Новата визия на Пловдив 2019- естетика, чистота, кодове, послания

Гласове

Символът, който виждаме навсякъде, в изработения от студио ПУНКТ графичен знак

Шрифтът в логото е модерна кирилица. Произведен е от Фонтфабрик през 2017г. и позволява изписване на всички европейски езици

Красимир Ставрев и Георги Лазаров от ПУНКТ разработиха новата визуална идентичност на Пловдив 2019П. Вход. Пластове. Обхват. Идентичност. Седем тепета. Растеж. Арка. Трансформация. Амфитеатър. Вода. Портал. Врата. Река. Съхранение. Фонтан. Фасада. Заедно. Античен стадион. Това са само част от посланията на новия визуален подпис на Пловдив 2019. Всеки може сам, през собствената си фантазия и гледна точка за градската среда и живот, да разкодира актуалната от днес визуална идентичност на проекта Европейска столица на културата. Джамия. Алафранга. Храм. Хисар капия. Магнит. Привличане. Винил. Колодрум ако щете. Където и да погледнем, този символ изскача отнякъде. Вижте турските керемиди в Стария град. Или формите на калдъръма. Шарките по паважа. Прозорците на малките къщи в Капана. И дори прословутото кръгово на Водната палата. Тези форми са навсякъде около нас в любимия ни град. А от днес са и неговия бранд. Визия, с която наистина ЗАЕДНО можем да се гордеем.

Много хора инвестираха време и енергия, за да постигнат новата визуална идентичност на Пловдив 2019. Получи се нещо прекрасно, доволен от резултата е административният директор на Фондацията Кирил Велчев.

Светлана Куюмджиева и Кирил Велчев Точно 1 година преди старта на 2019-та дойде време да засилим много скоростта. Часовникът тиктака над главите ни. След шест месечна работа по нуждата от графичен знак, който да бъде подпис на програмата на Пловдив – Европейска столица на културата, дойде момента да ви представим еволюцията на нашето лого. Графичните дизайнери от студио ПУНКТ намериха правилната формула – да представят в едно и даденостите на Пловдив, и спецификите му, и сложната многопластовост на програмата за 2019 г, каза на представянето на визията Светлана Куюмджиева- артистичен директор на Фондацията. Тя обяви, че новата визуална идентичност е в основата и на напълно обновения в графично и функционално отношение сайт на „Пловдив 2019”. За това са се погрижили хората от I-creative studio.

Да представят идеите си за нова визуална идентичност преди повече от половин година са били поканени общо 4 студия, като Фондацията се спира на най-доброто предложение – това на ПУНКТ.

Наистина дадохме всичко от себе си, казаха авторите на изключителната визуална идея за идентификацията на Европейската столица на културата през 2019 г. Красимир Ставрев и Георги Лазаров от студио ПУНКТ. Те подчертаха, че ползваната досега визуализация на Пловдив 2019 е била една добра типография, която е трябвало да бъде надградена графично. А новото лого да е облечено в смисъла на това ЗАЕДНО, което вече върви с хаштаг отпред.

Нашата цел като графични дизайнери бе да стигнем до графичен знак. И той се появи по най-естествения начин – символът, който е навсякъде. Тази форма може да бъде открита във всичко – от Античния театър до пръстовия отпечатък, символ на идентичността, обясни Красимир Ставрев. Логото им е изключително изчистено и много естетично. Резултатът е конкретен знак – графичен растер със седем линии в дъга, които предизвикват всякакви асоциации, но всички сякаш неразривно свързани с града и живеенето му.

Графичните дизайнери от ПУНКТ се спряха и на шрифта. Произведен е от Фонтфабрик през 2017г. и се казва UNI NUE. Шрифтът сякаш естествено пасна на графиката на логото. Тази овална модерна кирилица има 14 различни разчертания и позволява изписването на всеки европейски език, отбелязаха Краси и Жоро от ПУНКТ.

Пълния текст, цялата галерия и видео в КАПАНА.БГ

Споделете ни във:

5 коментара

  1. Логото ми прилича на изкарана от предаването всяка неделя от към има няма-30-40 години. Гениални дизайнери няма що.

  2. Добре се е получило и определено има идея в новото лого, за разлика от старото. Както се казва – това е крачка напред 🙂

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.