Поставиха Левски до Сталин на Бунарджика (ГАЛЕРИЯ)

Гласове

Отново развяха знамена на сепаратистите от Източна Украйна в краката на Альоша

Идеята за Третия райх не е изоставена, съзря от върха на хълма депутатът Валери Жаблянов

Култ към Сталин и Путин. Сърп и чук в едно с гордо развети знамена на сепаратистите в Източна Украйна от самообявилата се Донецка народна република. Съветски военни маршове. Викове „Победа!”.Обръщения „другарки” и „другари”. И някъде там, Васил Левски на магнитче, сврян до портрета на диктатора Йосиф Висарионович Джугашвили . Така, в краката на гранитния руски солдат Альоша,  честваха 9 май пловдивски русофили, социалисти, дипломати, руски граждани.

Знамената на Донецката народна република и героизирането на руски военни, били се със сепаратистите в Източна Украйна, отново не направиха впечатление на никой от действащите политици, дошли да отбележат Деня на победата по покана на почетния консул на Русия у нас Георги Гергов. Руският посланик Анатолий Макаров чете реч на руски от листче точно под флаг на Донецка народна република, закарфичено върху  националния ни трибагреник. А около него, освен портретите на загинали във Втората световна война бойци се мяркаха и снимки на „Героите на Донбас”.

На първа линия отново бяха членовете на движение "Петко войвода", водени от Иван Иванов. Той развяваше алено знаме, закачено на клон, в което съветски танк газеше надпис „На Берлин”.

От микрофона летяха всякакви послания. Не на войната. Не на неофашизма. Не на поругаването на паметници. „Граждани, другарки и другари, госпожи и господа. Няма човешко сърце на прогресивен и мислещ човек, отговорен пред историята на човечеството и пред бъдещето на нашите поколения, който да изпитва истинско, неподправено вълнение на този ден. Това е ден празник. Ден знаме. Ден за памет. И ден за борба”, започна пламенната си реч депутатът от БСП Валери Жаблянов. „Наше задължение е да пренесем паметта за този ден през поколенията, въпреки усилията на многовластната и високоплатена пропаганда”, продължи народният представител. „Заставайки на девети май ние трябва да помним каква беше целта на германския империализъм, когато започна тази война. Целта беше да се унищожи славянството. Да се подчинят славянските народи. Да се разгроми Съветския съюз и руската държава. Днес можем да съзрем в определени политически среди и кръгове подобни планове. Можем да видим, че идеята за разгрома на славянските народи, тяхното противопоставяне, не е изоставена. Напротив. Тази идея продължава да властва в умовете и в сърцата на онези, които искат отново да станат господари на света. Които искат народите на Европа да работят за тях. Които искат човечеството да бъде изградено по строго йерархичен ред, с един команден център. Е, каква е разликата между тази идея за устройство на света и идеята на Третия райх? Защото идеята за Третия райх, за подчинението на народите, за унищожаването на държавите, които се съпротивляват, не е изоставена. Тя намира една и друга форма на съвременна изява. И затова съм убеден, че всеки политик, държавник и общественик е призван да защитава паметта на 9 май като дата, която е символ на свободата, на могъществото, на победата, на решителността”, каза още в словото си Жаблянов. И на финал заяви: „Задължението ни като потомци е да държим знамето на победата там, където то бе поставено- на Райхстага”.  

Организаторите на аленото събитие отново осъдиха атаката по паметника на Альоша преди половин година, след която монумента осъмна със свастики и обидни послания. „Ще браним свидетелствата за историческата истина като нашия Альоша”, заяви водещият на церемонията.

„Не забравяйте”, обърна се към хората на хълма руският посланик Анатолий Макаров, четейки написаната си реч на руски, без превод. „Не забравяйте чудовищната трагедия на Втората световна война. Не вярвайте на тези, които казват, че ходът на войната е бил предрешен и че позорният мир с Хитлер е целял да спре пълното унищожение. Благодарение на самоотвержеността на нашите войни, излагайки гърдите си на куршумите, има мир в Европа повече от 70 години. Помнете това ,приятели!”, каза Макаров.

На върха на Бунарджика бяха опънати няколко полеви палатки с автентични оръжия от Втората световна война. И с безплатна водка. На голям екран, на живо от Червения площад в Москва, със звук вървя парадът за Деня на победата.

 

 

Споделете ни във:

2 коментара

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.