Подтепето

гласове

28 Ноев, 2017

Пълноценната идея за Кино Космос като място за култура – сведена до популистка имитация

Заместването на експертните планове с политически идеи е рецепта за провал

Никой няма да бъде впечатлен от поредната импотентна административна сграда

Теодор Караколев

Нулевата прозрачност при идеите за развитие на Кино Космос като център за култура доведоха до логичния завършек – повърхностна, имитативна дейност, която ще се превърне в поредното Общинско предприятие, в което потъват бюджетни средства, без никакъв ефект. И със сигурност през 2019 година сградата, важна точка при посещението на журито, определило Пловдив за Европейска столица на културата, ще е едно импотентно кубче, което няма да впечатли никого.

Сградата е чудесна. Една от най-красивите в България. И при един ремонт трябва да се внимава с всеки най-малък детайл от творението на арх. Шинков. При поредния ремонт-инженеринг едва ли всички тези детайли ще се имат предвид. Като нищо ще се сменят седалките в залата. Ще се налепи гипсокартон върху специално изработените интериорни форми в залата. Ще сменим дограмата с бяло PVC и на входните врати ще сложим големи стъклени витрини. Това е пределно ясно. Също както новоремонтирания Туристическо-информационен център на Джумаята, заради който облицовахме камъка на Шнитер със стиропор, има врата, която не може да се отваря навътре. Голяма табелка стои отпред с надпис „ДРЪПНИ“, защото витрината, която трябва да се отваря в двете посоки явно опира в некадърно направените плочки на пода. Това е нивото. В това нямаме съмнение. 

Не е обаче това причината Кино Космос, тръгнал да се превръща в сграда за култура по политическо-партиен път, да финишира като провал. Причината е, че всичко, което впечатли Европейското жури, е забутано в канала и изгонено, забравено, а каквото се е сторило симпатично – откраднато.

Европейското жури не се впечатли от уникалната архитектура. Впечатли се от градската енергия, от неангажираните с политика и бизнес пловдивчани, събрали се да спасят киното от събаряне, а в последствие и да го превърнат в център за култура. В годините след избирането на Пловдив за Европейска столица на културата тези граждани работиха още по-сериозно и се обединиха, като Колектив Кино Космос. Създадоха Бизнес план, който беше представен и на кмета Иван Тотев. Добър или лош, той беше добра основа. С него беше наясно и фондация „Пловдив 2019“. Идеята на този Бизнес план беше Кино Космос да бъде модерен самоиздържащ се културен център, който да не тежи на общинския бюджет, но да бъде на творческото ниво на подобни проекти в цяла Европа.

Целият текст четете в KAPANA.BG

  • 28 Ноев, 2017 | Павел
    США собираются построить “марсианский город” http://alter-idea.info/ssha-sobirayutsya-postroit-marsianskij-gorod/
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

17 Май, 2018

Разширяват значително общото пространство на кино Космос за сметка на киносалона

Проектът за задание на архитектите Абаджиев и Бакърджиев е изцяло съгласуван с автора на киното арх. Шинков

Екипът е имал по-мащабни идеи както за самата сграда, така и за пространството пред киното, което засега няма да се променя значително

Значително ще се увеличат  фоайетата на кино Космос – общото пространство, което ще бъде гъвкаво и многофункционално, след преустройството на сградата. Частта около стълбището ще се разшири в посока киносалона, който от своя страна ще намали значително своя капацитет. Това разказа за „Под тепето“ арх. Георги Бакърджиев, част от екипа, който работи върху преустройството на киното. Той работи заедно с арх. Тодор Абаджиев, а всичките им идеи се съгласуват и с възрастният вече арх. Любомир Шинков – автор на проекта на знаменитата за ...

» повече
27 Ноев, 2017

Кино Космос тече, стягат го за зимата

Част от откриващата церемония през 2019 година ще е в бившето кино

Реконструкцията догодина ще го превърне в читалня с кафене

Кметът: В началото всичко ще е безплатно и без ограничение

Концепцията за кино „Космос“ вече е изчистена. Сградата ще има кафе-книжарница на партера, за която ще се търси наемател. Същият ще трябва да осигурява нови томове за четене на посетителите в заведението, както и електронни книги за второ ниво. Там ще е разположен културен център с дигитална читалня, където ще могат да се наемат електронни четци. Ще се оформят кътове за сядане и други два за слушане на музика.

Любителите на музиката ще се наслаждават на звука на винила. Предвижда се Общината да купи два модерни грамофона с блутуут ...

» повече