Подтепето

гласове

13 Окт, 2017

Пак търсим Главен архитект на Пловдив

Стартира новият конкурс след провала на първата процедура

Категорично заявявам, че няма предварително избран човек за поста. Кандидатствайте, обърна се към архитектурната гилдия кметът

Търси се урбанист, публична личност с визия и с отношение към културно-историческото наследство

Концепцията за развитие на Пловдив е всички земеделски земи на юг и югозапад да влязат в строителните граници

Започва постепенно премахване на билборди и рекламни табели в града

Заповедта за нов конкурс за Главен архитект на Пловдив е била подписана днес, а от понеделник стартира втората такава процедура за възловия административен пост. Това обяви днес кметът Иван Тотев. Градоначалникът подчерта, че се надява на повече кандидати и по-голям интерес от страна на архитектурната гилдия. Като заяви, че ще бъде против при втория опит за избор на нов главен архитект, такъв да не бъде направен, както се случи с първата процедура. Градът трябва да има главен архитект. С временно изпълняващ тази длъжност е проблем. Не е приятно да очакваш всеки ден да те махнат, знаете как е, отбеляза кметът. Критериите и правилата в конкурса са същите, както и при пропадналата процедура по-рано тази година.

За мен е важно да имаме повече кандидати. Отново ще има публична защита на концепции, но се надявам да има повече желаещи да заемат този пост, както и по- засилен интерес от страна на общността в този процес. Искаме да има повече очаквания към конкурса, допълни Тотев.

Не скри, че бъдещият главен архитект ще е изправен пред много предизвикателства. Затова и администрацията ще иска да демонстрира познаване на града и идеите за развитието му. Изключително много ще държим на отношението към опазването на културните паметници в Пловдив. И не само това. Интересува ни общата визия за града, чистота на възприятието. По отношение чистотата на възприятието общината има ясна политика. Сега започваме да повишаваме цената на билбордите, като идеята е постепенно да почнем да ги премахваме. Ще премахваме и рекламни табели малко по малко. Искаме едно изчистване на града. Онова, което стартирахме преди пет години с еднаквите тенти по Главната, бе нещо като първа стъпка в тази посока. Сега искаме този човек, който поеме поста Главен архитект, да продължи в тази линия. Да намери начин например как да се справим с климатиците по фасадите в Центъра. Или пък с рекламните елементи в прозорците. Трябва още да влезе много бързо в час с това, което правим с Министерството на културата за Тютюневия град например, подчерта кметът.

И допълни, че общината ще държи бъдещият Главен архитект да има урбанистични качества. В момента стартира промяна на Общия устройствен план на града. Имаме пространствена концепция за развитието на Пловдив. Трябва да има познаване по нея. Тя дава много ясна представа за това как искаме да се развива град Пловдив. Концепцията е всички земеделски земи на юг и югозапад да влязат в строителните граници. Но трябва да бъдем отговорни към това. Не трябва да допуснем високо застрояване там. Говорим за цели нови зони, цели квартали с хиляди декари, които ще бъдат застроявани. Така че новият Главен архитект трябва да излезе и да каже- тук трябва да има детска градина, там паркинг и прочие, допълни Иван Тотев.

Според него, бъдещият Главен архитект освен всичко трябва да бъде и публична фигура, да може да защитава позиция, концепции и тези,  да може да се аргументира експертно, а не отговори да дава политическото ръководство на общината. Това е проблем като цяло, отчита градоначалникът.

На въпрос на Под тепето защо нямаше интерес от страна на архитектите при първия конкурс, кметът категорично отговори: „Защото смятаха, че конкурсът е нагласен”. Включително в гилдията се говореше. Фактът, че не участваха хора в процедурата, означаваше точно това. Така го разчитаме. Но ето, видяхте, че нямаше човек, който да е нагласен. Така че давайте, конкурсът е отворен. Искаме да изберем главен архитект, който да отговаря на нивото на Пловдив. Категорично заявявам, че няма човек, който е определен за този пост, подчерта кметът.

 

 

 

Няма направени коментари
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

12 Ян, 2018

Официално: Край на конкурса за главен архитект на Пловдив

Резултатът и от този е "нулев"

Остава временно изпълняващ длъжността

На страницата на Община Пловдив в раздел „Конкурси“ най-после се появи официално резултатът от последната процедура по избор за длъжността главен архитект на втория по големина град в България. И той е нулев, както Под тепето съобщи два дни след последната фаза на конкурса Пловдив остава без главен архитект.  

Вижте пълния текст на публикуваното решение на конкурсната комисия:  „На 19.12.2017 г. в Заседателна зала № 36 в сградата на община Пловдив кандидатите за длъжността „Главен архитект“ на община Пловдив - арх. Илко Николов Николов, арх. Хубена Иванова Салджиева и арх. Цветелин Никифоров Цоневски защитиха концепциите си пред комисията, назначена със заповед № 17 ОА 2675/27.10.2017 г. на кмета ...

» повече
18 Дек, 2017

Кои са кандидатите за главен архитект на Пловдив

Днес тримата кандидати ще представят техните управленски визии по зададените шест конкурсни теми: Пловдив и Тютюневият град; Пловдив – Европейска столица на културата 2019; Пловдив – зелен и екологично чист град; Пловдив – желан и привлекателен град; Пловдив и прилагане на ОУП; Пловдив устойчив град – въвеждане на ГИС

Арх. Цветелин Цоневски (на колажа вляво) е роден на 30 октомври 1979 г. Управлява фирма „Цоневски ПК” ООД - гр. Пловдив, където има 16 служители. Завършил гимназия по архитектура и строителство в Пловдив, а след това архитектурен факултет в Университета по архитектура, строителство и геодезия  в София. Владее английски и руски език. Има специализации и е обменял опит в Санкт Петербург, Москва, в Хелзинки, Стокхолм и Истанбул. Детската градина на ул. „Лъджене” е построена по негов ...

» повече
14 Дек, 2017

Един нов играч в конкурса за главен архитект на Пловдив

Общинският съветник от „Кауза Пловдив” арх. Цветелин Цоневски се бори за мястото

Таня Грозданова

Младият архитект и общински съветник от партията на заместник-кмета Георги Титюков Кауза Пловдив е единственото ново име в поредния конкурс за длъжността главен архитект на Община Пловдив. Арх. Цоневски е на 38 г, собственик на проектантска фирма "Цоневски ПК” ООД. Възпитаник е на Професионалната гимназия по архитектура и строителство в Пловдив и на Университета по архитектура, строителство и геодезия.

Той се състезава за поста във втория етап на конкурса с архитектите Хубена  Салджиева и Илко Николов. Припомняме, че те и двамата участваха в предишния конкурс, който не излъчи победител. Арх. Николов и арх. Салджиева са с достатъчно богат опит и са решили да пробват пак.

Трима ...

» повече
02 Окт, 2017

Обява: Голям български град търси главен архитект

Нов конкурс за главен архитект със старите изисквания

Малко хора отишли на публичната защита на предишните финалисти, смята кмета

Таня Грозданова

До десетина дни община Пловдив ще обяви нов конкурс за главен архитект, съобщи днес кметът Иван Тотев.

Припомняме, че това е втора изборна процедура в рамките на шест месеца, след внезапната смърт на арх. Румен Русев през месец януари, който заемаше длъжността от 2008-а година. Общинската управа възлагаше големи надежди при предишния конкурс, който приключи без победител на 8 юни 2017 г. Тогава градоначалникът обяви, че тримата финалисти в конкурса за поста са отхвърлени от комисията и никой не е получил достатъчно точки, за да бъде класиран. Точните думи бяха, че нито един от желаещите да заемат мястото на ...

» повече
08 Юни, 2017

Пловдив остава без главен архитект, засега

И тримата финалисти в конкурса за поста са отхвърлени от комисията

Обявяват нова процедура до дни

Община Пловдив остава главен архитект, след като и тримата кандидати за поста, допуснати до финал, бяха отхвърлени от комисията в конкурса. Нито един от желаещите да заемат мястото на покойния Румен Русев не е издържал последният етап от процедурата – защита на концепция пред комисията.

Обявяваме нов конкурс за главен архитект, съобщи кметът Иван Тотев, след като стана ясно, че няма класиран кандидат. По думите му, случилото се с процедурата е знак, че конкурсът не е предрешен, както коментираха мнозина.

Сега се надяваме на много повече кандидати за поста, каза още той и допълни, че общината продължава да работи с временно изпълняващ длъжността арх. Юлиана ...

» повече