Подтепето

гласове

14 Мар, 2018

Тотев: Има искания в подписката за Тракарт, които не са от компетентността на Община Пловдив

Министерство на културата е водещ орган в процедурата по кандидатстване

Казусът с концесията на археологическия подлез занимава ОБщинския съвет днес

На редовно заседание днес Общинския съвет на Пловдив трябва да разгледа подписката в защита на Културен център „Тракарт”.

В  нея са се подписали 846 души в подкрепа на местната гражданска инициатива "Да спасим културен център "Тракарт". Те настояват: „За запазване дейността на културния център и удължаване срока на договора за концесия чрез сключване на споразумение за публично частно партньорство между държавата, Община Пловдив и "Тракарт" до момента, в който ЮНЕСКО определи антична сграда "Ейрене" за световно културно наследство. При включване на груповия паметник "Античните мозайки на Филипопол" в списъка на ЮНЕСКО Община Пловдив да гарантира (с решение на ОбС) включване на гражданска квота в органа, който ще управлява обекта с цел прозрачност. И трето: Включване на представители от гражданската квота в екипите, подготвящи процедурата за кандидатстване на груповия паметник под егидата на ЮНЕСКО.”

Според кметът Иван Тотев, има неща, по които местният парламент няма как да се произнесе. Той поясни, че водещи в процедурите по кандидатстване на античните мозайки е Министерството на културата, а Община Пловдив може само да подкрепя и да изпълнява дейности, които и се възлагат от министъра. „Другата водеща фигура е фондация "Америка за България", която обаче вече е наела външен международен консултант, който ще ръководи процеса на кандидатстване и подкрепя със съвети. Затова е извън компетенциите на Общината да слага граждански квоти или да определя компетенции", заяви Тотев.

Припомняме, че договрът за концесия на подлеза изтича през лятото. Концесионерът Жорж Трак е подал искане за удължаването й, каквато възможност има в договора. Това искане обаче предстои да се гледа на друга сесия, обясни Иван Тотев.

Очаквайте подробности.

 

  • 14 Мар, 2018 | Хаха
    То компетентност в общината има ли?
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

14 Мар, 2018

Общинският съвет отложи казуса с Тракарт във времето

Сформира работна група от експерти и един човек от инициативния комитет за спасяване на културния център

След две почивки и над едночасов дебат Общинският съвет на Пловдив отложи във времето „казуса Тракарт“. Съветниците приеха с 48 гласа „за“ предложението на Едуард Сарафян от Кауза Пловдив за създаване на работна група, която трябва да проучи възможността за удължаване концесията и начина на стопанисване на подлез "Археологически".

В експертната група, оглавена от зам.-кмета Розалин Петков, ще влязат още: по един представител на всяка политическа сила в местния парламент, по един представител на нечленуващите в групи, трима представители на Община Пловдив (определени от кмета), представител на Археологическия музей, представител на НИНКН, както и един представител на местната инициатива "Да спасим културен център ...

» повече
12 Мар, 2018

Инициативен комитет иска Тракарт да остане галерия

Предлагат подписване на договор за публично-частно партньорство между държава, община и Жорж Трак

Инициативният комитет в защита на Тракарт входира предложение до Общинския съвет, в което иска да бъде запазена дейността на културния център в археологическия подлез. Тази сряда старейшините ще трябва да решат съдбата на галерията, като от гражданската инициатива дават конкретно предложение как функцията й може да бъде запазена и защитена.

От комитета, в който влизат актрисата Ивана Папазова, Любозар Фратев, Лука Станчев, Пенка Калинкова и Матей Матеев, излизат с предложение за удължаване срока на договора за ползване на Тракарт, чрез сключване на тристранно дългосрочно споразумение за публично- частно партньорство между Министерството  на културата, общината и фирмата на Жорж Трак. Предлагат споразумението да е валидн до приемане на ...

» повече
04 Дек, 2017

Кметът покани на среща Жорж Трак за казуса „Тракарт”

Скулпторът знае, че ако обектът стане част от проекта на Пловдив за ЮНЕСКО, не може да се отдава на концесия

Пътят до там обаче е много дълъг, казва той

Култура под наем не се прави, коментира концесионерът евентуалния вариант за договор за наем с общината

Кметът Иван Тотев покани концесионера на археологическия подлез Жорж Трак на разговор в общината, на който да бъде обсъдено бъдещето на галерия „Тракарт”. Двамата се засякоха на тържеството за 135-годишнината на Археологическия музей и оставиха отворена темата, която предизвика гражданска подписка и петиция онлайн. Пред медиите скулпторът подчерта, че знае за изискването на ЮНЕСКО за задължителен план за управление на всички обекти, с които се кандидатства за Списъка на световното културно и природно наследство. Това ...

» повече
01 Дек, 2017

Жорж Трак научил от медиите, че няма да му подновят концесията за Тракарт

Събират подписка в негова подкрепа

Кметът: ЮНЕСКО е по-важно за нас

Концесионерът на археологическия подлез Жорж Трак е научил от медиите, че ще трябва да напусне галерия Жорж Трак през 2018г. Общината обяви, че концесионният договор, който изтича догодина, няма да бъде подновен, заради кандидатстването на Пловдив с Мозайките на Филипопол за ЮНЕСКО. В отговор на решението на администрацията е стартирала подписка в защита на скулптора и запазване на галерията му, която се намира върху мозайките от античната жилищна сграда Ейрене.

Едно от условията на ЮНЕСКО е да има план за управление на всички обекти, с които кандидатстваме. Концесията е недопустима в случая. Там можем да търсим партньорство в последващ етап, може и договор за наем да сключим. Но няма ...

» повече