Тотев: Има искания в подписката за Тракарт, които не са от компетентността на Община Пловдив

Гласове

Министерство на културата е водещ орган в процедурата по кандидатстване

Казусът с концесията на археологическия подлез занимава ОБщинския съвет днес

На редовно заседание днес Общинския съвет на Пловдив трябва да разгледа подписката в защита на Културен център „Тракарт”.

В  нея са се подписали 846 души в подкрепа на местната гражданска инициатива "Да спасим културен център "Тракарт". Те настояват: „За запазване дейността на културния център и удължаване срока на договора за концесия чрез сключване на споразумение за публично частно партньорство между държавата, Община Пловдив и "Тракарт" до момента, в който ЮНЕСКО определи антична сграда "Ейрене" за световно културно наследство. При включване на груповия паметник "Античните мозайки на Филипопол" в списъка на ЮНЕСКО Община Пловдив да гарантира (с решение на ОбС) включване на гражданска квота в органа, който ще управлява обекта с цел прозрачност. И трето: Включване на представители от гражданската квота в екипите, подготвящи процедурата за кандидатстване на груповия паметник под егидата на ЮНЕСКО.”

Според кметът Иван Тотев, има неща, по които местният парламент няма как да се произнесе. Той поясни, че водещи в процедурите по кандидатстване на античните мозайки е Министерството на културата, а Община Пловдив може само да подкрепя и да изпълнява дейности, които и се възлагат от министъра. „Другата водеща фигура е фондация "Америка за България", която обаче вече е наела външен международен консултант, който ще ръководи процеса на кандидатстване и подкрепя със съвети. Затова е извън компетенциите на Общината да слага граждански квоти или да определя компетенции", заяви Тотев.

Припомняме, че договрът за концесия на подлеза изтича през лятото. Концесионерът Жорж Трак е подал искане за удължаването й, каквато възможност има в договора. Това искане обаче предстои да се гледа на друга сесия, обясни Иван Тотев.

Очаквайте подробности.

 

Споделете ни във:

1 коментар

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.