Подтепето

гласове

03 Ян, 2017

Родителите раздвоени за преместването на детска градина „Щурче”

Едни смятат, че мястото й е в Стария град, а други - че не отговаря на съвременните изисквания

Общината успокоява, че за сега няма да местят деца

Таня Грозданова

Заради обявената грипна ваканция на територията на Община Пловдив днес в детска градина „Щурче” на ул.”Съборна” № 57 в Стария град имаше работеща дежурна сборна група, какъвто е  режимът в подобни ситуации.

За около половин час във времето за взимане на децата се появиха няколко родители, като никой от тях не знаеше за проекта на общината детската градина да бъде преместена от територията на архитектурно-историческия резерват.

Гергана Петрова, майка на момченце от подготвителна група, приветства идеята. Според нея сградата, колкото и да е красива и стойностна, не разполага с необходимите дадености на една съвременна детска градина. 

На крайно противоположно мнение е Атанас Иванов, чието второ дете също посещава „Щурче”. Пловдивчанинът не спести пред  репортера на Под тепето, че според него става дума за икономически интереси към „една от малкото къщи, които общината още не е харизала на Гергов.”    

Във връзка с множество запитвания и недоволство от страна на родители, чиито деца се обучават във филиала на детска градина „Майчина грижа”, каквато се води „Щурче” от няколко месеца , от Общинската пресслужба уточняват, че забавачката няма да бъде премахвана и няма да се местят деца за сега.

 • 19 Ян, 2017 | Наска Кръстева
  Двете ми дъщери са възпитавани от чудесния екип на детската градина, предпочитана именно, защото създава у децата усещане за истински дом и носи атносферата на Възрожденски Пловдив. Да не оцени градината с нейното спокойствие, уют и топлина и дух, може само човек, за който безумната железобетонна, грозна постройка на Партийния дом, посаден в центъра на града, се сравнява с Къщата на Ламартин или Балабановата.
 • 17 Ян, 2017 | Rennka
  Няма да се мести ли , а защо няма нов прием на деца за 1ва група? Или може би няма желаещи ?
 • 17 Ян, 2017 | Rennka
  Няма да се мести ли , а защо няма нов прием на деца за 1ва група? Или може би няма желаещи ?
 • 06 Ян, 2017 | Обезлюденият Стар Пловдив
  Покойният арх. Иван МАНДАДЖИЕВ пък изгради Пощенски Клон за жителите (преди Начо Диктатурата да "обобществи" от семействата кореняци, за радост на днешните Мутри и МОРДИ). На ъгъла срещу Св.К.и Е: архитектура не просто своеобразна, стилна и елегантна, но и АРТИСТИЧНА. Бунт срещу имитациите, фалшификации "в старинен стил" които компрометират истинските, автентичните ни съкровища. (АКАДЕМИК БожоДи с ПРОФ ЮФ и кулТурския министър на Режима БоБо)
 • 04 Ян, 2017 | ОБЕЗЛЮДЕНИЯТ СТАР ПЛОВДИВ
  Когато в Стария Град имаше НАСЕЛЕНИЕ, тогава се направи детската градина в три съседни къщи върху стената, с археологическа експозиция в подземията. 80те на ХХ век. Проектант-реставраторът арх. Петър ДИКИДЖИЕВ заедно с арх. Виолета РАЕВА получиха Награда Пловдив за архитектура. След МУТРИФИКАЦИЯТА естествено дечица липсват в махлата, както и бабички с бяло сладко.
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

02 Фев, 2017

Родители от Щурче пишат писмо на Стефан Стоянов (СНИМКИ)

Искат да знаят истината

Майки и татковци подозират стъпки към закриване на градината

Таня Грозданова

Пловдивчани, чийто деца посещават детска градина „Майчина грижа“ на ул.“Съборна“ № 57 в Стария град (бившата „Щурче“), подготвят дълго писмо с въпроси към ресорния заместник–кмет Стефан Стоянов на тема бъдещето на детското заведение в резервата. Родителите на малчуганите подозират, че администрацията върви с бавни стъпки към затваряне на тази сграда и преместване на децата от Стария град, а те не са съгласни с тези действия.  

Притеснените майки и татковци се събраха на нарочна родителска среща, за да получат отговори на въпросите, които ги вълнуват, но не бяха уважени от представител на общината, с обяснението, че директорът на детското заведение може да им даде отговори ...

» повече
03 Ян, 2017

„Щурче” си отива от Стария град

В градината не знаят. 

Детското заведение не било на мястото си в резервата, смята администрацията. Търсят му ново.

Таня Грозданова

Една от уникалните детски градини на Пловдив, предпочитана от младите семейства в район „Централен” – ОДЗ „Щурче”, ще бъде преместена от Стария град, стана ясно днес. Виждането на администрацията е, че мястото на ул.”Съборна” не е подходящо да се ползва за детско заведение.

С въвеждането на пропускателния режим за автомобили в Старинен Пловдив за много от родителите вече не е удобно да водят децата си в „Щурче”, обяви зам.-кметът по обществен ред и сигурност на Пловдив Георги Маринов. За сега родителите, които карат децата си там, влизат само за 15 мин. с колите си безплатно.

В детската градина на ...

» повече