Тодор Личев е разкрит като сътрудник на ДС

Гласове

Името на създателя на радио TNN изплува при проверка на Управителния съвет на Българската боулинг федерация

Председателят на Управителния съвет на Българската боулинг федерация Тодор Личев е разкрит като сътрудник на Държавна сигурност, съобщава сайта на разследващия журналист Христо Христов desebg.com.

Името на създателя на радио TNN изплува при проверка на спортната федерация (решение №2-1183 от 28 ноември 2017 г.), извършена от Комисията по досиетата като част от глобалната проверка на управителните и контролните органи на спортните федерации в България. Решението е публикувано на сайта на Комисията по досиетата.
Тодор Личев е проверен в качеството си на  член на Управителния съвет  на федерацията по боулинг (2009-2011) и от 2014 г., както и като председател на Управителния съвет в периода 2010-2011 г. и от 2015 г.

Той е разкрит като съдържател на явочна квартира на Окръжно управление на МВР-ДС Пловдив под псевдонима „ЛАУТА” от 1983 г. по линия на Шесто управление на ДС за борба с идеологическата диверсия.

През май 1990 г. досието му е унищожено по време на тайното прочистване на делата на сътрудническия апарат на ДС при управлението на преименувалата БКП на БСП и кабинета Луканов.

Принадлежността му към Държавна сигурност е установена от регистрационен дневник, картон в картотеката и писмо на МВР за унищожаване на досието му с протокол.
От запазения картон на съдържателя на явочна квартира „ЛАУТА” е видно, че по време на своето сътрудничество Личев е вербуван на идейно-политическа основа. Работил е като инструктор във Висшия селскостопански институт „Васил Коларов” (днес Аграрен университет Пловдив, б.а.) и е използван по линия на чуждестранни студенти.

Тодор Личев е познат в Пловдив като диджей още по времето преди 1989 г., , един от първите търговци след краха на комунизма в града под тепетата, основател на редица радиостанции, професионален фотограф, както и републикански шампион по боулинг.

Проверката на боулинг федерацията е обхванала общо 27 лица, заемали или заемащи ръководни постове.

 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.