Транспортният проект е реализиран успешно, настоява ресорният зам.-кмет на Пловдив

Гласове

 

За доказателство Златин Велев цитира становището и на управляващия орган по оперативната програма

Като политически спекулации заместник-кметът по транспорт на Община Пловдив инж. Златин Велев определи манипулациите на БСП относно транспортния проект и поисканата му оставка.

Проектът  „Модернизация и развитие на устойчив градски транспорт в гр. Пловдив” е приключен успешно на 31 декември 2015 г. Такова е становището и на управляващия орган по оперативна програма „Регионално развитие“. Благодарение на проекта Пловдив стана първия град в страната с над 48 километра велоалейна мрежа, предоставяйки възможност за алтернативен транспорт. Модернизирани бяха светофарните уредби на 50 кръстовища, изграден беше Центърът за управление на трафика.

Още в края на 2015 г. 285 автобуса, собственост на частните превозвачи, извършващи услугата обществен превоз на пътници по утвърдената общинска транспортна схема, бяха оборудвани с устройства и интегрирани в системата за управление на градския транспорт. Междувременно обаче договорите за някои от автобусните линии изтекоха, обявен бе конкурс за избор на нови превозвачи, последваха обжалвания, които в крайна сметка приключиха и на 1 март 2018 г. бе сключен новият договор. Автомобилният парк  е обновен почти изцяло с екологични автобуси „Евро 6“, които постепенно се оборудват и се присъединяват към системата за електронно таксуване. Процесът не спира. По 11 линии – 4, 25, 113, 12, 21, 26, 36, 22, 24, 27 и 93, вече се продават електронни билети и броят им всекидневно нараства. 

Общинските съветници от БСП би трябвало да са добре запознати с процеса, тъй като именно с решение на Общинския съвет билети се продават както от автоматите, така и от кондукторите. По същия начин стои и въпросът за паралелната продажба на електронните и стандартните досега абонаментни карти за градски транспорт. Автоматите по спирките също са функционални, като предстои да бъдат пуснати в работен режим след пълното оборудване на новите автобуси. Това също е вследствие на прието от Общинския съвет, включително с представители на БСП, решение, с което се измени и допълни механизмът за разпределяне на субсидиите, които Община Пловдив изплаща на превозвачите.

Освен че транспортната услуга непрестанно се подобрява, цената на билета за градския не се е повишила и е 1 лев, подчерта заместник-кметът инж. Златин Велев.

За разлика от мнението на БСП – Пловдив, успешната реализация  на проекта получи високо признание от непредубедени институции и организации. На осмото издание на един от най-големите и влиятелни дигитални и технологични форуми Webit Festival за изграждането на Центъра за управление и контрол Община Пловдив получи наградата в категорията за най-добра иновация за мобилност за 2017 година в съвременния транспорт и свързаните с него дейности.

Специална делегация от Европейската комисия също посети Центъра за управление на трафика и се запозна с реализацията на проекта.

Споделете ни във:

6 коментара

  1. ПОДАЙ СИ ОСТАВКАТА, ГАДИНО, ЗА ДА НЕ ВИ ИЗВАДИМ ВСИЧКИТЕ ОТ ОБЩИНАТА СЪС ШУТОВЕ! ВИЕ ЗА КАКВИ НИ ИМАТЕ!?!?!? КОЕ Е ГОТОВО!? МЪРШИ!!!!!!

  2. Това звучи точно като „….а един мармот обвиваше шоколада в станиол”.
    Пловдивския градски транспорт е една приказка, с много фантазия.

  3. Добре де аз и доста голяма част от обкръжението ми не сме партийни и пак ви искаме оставката. Каква е разликата. Или си некадърен или си корумпиран. Каквото и от двете си си подай ОСТАВКАТА!

  4. Толкова добре работи, че мамин ваню не слиза от джипа(подарък) и се преуморява от каране на колело по велоалеите(споделена зона). И малко понамирисва на развалено.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.