Пловдивчани с увреждания тръгват с 8 автобуса на протест на жълтите павета

Гласове

Латин Банков и Смиляна Запрянова, членове на УС на Съюза на инвалидите

Смиляна Запрянова, Стефан Ганчев-управител на център за рехабиталицая на слепи, Велик Атанасов - предс. на РО на СИБ, Ани Караиванова - предс. РО на ССБ

От организациите на инвалидите се обявиха против реформата на парче, която отнема права им

Те настояват да се прилага европейската политика за трудова заетост

Представителните организации на хората с увреждания у нас излизат на национален протест в сряда 11 април от 11 часа пред Министерски съвет. От града под тепетата и Пловдивска областта към София ще потеглят 4 автобуса с 50 човека от Съюза на инвалидите и още 4 автобуса от Съюза на слепите, това обявиха председателите на регионалните организации пред медиите в Пловдив. Към протеста в столицата ще се присъединят  и инвалиди от Варна и Бургас.

Повод за недоволството им е замислената реформа, която според тях се извършва на парче и отнема редица от правата им. Те ще връчат протестна нота на президента, на председателя на парламента, на правителството и на омбудсмана заради засилващото се ограничаване на възможностите им за интеграция и нормален живот. В нея те настояват да отпаднат формулировката „определяне на работоспособност“ и планираното разделяне на медицинската експертиза.

Основно искане на протеста е предвижданите нормативни промени да не въвеждат медицински стандрати за здравния им статус, които се различават от действащите в държавите на ЕС.

Според предвижданите промени само едно водещо заболяване ще бъде включвано в решението на ТЕЛК. Как ще се преценява кое е водещо, ако един човек е едновременно незрящ и с онкологично заболяване, питат хората с увреждания. От съюза на слепо-глухите също се чудят кое е тяхното водещо увреждане. Въвеждането на подобна промяна показва единствено стремеж към механично намаляване степента на увреждането. Всеки лекар е наясно, че при тежки увреждания има комбинация от свързани заболявания.

Сред планираните промени е въвеждането на оценка на работоспособността. Според национално представените организации този модел цели единствено постигане на бюджетни икономии в НОИ. Тъй като ще се определя въз основа на представени документи от  телковите комисии без да присъства коментираното лице с увреждания. Друг сериозен проблем е и ниският процент на работещите инвалиди – у нас той е едва между 5 и 10 процента. Не е логично  втората комисия в НОИ да ще решава колко  работоспособен е всеки болен единствено по документи. Той е категоричен, че на българския пазар на труда няма осигурени работни места за хора с увреждания и ако им бъдат отнети пенсиите, те ще бъдат обречени.  

Организаторите са категорични, че техните действия не са политически.  Те вярват, че има време правителството да преразгледа необмислените и неотговарящи на европейските модели рестрикции в планирания модел на реформата. Осъществяването на подобна реформа в настоящия й вид би довело до отнемане на доход от най-онеправданите с цел постигане на изкуствена заетост.

Въпреки опитите изкуствено да се внуши на обществото, че броят на хората с увреждания у нас е нереално висок, данните на Евростат показват друго – в държавите членки на ЕС техният дял е между 15 и 18 % от населението, а за България – между 7 и 8%. Те заявиха, че твърденията за прекалено големи брой на инвалидизираните у нас преувеличени и ако държавата смята, че това е така, то нека прокуратурата си свърши работата относно подобни обвинения. „Относно твърденията, че има фалшиви инвалиди, нека държавата се заеме с този проблем. Има институции като съд и прокуратура, които е крайно време да се задействат,“ коментира Латин Банков от Регионалната организация на инвалидите в Пловдив.

„Никой от управляващите не се замисля, че нашето ежедневие произвежда инвалиди. Всеки ден в катастрофа на пътя някой става инвалид и никой не е застрахован от това“, заяви още той.

Димитър Парапанов от Националната асоциация на сляпо-глухите в България беше категоричен, че предстоящите промени трябва да са на законодателно ниво и ако законодателят не се вслуша в справедливите искания, съсловните организации ще отидат да протестират и до Брюксел.  

Според изследване на КТ Подкрепа, оповестено днес близо 84 на 100 от хората с увреждания са с доходи под прага на бедността. Хората с увреждания питат още защо пенсионерите имат право на труд без да им се отнемат пенсиите, а на тях това право им се отнема.

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.