Съюзът на съдиите: Спец съдът може да се ползва за политически натиск

Гласове

Атанас Атанасов: Съсредоточаване на всички дела срещу властимащи в един малък съд е опасно

100 магистрати напуснаха Съюза, за да не декларират членството си в него

Атанас АнанасовОбвинителният акт срещу кмета Иван Тотев, заместника му Димитър Кацарски и кмета на район „Западен” Димитър Колев за престъпления по служба, свързани с изграждането на пловдивския зоопарк, ще бъде внесен от прокуратурата в Специализирания наказателен съд, стана ясно от изявление на говорителя на главния прокурор Румяна Арнаудова днес. Това стана възможно след промяна в НПК, според която именно в СНС ще се гледат делата срещу властимащи на всички нива.  Именно изменението в Наказателно-процесуалния кодекс бе една от основните теми в годишното общо събрание на Съюза на съдиите, което се проведе през уикенда в Пловдив.

Магистратите, които членуват в организацията, не крият притесненията си, че спец съдът може да се ползва за политически натиск. Те дискутираха върху последните промени за бонусите за съдиите от СНС. Това прилича на създаване на извънреден съд с идеята да се съберат послушни магистрати, като ги привличат с по-високи възнаграждения. Концентрирането на делата срещу корупция в СНС, които да се гледат от малък брой съдии, е предпоставка този съд да се ползват за политически цели. Преди пет години, когато бе създаден той, самият премиер каза, че се отказва от идеята там да се гледат и корупционни дела, за да не се използва за удар върху политически противници. Сега обаче това да се промени. Какво наложи тази промяна, пита председателят на Съюза на съдиите в България Атанас Атанасов. И подчерта, че това съсредоточаване на всички дела срещу властимащи в един малък съд е опасно.

От Съюза отчетоха негативния ефект на промените в Закона за съдебната власт, изискващи деклариране на членство в магистратски професионални организации и въведената забрана в тях да членуват напуснали системата съдии, които не упражняват друга юридическа професия. В периода 10 август – 14 септември Съюза са напуснали 109 магистрати и отделно е било прекратено членството на 30 пенсионирани съдии и такива, които са напуснали съдебната система и не упражняват друга юридическа професия.

Общият брой на съдиите в България е 2200, а членове на Съюза са 766 съдии. Във връзка със задължението за деклариране на членство в организации, което бе въведено, 100 наши членове предпочетоха да напуснат Съюза, за да не декларират членството си. Сред тях има и пловдивски магистрати. Това напускане на 100 наши членове сочи, че хората по някакъв начин се притесняват да декларират членство в Съюза на съдиите. Те взеха това решение, след като влезе в сила промяната в закона. Това бе и целта- да се покаже, че Съюзът на съдиите не е толкова голяма организация, че сме някаква малка група. Очевидно нашата организация  продължава да пречи, защото продължава да критикува законодателя и тези които се намесват в независимостта на системата. Те не искат да има актива съдийска организация, подчерта Атанас Атанасов.  

Той припомни, че единствено Съюза на съдиите е реагирал срещу безобразията, които старият ВСС правеше. Колкото до новия ВСС- все още не сме го видели. Противоречиви са първите решения на новия Висш съдебен съвет. Някои от тях бяха в защита на независимостта, други не бяха много ясни. Оптимист или песимист да работата на съвета? Бих казал реалист. Както каза американският ни лектор тук, гаранцията за успех на всяко едно начинание е да имаш ниски очаквания, каза Атанасов.

И допълни: „Какво се промени в рамките на последните 12 месеца? Единственият светъл лъч бяха изборите за ВСС от страна на съдиите. Бяха избрани хора, които са авторитетни и които не бяха от този списък, който беше спуснат. В същото време обаче това нещо го компенсираха с избора на членове на ВСС от парламента, защото там си разпределиха партиите представителите по предварителна схема, без да става ясно защо точно тези хора са номинирани. Затова ги призовахме да обяснят как са се спрели на имената, които предлагат, а те ни казаха: Не ни се бъркайте в работата”.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.