловдивски културен фестивал „Нощ на музеите и галериите Пловдив”, 2018. Това е спекулация, която убива културния климат в град Пловдив, където Нощта обединява над 40 местни културни организации, работата на организаторите с традиционните партньорите и спонсори на събитието и не на последно място, е пречка за развитието на Пловдив и потенциала, който НОЩТА дава за икономиката и частния бизнес.

Според нас застрашителен е и фактът, че с подобно еднолично заявление кметът инж. Тотев отново показва диктатура над управлението на отдел „Култура и Туризъм“ към Община Пловдив и Общинска Фондация „Пловдив 2019“, което е застрашително и симптоматично за бъдещето на града и води до разединение.

След днешните събития Фондация „Отворени Изкуства“ не би могла да продължи работа по организацията на културния фестивал „Нощ на музеите и галериите Пловдив”, 2018 до момента, до който като не получи официално съгласувано становище от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, Отдел „Култура и Туризъм“ към Община Пловдив и Общинска Фондация „Пловдив 2019“.

 • 14 Сеп, 2018 | Clieemaw
  If you! want something new? Look at this website. Only there the choice of young girls for every will and completely free! They are good slaves, they will and want do anything you say ! http://gov.shortcm.li/kings1#S39
 • 17 Авг, 2018 | Clieemaw
  If you want something startup new? Look at this offer. Only there the choice of young girls for every desire and completely free! They are responsible slaves, they will and want implement everything you say ! http://gov.shortcm.li/kings1#P58
 • 02 Юли, 2018 | Chaweb-model.info
  работа девушкам в полиции http://web-model.info/page/rabota-devushkam-v-politsii/
 • 24 Май, 2018 | abba-trans.com
  Транстур заказ автобусов http://abba-trans.com/page/transtur-zakaz-avtobusov/ .
 • 20 Май, 2018 | AnadyPn
  Medical document 007 http://bgimages.pl/?top=Общие-положения-о-гражданско-правовых-договорах.html Blank doc http://bgimages.pl/?top=Опубликование-и-регистрация-международного-договора.html
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

15 Юни, 2018

Дигитална кал в социалните мрежи разваля отношенията между кмета и общински съветник

„Напрежението идва в повече на някои и казват неща, които могат да сложат край както на отношения между хора, така и на политически кариери.“

Това коментира Евелин Парасков от „Съюз за Пловдив“ в отговор на изявлението на Иван Тотев, че пише малоумни коментари във Facebook

Преди ден кметът на Пловдив Иван Тотев избухна след журналистически въпрос за разпоредената от главния прокурор повторна проверка за Колодрума. Той нарече коментарите на опозицията за големите инфраструктурни обекти „политическо говорене“ и „претоплени манджи“, от които на хората им е писнало. След това даде пример с пост на общинския съветник Евелин Парасков, написани във Facebook група, че колелото на Водната плата струвало 1 млн. лв и определи действията му като „малоумни“.    

Съвсем естествено изявлението му ...

» повече
16 Мар, 2018

Пловдив 2019 категорично: Не можем и няма да организираме НОЩ/Пловдив

Екипът е свръх натоварен, нямаме желание да губим партньори една година преди събитието, заявиха от фондацията

Със сигурност общинска фондация „Пловдив 2019” няма да организира култовото за Пловдив събитие „НОЩ” през 2018-а година. Ясната позиция заяви артистичният директор Светлана Куюмджиева. В последните седмици се разрази полемика около събитието, което се провежда през септември, популярно като „Нощ на музеите и галериите”, и от дълги години се организира от фондация „Отворени изкуства”. След като директорът Веселина Сариева отказа общинското финансиране и заяви, че структурата сама и със собствени средства ще проведе фестивала, от Община Пловдив на няколко пъти заявиха двусмислено, че могат да организират и сами алтернативна Нощ.

„В екипа в момента сме изключително натоварени, едва смогваме с работата. Почти всеки месец ...

» повече
14 Мар, 2018

УС на Фондация „Пловдив 2019“ обсъди казуса с НОЩ-та

Кметът: Това събитие е важно за Пловдив

Затова ще преглътне егото си и ще покани г-жа Веселина Сариева на кафе, очаква тя да му направи кекс

Кметът на Пловдив Иван Тотев декларира, че е готов да направи усилие в името на реализирането на Нощта на музеите и галериите, защото това събитие е важно за града.Така че аз ще преглътна егото си. В смисъл, ще я поканя на кафе и ще ѝ кажа, ако иска тя да забърка един кекс. Но ако искаме това събитие да стане, ние трябва да го направим двамата! Няма спор в тая работа.“  Поканата за кафе с кекс дойде днес в сградата на Местния парламент и отново бе отправена чрез медиите.

Недоразумението между казаното от ...

» повече