Режисьорът, дошъл от Холивуд в Пловдив: Тук се живее по-добре и по-приятно

Гласове

Съжалявам, че не дойдох по-рано в Пловдив, влюбих се в града още в първия миг, разказва Стивън Люис Симпсън

Няма по-голяма цензура от тази на пазара, в България през социализма въпреки всичко сте правили филми, смята шотландецът

Стивън Люис Симпсън е шотландски кинорежисьор, който през последните години живее и работи в Холивуд – в Лос Анжелис, САЩ. След като се запознава с България и по-конкретно с Пловдив, преди малко повече от година решава окончателно да се установи за постоянно в Европейската столица на културата. Зад гърба си вече има както игрални, така и документални филми, а последният му – „Нито вълк, нито куче“, чиято премиера в България ще бъде в Пловдив има впечатляващите оценки от 4.7/5 в Rotten Tomatoes и 8.2/10 в IMDb.

Стивън Симпсън бързо се е влюбил в Пловдив, но след една година вече детайлно познава и истински се вписва в града, следи развитието на Капана и тенденциите в другите квартали. Срещнахме се с него в едно от обичайните за него места – бар „Котка и Мишка“, от където той работи от време на време. Според него Пловдив е идеално място за хора, чиято работа не е свързана с конкретна локация, тъй като местата за работа са изключително много и са удобни и приятни. За Стивън това е един чудесен и спокоен град, в който наистина можеш да живееш, да се свързваш с хората около себе си, и самият той дори съжалява, че не е дошъл по-рано.

Премиерата на „Нито вълк, нито куче“ предстои на 8 юни от 19 часа, когато ще се проведе и среща със Стивън Люис Симпсън в LUCKY Дом на киното, където филмът ще има и допълнителни прожекции. Ето и какво разказа шотландеца за киното, за живота в Пловдив и за индустрията:

– Шотландец, който работи в Холивуд – как от всички места на света стигна точно до Пловдив?

– Преди 6-7 години бях в София и останах по работа за около 10 седмици. Аз мога да работя отвсякъде и тогава се занимавах с постпродукцията на един документален филм. Много ми хареса там, но когато в последния уикенд с един приятел си направихме пътешествие и дойдох в Пловдив, веднага се влюбих в града. В момента, в който влязохме в центъра и си казах „Жалко, трябваше да остана тук 10 седмици, а не в София“.

Преди година и половина отново бях в Пловдив и открих, че тук е моят любим караоке бар (става дума за „Айвън Караоке Бар“), реших да дойда отново и така, вече малко повече от 1 година съм тук.

По един странен начин това е перфектното място за мен, предвид това как разпространявам филмите си.  В САЩ дистрибуцията отнема време, но в крайна сметка работата е доста праволинейна. Тук мога да наема повече хора, отколкото в Лос Анжелис. Имам си отбор и хора там, но така ми остава повече време да работя с киноразпространителите в Европа.

– „Нито вълк, нито куче“ е първият филм, който сам разпространяваш. Какви са трудностите и спецификите да се работи от разстояние?

– Тук повечето работа, която вършим е за САЩ. С филма сме били в 140 кина, половината от които сме ги уговорили, докато бях в САЩ или из Европа, но другата половина сме ги уговорили от България. А всъщност докато бях в Лос Анжелис съм работил основно от компютъра или по телефона. В България е различно, интересно е, че няма проблем с езика, който на други места в Европа е проблемно.

В САЩ е много много рядко някой продуцент да прави сам разпространение. В САЩ не мога да намеря случай някой филм, преминал през над 100 кина да се разпространява сам. Мел Гибсън стана известен със „Страстите Христови“ и „независимото разпространение“, но просто той имаше много пари и просто си нае разпространител, който да работи за него.

Цялото интервю четете в KAPANA.BG

Споделете ни във:

1 thought on “Режисьорът, дошъл от Холивуд в Пловдив: Тук се живее по-добре и по-приятно

  1. Jums nepieciešams finansejums, lai jusu majas, jusu bizness, auto iegadi, lai iegadatos motociklu, lai izveidotu savu biznesu, lai jusu personigas vajadzibas vairs šaubas. Mes sniedzam personas kreditu ar procentu likmi 3% neatkarigi no summas. Jus velaties rakstit, lai jusu personas aizdevumiem, ka es esmu jusu riciba 24h / 24. Vairak informacijas: servicepeakgroup@hotmail.com
    Paldies

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.