Подтепето

гласове

28 Дек, 2016

„Оставка” звуча под прозореца на кмета

Не позволиха на таксиджиите да си запалят скарите и да си опекат кебапчета

Бургазлии подкрепиха колегите си от Пловдив

„Оставка! Оставка!” звуча под прозореца на кмета Иван Тотев днес. Виковете дойдоха от близо 40 таксиметрови шофьори, събрали се пред общината, за да протестират срещу новия местен данък за бранша. И да си изпекат кебапчета, но полицията не им позволи. За разлика от шествието миналата седмица, днес недоволството събра значително по-малко хора. Къде сте, колеги, питаха на висок тон най- гръмогласните. Пловдивски шофьори почти нямаше, но да подкрепят исканията им за по-ниски местни ставки дойдоха няколко бургазлии.

По идея на Мариан Киров, собственик на Перфект такси, превозвач и член на Асоциацията на таксиметровите шофьори, участниците в протеста пристигнаха пред кметството с барбекю, няколко пакета с дървени въглища и няколкостотин кебапчета. „Каним кмета на мезе, ама той не ни дочака”, коментираха таксаджии, след като разбраха, че Иван Тотев е бил в кабинета си до 13ч. днес и си е тръгнал час преди обявения предварително „митинг в жълто”. Дойдохме с кебапчета, за да се нахраним, че с началото на 2017г. ни чакат гладни дни”, обясни акцията си Киров.

Шофьорът Троян Янков пък се появи, облечен като Дядо Коледа. В този вид съм, защото си мислех, че на Коледа стават чудеса. За нас чудото щеше да е кметът да ни приеме и да си поговори с нас, но уви. Коледа за пловдивските таксиметрови шофьори не дойде тази година. Ние просто искаме да живеем нормално. Аз искам да остана тук и да живея като бял човек в родината си, а не да си търся залъка зад граница. Къде по света, обяснете ми, вземат данък предварително. Ето, аз сега трябва да платя 750 лева, за да работя през следващата година, а колата ми седи и чака за голям ремонт. Ако извадя парите, за да си платя данъка, не мога да си оправя автомобила и да работя, за да избия дадените на общината левове, обясни Белобрадия Янков.

Тук съм, защото съм солидарна с колегите от Пловдив. Всички имаме общ проблем и трябва да го решим. Затова вече се говори и се обмисля национална стачка на жълтите павета, каза бургазлийката Снежана Никова. Тя дойде с още шестима души от морския град, за да протестира пред общината. В Бургас данъкът е 660 лева, а минималната тарифа е 75ст. Срещу това нямаме пиаци, както няма и в Пловдив. Нямаме нормални условия за работа. Гласуват се данъци и разни такси, а никой не пита браншовите организации. Затова ще има организация за национална стачка, допълни тя.

Колегите масово започнаха да си продават колите. От общината говорят за много голям брой платени вече такси, но ние нямаме информация за това. Хора вече говорят, че минават в нелегалност. Говори се и за вдигане на тарифите. Ще видим от 2 януари колко таксита ще останат редовни, коментира собственикът на „Виайлет такси” Диян Станев.

Малко сме днес, тъй като колегите ги е страх. Вчера бях свидетел на глоби от страна на полицията заради спиране на автобусни спирки. Да, това е нарушение, но къде са ни пиаците? Къде са местата за нас, пита млад мъж с качулка, който уточни, че ще продължи да протестира, въпреки че си е платил вече таксата от 750 лева. Няма да спрат с недоволството си. Чуха се и крайни предложения за блокиране на града без предупреждение, или затваряне на улиците около дома на кмета Иван Тотев или хотел „Империал”.Група чужди туристи се пуснаха в Plovdiv Free Tour и станаха свидетели на шофьорския протест

  • 29 Дек, 2016 | Шишо Бакшишо
    Много прости хора. Само като им видиш снимката и са ти ясни.
  • 29 Дек, 2016 | aahasfer
    Пичове,който не е доволен от данъка - на борсата,има свободни места!Преди да предявите претенции,застанете пред едно голяяямо огледало и се вижте: - външен вид на поне 99% от вас - на криминогенен контингент; - отношение към клиента - отвратително; - колите ви - мръсни,вонящи на пушек от цигари и немити тела; - автомобилите - таратайки. Ако искате - вдигайте цените,но ние можем без вас.
  • 29 Дек, 2016 | утайки и деграданти 2017
    Тези палячовци показаха истинското си лице - кебапчии!
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

03 Май, 2018

Таксиметровия бранш с ултиматум към транспортния министър

Настояват за цялостна ревизия на настоящия закон

Ако до 10 юни Ивайло Московски не състави комисия и не покани шофьорите и превозвачите на преговори, следва национален протест и стачка

Представители на различни организации на таксиметровите превозвачи и водачи от цялата страна се събраха днес в Пловдив, за да изразят недоволството си, срещу законовите промени свързани с бизнеса им, които се правят на национално и местно ниво. Те поискаха пълна ревизия на Закона за таксиметровите превози или изцяло нов закон, като дадоха ултимативен срок на ресорния министър до 10 юни. До тогава Московски трябва да откликне на исканията ми за формиране на съответните работни комисии и да отправи покана на браншовите организации за участие в тях.

„Повече от две години се ...

» повече