Подтепето

гласове

12 Мар, 2018

Веселина Сариева: Иван Тотев убива „Нощ на музеите и галериите Пловдив“ и културния климат в града

Не бихме продължили работа по организация на фестивала, докато не получим официално съгласувано становище от кмета, Отдел „Култура и Туризъм“ и Фондация „Пловдив 2019, заявяват от Фондация „Отворени изкуства”

Пореден задочен диалог между кмета Иван Тотев и организатора на НОЩ/Пловдив Веселина Сариева нажежи страстите в културните среди. На традиционната си пресконференция в началото на работната седмица днес градоначалникът заяви, че е научил за входираното от Сариева писмо за отказ от общинско финансиране. Тотев допълни, че е прочел някъде публикувано прессъобщение, от което научил, че фондация „Отворени изкуства” се отказват изцяло от организиране на събитието. И вмъкна, че при тези обстоятелства, общината и Фондация „Пловдив 2019” могат да се заемат с подобен формат, като ангажират Веселина Сариева за консултант заради експертизата си. Кметът бе поправен от репортери на Под тепето и Дарик, че такова прессъобщение от „Отворени изкуства” не са пращали и съответно от фондацията не са заявявали, че се отказват от реализирането на най-посещавания и знаков градски фестивал. После Тотев коментира, че в идеалния случай може да има две подобни събития в две поредни седмици.

Дължащо се на объркване или не, кметското изказване създаде новина, която в последваща реакция Веселина Сариева определи като фалшива. Пред Под тепето Сариева коментира, че така с подобни фалшиви новини, идващи от общината и самия кмет, се създава тотална дезинформация сред участниците, партньорите и посетителите на НОЩ-та. Нещо, което тя счита за напълно недопустимо в ролята й на организатор на събитието. След което от Фондация „Отворени изкуства” излязоха с официално становище по повод изказването на Иван Тотев, което ви представяме без редакторска намеса:

„Днес на пресконференция в Община Пловдив кметът на града инж. Иван Тотев изказа твърдение, че в петък миналата седмица, Веселина Сариева, организатор на НОЩ/Пловдив, в официално прес съобщение е заявила, че няма да реализира събитието тази година и поради тази причина той еднолично ще назначи на ОФ „Пловдив 2019“ да организират такова събитие в датите 20, 21, 22 септември, 2018 г.

Веселина Сариева и екипът на фондация „Отворени Изкуства“ категорично заявяваме, че намираме това за манипулация на обществените нагласи. Ние никога не сме се публикували или изказвали подобна информация и не сме се отказвали от реализацията на събитието. Дори напротив, входирали сме официалното писмо в Община Пловдив на 22.02.2018, в което отхвърляме общинското финансиране и заявяваме че: „…Екипът на фестивала продължава работата по 14-тото поредно издание на НОЩ/Пловдив, което ще се проведе на 14 и 15 септември, 2018“.

Днешното изказване на кмета на Пловдив инж. Иван Тотев (идващо след отправената от него заплаха към Веселина Сариева на пресконференцията от 14.02.2018г.), за пореден път внася нестабилност в организацията на най-мащабния пловдивски културен фестивал „Нощ на музеите и галериите Пловдив”, 2018. Това е спекулация, която убива културния климат в град Пловдив, където Нощта обединява над 40 местни културни организации, работата на организаторите с традиционните партньорите и спонсори на събитието и не на последно място, е пречка за развитието на Пловдив и потенциала, който НОЩТА дава за икономиката и частния бизнес.

Според нас застрашителен е и фактът, че с подобно еднолично заявление кметът инж. Тотев отново показва диктатура над управлението на отдел „Култура и Туризъм“ към Община Пловдив и Общинска Фондация „Пловдив 2019“, което е застрашително и симптоматично за бъдещето на града и води до разединение.

След днешните събития Фондация „Отворени Изкуства“ не би могла да продължи работа по организацията на културния фестивал „Нощ на музеите и галериите Пловдив”, 2018 до момента, до който като не получи официално съгласувано становище от кмета на Пловдив инж. Иван Тотев, Отдел „Култура и Туризъм“ към Община Пловдив и Общинска Фондация „Пловдив 2019“.

 • 15 Мар, 2018 | ПОНЕ АГРОНОМСКА ДИПЛОМА ДА БЕШЕ, А?
  ЩО НЕ ВЗЕМЕ ДА КАНДИДАТСТВА, ЧЕ ДА СЕ ДИПЛОМИРА ПОНЕ ЕДНА АГРОНОМСКА ДИПЛОМА ДА ДОКОПА, ЧЕ КМЕТЪТ ГОРКИЯТ СЕ ЧУДИ КАК ДА Я НАЗНАЧИ КАЛИНКИАТА ДА ДИРЕКТОРСТВА В БЮРОКРАЦИЯТА МУ БЕЗ ЦЕНЗ, БЕЗ ОБРАЗОВАНИЕ, САМО НА ЕДИН ГОЛ ... ЧАР
 • 15 Мар, 2018 | колегата ЛУМПЕНЕУС ЛУМПЕНИССИМУС е строг, но справедлив!
  Проф. д-р индж. САРЪЕВА е арогантен (да не употебявам грубости като НАХАЛЕН), главнокомандващ на армия неплатени "добро"волци. Прави впечатление на ФотоШопа -снимката демек- на фона на какви АРТаджилъци пърдом Отровени Изкуствености се е изтипосала: 'ми то там КУНСТ няма ни'къф, има Папки Бюрокрация, сметчици и фактурки - тъкмо в което й е силата на Кума Веса. "SHOW ME THE MONEY!"
 • 14 Мар, 2018 | Лумпеней
  Как е възможно такова примитивно на вид същество да говори за галерии, изкуства и тн. Погледнете й краниума и окосмяването само! Вижда се от пръв поглед, че чертите й са изключително дивашки. Хиляди години еволюция липсват, но пък първичното желание за значимост и центризъм са се развили подобаващо, както обикновено става всъщност...
 • 13 Мар, 2018 | do BABA ot KAKA
  Тъкмо така Кметът и капитаните ще си заемат следващия уикенд вместо фиксирания вече от изкуственяците и ще сполучи по-ловко от Кума Лиса Веса да си припише КРЕДИТ-УСПЕХ, че му се събраха много издънки
 • 13 Мар, 2018 | ПАВЕТАТА, какиното, всичкото кудкудякане е ПР за реклама
  Цялата олелия е предизвикана от САРИЕВ за самореклама и за да се разчуе и разкудкудяка, че да научат още пет-шест БУДАЛИ за "Отровено Изкуство". Лесно почна: НЕДЕЙ ДА МИ КРАДЕШ ПАВЕТАТА, КМЕТЕ - след като бяха цунали Кариера Гладстон, а и цял Васил Априлов (и мн. др., очакваме да асфалтират Хисар Капия =хубави калдаръми!) обаче Отецът си е МОЙ, бащиния
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

16 Мар, 2018

Пловдив 2019 категорично: Не можем и няма да организираме НОЩ/Пловдив

Екипът е свръх натоварен, нямаме желание да губим партньори една година преди събитието, заявиха от фондацията

Със сигурност общинска фондация „Пловдив 2019” няма да организира култовото за Пловдив събитие „НОЩ” през 2018-а година. Ясната позиция заяви артистичният директор Светлана Куюмджиева. В последните седмици се разрази полемика около събитието, което се провежда през септември, популярно като „Нощ на музеите и галериите”, и от дълги години се организира от фондация „Отворени изкуства”. След като директорът Веселина Сариева отказа общинското финансиране и заяви, че структурата сама и със собствени средства ще проведе фестивала, от Община Пловдив на няколко пъти заявиха двусмислено, че могат да организират и сами алтернативна Нощ.

„В екипа в момента сме изключително натоварени, едва смогваме с работата. Почти всеки месец ...

» повече
14 Мар, 2018

УС на Фондация „Пловдив 2019“ обсъди казуса с НОЩ-та

Кметът: Това събитие е важно за Пловдив

Затова ще преглътне егото си и ще покани г-жа Веселина Сариева на кафе, очаква тя да му направи кекс

Кметът на Пловдив Иван Тотев декларира, че е готов да направи усилие в името на реализирането на Нощта на музеите и галериите, защото това събитие е важно за града.Така че аз ще преглътна егото си. В смисъл, ще я поканя на кафе и ще ѝ кажа, ако иска тя да забърка един кекс. Но ако искаме това събитие да стане, ние трябва да го направим двамата! Няма спор в тая работа.“  Поканата за кафе с кекс дойде днес в сградата на Местния парламент и отново бе отправена чрез медиите.

Недоразумението между казаното от ...

» повече