Референдум за Истанбулската конвенция искат от ВМРО

Гласове

     

При приемането ѝ ще бъдем задължени да променим над 20 закона, сред които и Конституцията, заяви Александър Сиди

Формулировката на въпроса на БСП „Против ли сте ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция?“ е абсурдна и Конституционният съд не би го допуснал, смятат воеводите

ВМРО ще предизвика референдум срещу гей браковете и джендър понятията в образователната и правната система на България, това заяви в Пловдив народният представител Александър Сиди. Общинското ръководство на ВМРО подкрепя казаното от заместник министър-председателя и министър на отбраната Красимир Каракачанов.

„Дебатът по ратификацията на „Конвенцията на съвета на Европа за превенция и борба с насилието над жени и домашното насилие“ умишлено се измества в неправилната посока. 99 на 100 от документа касае именно темата за насилието, но има 1 %, който прави опит да прокарва линии, които са недопустими за нашето християнско общество,“ коментира Сиди. По думите на народния представител, акцент по обществения дебат не е какви мерки трябва да предприемем срещу насилието, а как идеите за „социален пол“ се прокрадват в образователната и правната система на България.

Определението за пол е дадено в учебника по Анатомия в 8 клас. Има два пола – мъжки и женски, отсече Александър Сиди.

Воеводите смятат, че въпросите, които вълнуват българското общество и които предлагам да бъдат поставени за гласуване от един национален референдум, са следните:

„1. Против ли сте въвеждането на трети пол, социален пол и джендър идентичност в българското законодателство?

2. Против ли сте да се въведе джендър обучение в българската образователна система?

3. Против ли сте признаването на еднополови бракове в България?“

Общинското ръководство на ВМРО Пловдив, припомни, че поде кампания по темата преди месеци и определи излъчения от партията столетница въпрос за народно допитване като „неадекватен“ и „абсурден“.  

БСП обяви, че ще пита „Против ли сте ратификацията на т.нар. Истанбулска конвенция?“ Самият въпрос няма да има правни последици, тъй като става дума за юридически международен документ, който не е „така наречената „Истанбулска конвенция“.

„Ние си  направихме труда да анализираме колко и кои български закони ще бъдем задължени да промени с приемането на Конвенцията в този и вид. Става дума за над 20 закона, сред които е и Конституцията. Тук влизат още Наказателния кодекс, Закона за защита на детето и други,“ обяви Александър Сиди. 

Споделете ни във:

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.