Подтепето

гласове

12 Ян, 2018

Отново нулев граждански интерес към парите на града

Без общественост на общественото обсъждане на Бюджет 2018

321,3 милиона е финансовата рамка на града, близо 44 милиона лева е преходният остатък

Поредно обществено обсъждане на най-важния градски проект- за годишния бюджет, преминава при нулев интерес от страна на гражданите. Дали заради работното време, в което върви представянето на Бюджет 2018, дали заради липсата на информираност или пък заради заради незаинтересованост, в пленарната зала на общинския съвет има единици представители на обществеността. По столовете в местния парламент са насядали единствено представители на общинската администрация, общински съветници и членове на политически организации, които имат свои предложения към бюджета. Случайни хора няма. Няма го и кметът. Но пък повечето от заместниците му са там, за да отговарят на въпросите на гражданите, които отсъстват.

Приоритетите в Бюджет 2018 са култура, образование, инфраструктура и опазване на околната среда, обяви при представянето на най-важния градски документ главният секретар на общината Ангелина Топчиева.  

321 294 323 лева е финансовата рамка на Пловдив за 2019г. Близо 140 милиона от тях са за делегирани от държавата дейности, а 180 милиона за местните приходи. Отчита се 14 процента ръст на приходите дейностите с държавата, или точно 17,6 милиона лева. 70,8 милиона от местните приходи са от данъци и такси и близо 70 милиона са неданъчните. Преходният остатък е 43,5 милиона лева.

По пера 114 милиона лева от тях отиват за образование, 16,6 милиона са заделени за здравеопазване. 2 милиона ще струва сигурността на града тази година, а 19 милиона ще бъдат разпределени из общинските служби. За социални политики са планирани 14 милиона лева, а за инфраструктура и благоустройство над 101 милиона. Културата е обединена със спорта и почивното дело, като за трите са заделени общо 35,2 милиона лева. За икономически дейности са планирани 17,8 милиона, а за „други” е заделен милион.

87 милиона лева са средствата, с които градът ще разполага за капиталови разходи тази година. 25,8 милиона лева от тях са средства от европейски програми. Предвиден е заем от 10 милиона- 8 милиона за съфинансиране на проект от ФАР, а не банков кредит, и 1,3 милиона за лизинг на МПС-та.

В капиталовата програма са заложени 2,6 милиона за улично и парково осветление, 460 хиляди лева за детска градина „Осми март”, 2,5 милиона за автомобилния подлез под Централна поща, 670 хиляди за светофари, близо 600 хиляди за нови паркинги и паркоместа. 9 милиона лева са предвидени за текущи ремонти на улици и тротоари. 2 750 000 лева са отделени за реконструкцията на площад Централен в тази бюджетна година. По един милион са заделени за  Тютюневия град, Космос, бившия Детмаг и Бунарджика. 800 хиляди лева ще струва инженерингът на проекта за допълнително озеленяване на парк в парк „Отдих и култура”.  350 хиляди лева ще отидат за работата по Одеона, а 1,7 милиона лева са отделени за галерията на Гладстон. Интерес пробудиха планираните милион и половина за комплекс за спортна стрелба. В капиталовата програма има изброени още куп по-дребни проекти.

Очаквайте подробности!

Няма направени коментари
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

29 Ян, 2018

Патриотите: С Бюджет 2018 – градът ще е на ръчна спирачка

Според НФСБ рекордният бюджет за Пловдив има скрити дефицити и групата няма да подкрепи

Близо 23 000 000 лева в повече са планирани в графа приходи от местни данъци и такси

Общинските съветници от НФСБ, част от групата на Местна коалиция „Коалиция за Славчо Атанасов: Патриотичен Фронт-НФСБ и ВМРО“ няма да гласуват за представения Проекто бюджет на Пловдив за настоящата година на сесията идната сряда. Те определиха основния стратегически финансов документ на Пловдив като: „кух“, „със скрити дефицити“ и „бюджет, който няма да решава проблеми, а тепърва ще създава такива“.

На пръв прочит, обявения за рекорден бюджет, изглежда сериозен. От къде обаче идват тези средства отгоре е интересно, коментира говорителят на групата на ПФ в Об С Слави Георгиев.  Анализът ...

» повече
12 Ян, 2018

Пловдив пита за: мерки за мръсния въздух, програма за млади лекари, вестници в пенсионерските клубове и безопасност

Четирима обикновени граждани дойдоха на обсъждането на Бюджет 2018

За пръв път в управлението на ГЕРБ на трибуната се наредиха всички заместник-кметове

Бай Ангел от Кършияка извоюва вестници за пенсионерските клубове

Таня Грозданова

Единствено зам.-кметът по култура Александър Държиков и кметът на Община Пловдив Иван Тотев, който по традиция не присъства на задължителното обществено обсъждане на бюджета, не дойдоха в Заседателната зала на Общински съвет – Пловдив днес. Петима от шестимата заместник-кметове се наредиха на трибуната за пръв път на подобен форум откакто ГЕРБ управлява града.

За сметка на това в залата имаше по-малко граждани от всяка друга година. Точно за 24 минути бюджетникът на Пловдив представи рамката, капиталовата програма и приоритетите. След това дойдоха предложенията от страна на районния ...

» повече