Таксиметровия бранш с ултиматум към транспортния министър

Гласове

Настояват за цялостна ревизия на настоящия закон

Ако до 10 юни Ивайло Московски не състави комисия и не покани шофьорите и превозвачите на преговори, следва национален протест и стачка

Представители на различни организации на таксиметровите превозвачи и водачи от цялата страна се събраха днес в Пловдив, за да изразят недоволството си, срещу законовите промени свързани с бизнеса им, които се правят на национално и местно ниво. Те поискаха пълна ревизия на Закона за таксиметровите превози или изцяло нов закон, като дадоха ултимативен срок на ресорния министър до 10 юни. До тогава Московски трябва да откликне на исканията ми за формиране на съответните работни комисии и да отправи покана на браншовите организации за участие в тях.

„Повече от две години се радваме на глупостите, които измислиха законотворците. Въпреки периодичните ни протести, до този момент не сме чути. Вече не можем да работим повече по този начин,“ заяви Георги Ряпов – председател на Националната асоциация за защита на таксиметровите водачи и превозвачи.

От асоциацията се обявиха против поредната промяна, която изисква от тях да сменят удостоверенията си за правоспособни таксиметрови водачи и мотивът на законодателя, че това ще подобри качеството на услугата. „Не виждам как смяната на едно картонче, което всъщност е диплома, ще доведе до качество. Това е все едно да искат от счетоводители да сменят дипломите си през две години,“ даде пример синдикален лидер от столицата.
 

Таксиджийте нямат против изискването всяка година да се правят справки от КАТ за наличието на нарушения, особено за шофиране след употреба на алкохол и наркотици, но са категорично против изискването за удостоверение за съдимост за престъпления от общ характер. Според бранша това е равносилно на нарушаване на конституционното право на труд на всеки човек и само съдът може да забрани на някого да упражнява конкретна професия за определен срок.  „Не може ДАИ да са по-висши от съда,“ отсече Ряпов.

Ние не извършваме охранителна дейност, за да сме под такъв режим, коментира  Ивайло Джанати от Синдикален съюз „Сила“.

„Трябва да се конкретизира  – свидетелството за съдимост да е за тежки престъпления, а не от общ характер. Ако съм ударил два шамара на съседа и съм реабилитиран, защо да не мога да карам такси,“ смята Снежана Николова – председател на Браншовата организация на таксиметровите превозвачи и шофьори в България.

Исканията на всички организации от сектора са:

Първо – институциите да работят; Второ – промените да не се правят на парче; Да се ревизира законът или да се направи нов, за което те са входирали проект, изготвен от Независим синдикат „Авто 94“ още през лятото на 2017-а година; Законът за таксиметровия превоз да дава възможност на всеки едни водач сам да може да си вади удостоверение и разрешително, а не да минава през фирмата на превозвач; Всички промени в законите да стават с консултации с представителите на бранша.

Таксиметровите шофьори напомниха за появата на забранената платформа Юбер под ново име – Максим. Там е по-евтинко защото те не плащат данъците, които ние плащаме, никой не им иска свидетелство за съдимост, не ходят два пъти в годината на ГТП преглед на автомобила и нямат задължителната застраховка гражданска отговорност на всяко едно място в колата.

Таксиджии от Пловдив, Варна, Бургас, София и Перник обявиха днес в Пловдив, че са аполитични, но ако се наложи ще възродят браншовата Мобилна партия от 90-те години на миналия век.             

Споделете ни във:

1 коментар

  1. Разрешете споделеното пътуване, и всички разновидности. Професията миризлив бакшиш, вечно недоволен е на изчезване така или иначе…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.