Подтепето

гласове

03 Май, 2018

Таксиметровия бранш с ултиматум към транспортния министър

Настояват за цялостна ревизия на настоящия закон

Ако до 10 юни Ивайло Московски не състави комисия и не покани шофьорите и превозвачите на преговори, следва национален протест и стачка

Представители на различни организации на таксиметровите превозвачи и водачи от цялата страна се събраха днес в Пловдив, за да изразят недоволството си, срещу законовите промени свързани с бизнеса им, които се правят на национално и местно ниво. Те поискаха пълна ревизия на Закона за таксиметровите превози или изцяло нов закон, като дадоха ултимативен срок на ресорния министър до 10 юни. До тогава Московски трябва да откликне на исканията ми за формиране на съответните работни комисии и да отправи покана на браншовите организации за участие в тях.

„Повече от две години се радваме на глупостите, които измислиха законотворците. Въпреки периодичните ни протести, до този момент не сме чути. Вече не можем да работим повече по този начин,“ заяви Георги Ряпов – председател на Националната асоциация за защита на таксиметровите водачи и превозвачи.

От асоциацията се обявиха против поредната промяна, която изисква от тях да сменят удостоверенията си за правоспособни таксиметрови водачи и мотивът на законодателя, че това ще подобри качеството на услугата. „Не виждам как смяната на едно картонче, което всъщност е диплома, ще доведе до качество. Това е все едно да искат от счетоводители да сменят дипломите си през две години,“ даде пример синдикален лидер от столицата.
 

Таксиджийте нямат против изискването всяка година да се правят справки от КАТ за наличието на нарушения, особено за шофиране след употреба на алкохол и наркотици, но са категорично против изискването за удостоверение за съдимост за престъпления от общ характер. Според бранша това е равносилно на нарушаване на конституционното право на труд на всеки човек и само съдът може да забрани на някого да упражнява конкретна професия за определен срок.  „Не може ДАИ да са по-висши от съда,“ отсече Ряпов.

Ние не извършваме охранителна дейност, за да сме под такъв режим, коментира  Ивайло Джанати от Синдикален съюз „Сила“.

„Трябва да се конкретизира  - свидетелството за съдимост да е за тежки престъпления, а не от общ характер. Ако съм ударил два шамара на съседа и съм реабилитиран, защо да не мога да карам такси,“ смята Снежана Николова – председател на Браншовата организация на таксиметровите превозвачи и шофьори в България.

Исканията на всички организации от сектора са:

Първо – институциите да работят; Второ – промените да не се правят на парче; Да се ревизира законът или да се направи нов, за което те са входирали проект, изготвен от Независим синдикат „Авто 94“ още през лятото на 2017-а година; Законът за таксиметровия превоз да дава възможност на всеки едни водач сам да може да си вади удостоверение и разрешително, а не да минава през фирмата на превозвач; Всички промени в законите да стават с консултации с представителите на бранша.

Таксиметровите шофьори напомниха за появата на забранената платформа Юбер под ново име – Максим. Там е по-евтинко защото те не плащат данъците, които ние плащаме, никой не им иска свидетелство за съдимост, не ходят два пъти в годината на ГТП преглед на автомобила и нямат задължителната застраховка гражданска отговорност на всяко едно място в колата.

Таксиджии от Пловдив, Варна, Бургас, София и Перник обявиха днес в Пловдив, че са аполитични, но ако се наложи ще възродят браншовата Мобилна партия от 90-те години на миналия век.             

  • 03 Май, 2018 | Мен
    Разрешете споделеното пътуване, и всички разновидности. Професията миризлив бакшиш, вечно недоволен е на изчезване така или иначе...
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

03 Май, 2018

Нови съдебни битки таксита срещу община

Ряпов (вляво), Киров (от дясно)

Минималната тарифа за таксиметрови услуги влиза в Прокуратурата, а "данък такси" отново в Административен съд

Жалба в Прокуратурата срещу общинската наредба, с която бе определена минималната тарифа за таксиметрови услуги, депозират от Националната асоциация на таксиметровите водачи. Това обяви днес в Пловдив председателят на асоциацията Георги Ряпов.

От Асоциацията поръчали на лицензиран експерт-счетоводител  експертна оценка, резултатите от която сочат, че  определената в момента цената е 65 ст./км. е значително под себестойността на цената за превоз. Релано тя е около 1 лв./км, посочи Ряпов.

Няма развитие в полза на бранша по друго административно дело, което шофьори и превозвачи водеха срещу местната управа. Затова от асоциацията ще внесат нов иск от страна на фирма-превозвач, обяви превозвачът Мариян Киров.

Припомняме, че ...

» повече
28 Дек, 2016

„Оставка” звуча под прозореца на кмета

Не позволиха на таксиджиите да си запалят скарите и да си опекат кебапчета

Бургазлии подкрепиха колегите си от Пловдив

„Оставка! Оставка!” звуча под прозореца на кмета Иван Тотев днес. Виковете дойдоха от близо 40 таксиметрови шофьори, събрали се пред общината, за да протестират срещу новия местен данък за бранша. И да си изпекат кебапчета, но полицията не им позволи. За разлика от шествието миналата седмица, днес недоволството събра значително по-малко хора. Къде сте, колеги, питаха на висок тон най- гръмогласните. Пловдивски шофьори почти нямаше, но да подкрепят исканията им за по-ниски местни ставки дойдоха няколко бургазлии.

По идея на Мариан Киров, собственик на Перфект такси, превозвач и член на Асоциацията на таксиметровите шофьори, участниците в протеста пристигнаха пред кметството с ...

» повече
28 Дек, 2016

Таксиметровите шофьори канят кмета на по кебапче пред общината, него го няма

Дядо Коледа се включи в протеста на шофьорите пред кметството

 

Около 20 души се включиха в започналия преди броени минути протест на таксиметровите шофьори пред сградата на общината. Припомняме, че недоволството им е породено от рязко скочила такси „Такси” на 750 лева.

Таксиджиите пристигнаха пред кметството, въоръжени със скари и кебапчета, като организаторите на общото негодувание заявиха, че искат да нахранят своите колеги преди настъпването на 2017-та, защото се очаква да бъде гладна година за бранша. Те поканиха и кмета на Пловдив, Иван Тотев, да се присъедини към тях, но него го няма. Шофьорите призоваха още веднъж за диалог между бранша и местната власт.

Към тях се присъедини и дядо Коледа. Таксиметров шофьор, предрешен като белобрадия старец, също пристигна пред ...

» повече
21 Дек, 2016

300 таксиджии блокираха града, завардиха хотел "Империал"

Шествието се превърна в анти- Тотев протест

Викове: „Излез вън, крадецо” отекват под прозорците на „Империал”

Канят се да митингуват пред общината

Близо 300 станаха протестиращите таксиджии срещу новите цени на местния данък, който трябва да плащат предварително от 1 януари. Морето от жълти автомобили с логата на всички големи компании тръгна от зала „Чайка” на стадион „Пловдив”, за да блокира града повече от час. Возилата се движат с около 20 километра, а шофьорите крещят срещу местната власт чрез клаксоните си. Шествието се превърна в анти- Тотев протест. Повечето от колите са облепени с предварително разпечатани лозунги срещу кмета на Пловдив и партията му- ГЕРБ. „Мародери, махайте се вече. Не ви искаме”, нареждат от прозорците на автомобилите си негодуващите срещу ...

» повече
06 Апр, 2016

Таксиджиите блокираха Пловдив

Градът спря да функционира за 40 минути заради протестно шествие на шофьорите

Те скочиха срещу промените в Закона за местните данъци и такси, които касаят таксиметровите превози. Ако не ни чуят- правим общодържавен протест на бранша, блокираме София, заканиха се те

Пловдив спря да функционира за близо 40 минути днес следобед. Градът бе блокиран от протестно шествие на таксиметровите шофьори, които надуха клаксони по най-оживените булеварди и кръстовища под тепетата в знак на несъгласие срещу промените в Закона за местните данъци и такси, касаещи въвеждането на Данък за таксиметров превоз на пътници. В парламента предстои гласуване на второ четене  на проектозакона, а таксиджиите са категорични, че са твърдо против промените и са готови на крайни действия, ако те бъдат одобрени ...

» повече