Подтепето

гласове

20 Авг, 2016

Село Труд е на прага на екокатастрофа

Жителите на селото роптаят срещу централа за електроенергия от биомаса

Принудени са да живеят в смрад, шум и безпокойство

Село труд е на прага на екокатастрофа – така бе озаглавен имейлът, който по-рано днес пристигна в нашата редакция. А каква е причината? Жителите на пловдивското село негодуват срещу цантрала за производство на електро и топлоенергия от биомаса. Принудени сме да живеем с миризми на фекалии, непрестанни шум и вибрации, разтревожени споделят представителите на инициативния комитет, който е организиран по този повод.

След многократни сигнали са направени проверки на централата, но всичко се оказва изрядно. Това, обаче, не помага на трудчани да се отърват от проблемите, които имат. След като, по техни думи, мнението им многократно е било незачетено, те се обърнаха към нас, представителите на медиите, с надежда да се даде гласност на проблема. Ето какво ни написа инициативния комитет на с. Труд, без редакторска намеса:

Уважаеми дами и господа,

                Вземайки предвид силата на четвъртата власт  и медийната информираност, която Вие имате и предоставяте на широката телевизионна и радиоаудитории, се обръщаме към Вас, с пълното съзнание за Вашите професионални умения, коректност и гласност, с която Вие може да помогнете на едно от  най-големите села в Пловдивска област- с. Труд, с жители над 4500 и само на 4 км. от красивия и древен гр.Пловдив!

                Без съгласието на населението през 2014 г., само на 260 м. от жилищен квартал и 40 м. от „Гробищен парк“ в с. Труд ,  се построи „ЦЕНТРАЛА ЗА ПРОИЗВОДСТВО НА ЕЛЕКТРО И ТОПЛОЕНЕРГИЯ ОТ БИОМАСА“. Фирмата инвеститор проведе информационна кампания под формата на печатни материали, в която обещаваше на населението дейност без шум и миризми-ЛЪЖА, 50 работни места-ЛЪЖА, по-хубава и нова инфраструктура-ЛЪЖА. Обещаха, че централата ще преработва селаж и нищо друго-ЛЪЖА! ИСТИНАТА вече втора година ни буди нощем с миризми, шум и вибрации. В момента освен селаж, преработват и оборска тор. Сега се подготвят да преработват  Алкохолни ферментации, бирена мая, джибри, отпадъчни материали от хранителната промишленост, вкиснати плодове и зеленчуци, трупове на животни и т.н. Списъкът е много дълъг!  

Централата има непрекъснат цикъл на работа и за нас и семействата ни няма почивен ден. Вибрациите и шумът са осезаеми в малките часове на денонощието и възпрепятстват качествения и пълноценен нощен сън. Възрастните хора страдат от повишено кръвно налягане и силно чувство на тревожност в следствие на вибрациите.

Трафикът на тежкотоварни машини снабдяващи дейността на централата е денонощен и преминава покрай училище, детска градина, детска ясла, читалище, детска кухня, пенсионерски клуб. След тези машини се носи ужасна и продължителна смрад! Изпускат по улицата боклуци!

В един от най-топлите месеци Август, когато хората са в отпуска и могат да се радват на домовете и семействата си, сме ЗАТВОРЕНИ зад прозорците и стените на домовете си-СМРАДТА Е НЕТЪРПИМА! Тя е тежка, задушлива, постоянна! Пропива се в домовете, в дрехите, в кожата!!! Така е целогодишно и денонощно!

Ние, населението на с. Труд, бяхме безцеремонно поднесени в жертва на частни интереси! Никой не ни зачете за фактор! Никой не помисли как се живее в тази смрад на фекали. Бяхме продадени и безцеремонно излъгани. Миналата година поради жалби на множество жители се направиха няколко проверки, които заключиха, че по документи всички е изрядно и се приключи до там. А миризмите, а шумът? В кой документ да ги опишем?

Поради тези причини на 16.07.2016 г. се проведе Общоселско събрание под патронажа на Кмета на с.Труд и с пълно мнозинство се избра „ИНИЦИАТИВЕН КОМИТЕТ“, който уведоми всички правоимащи институции, че Трудчани са на прага на ЕКОКАТАСТРОФА. Вече месец никой не ни е потърсил с отговор и не е предизвикал среща с цел решаване на проблема. Фирмата собственик многократно е уведомявана и по телефона и чрез писмо, че трови въздухът на селото. Реакция няма!

Сега се обръщаме към Вас, с молба за помощ! Дайте ни гласност, помогнете ни да покажем на „бизнесмените“ и техните помощници във властта, че ние не сме инструмент, а хора! Хора, които са строили домовете си със сетни сили и средства и сега, когато правят животът ни равен на живота в гето, няма да стоим равнодушни!

Надяваме се, че Вие няма да преместите нашият проблем в другото чекмедже, както правят институциите, а ще дадете гласност!

В рамките на следващите дни ще протече протестно шествие за което ще ви уведомим допълнително!

Оставаме на разположение за всякакви въпроси и имаме готовност да предоставим всички материали(документи, снимки, видео от дрон) по случая.

От името на населението на едно от най-големите села в България, оставаме в очакване на Вашата реакция и силно се надяваме да намерите място в ефира си  ( новинарска емисия, предавания) за нашият проблем!

С уважение:  

Инициативен комитет в състав:

  1.  Анна Марлакова
  2. Стефан Митов
  3. Галина Тошева
  4. Станимир Тончев
  5. Мима Танева

 

  • 21 Авг, 2016 | Тотю
    Европа, отпуска, пари за тези, проекти! Забравете, да им спрете, работата! Нека,добавим, че много е прекалила, писателска група!
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

15 Май, 2018

Жителите на пет пловдивски села въстават срещу каменните кариери на Калояновите възвишения

Концесионерът иска да разшири находището с над 50 декара

Граждански протест на жителите на пет села край Пловдив ще блокира път в Белащица срещу разширяване на каменната кариера край населеното място, разбра Под тепето.

Инициативният и организационен комитети, избрани на общоселско събрание в Белащица, оранизират мирен граждански протест и канят жителите и кметовете на селата Белащица, Брани поле, Брестник, Марково и Гълъбово да вземат активно участие срещу внесеното инвестиционно намерение от „Холсим кариерни материали Пловдив“ АД за разширяване площадката за добив на строителни материали – мрамори за трошен камък в източната част на т.нар. „Калоянови възвишения“ от находище „Белащица“ с още 50, 534 дка.

Хората смятат, че нова концесия в региона за още 25 години ще нанесе катастрофални последствия за ...

» повече
06 Юли, 2017

Министърът на околната среда и водите с ключово решение по еко проблема в село Труд

Във връзка с големия  обществен интерес и 4-те протеста срещу инсталацията работеща с биологични отпадъци в с. Труд, вчера Инициативна група от експерти и граждани участва в среща с Министър Димов в МОСВ.

Министърът запозна гражданите с констатираните лично от него при внезапна проверка обстоятелства. Проверката се осъществи в края на миналата седмица и противно на разпространените медийни публикации, министър Димов не засегна темата с водата в река Пясъчник, а напротив срещата премина в активна дискусия относно дейността на централата.

По време на срещата стана ясно, че е разпоредена повторна преценка за необходимост от ОВОС (оценка за въздействие върху околната среда) на централата.

Липсата на ОВОС е сред първите въпроси, които поставиха  протестиращите граждани  през 2016г. Това беше и искането ...

» повече