Ния Петрова: От април до октомври е лято и нищо друго не приемам

Гласове

Никога не са ми искали лична карта…Дори когато не се виждах от тезгяха, казва победителката в Гласът на България пред Тангра Мега Рок

Тя ще подгрява публиката на концерта на световната звезда Имелда Мей в Пловдив

Ния Петрова ще е певицата, която ще ни подгрее за гласа на световната звезда Имелда Мей на концерта й на Античния театър на 21 септември. Станалата национално известна заради победата си в телевизионния формат Гласът на България. Възможно е Ния да ви е сипвала нещо за пиене в живописния бар Кораба в Синеморец, а може и да сте я виждали да пее на някое парти. При всички случаи, няма как да не сте останали впечатлени от неконвенционалното й очарование. Тя излъчва едновременно скромност и самоувереност. А победата й в популярното ТВ музикално състезание даде и надежда, че понякога (дори у нас) могат да спечелят тези, които заслужават. И че има 22-годишни българи, които мислят интересно, говорят правилно и пеят много хубаво. И не на последно място Ния помага на тези, които определено имат нужда. Работи във фондация, чиято мисия е да подобри качеството на живот на хората с интелектуални затруднения и на техните семейства. Ния(на плаката е изписана като NIYA) отиде в студиото на Тангра Мега Рок за интервю с Васил Върбанов, основен двигател в организацията на концерта на Имелда Мей в Пловдив, за един искрен и музикален разговор. Който публикуваме с позволението на Тангра Мега Рок. 

ПО-МАЛКО ОТ МЕСЕЦ СЛЕД ПОБЕДАТА – КАКВО Е УСЕЩАНЕТО?
Все повече и повече, че – добре, сега трябва да направиш нещо, но трябва да внимаваш какво е то! Искам да е правилното нещо и го мисля много – какво е и как е. Много странен е моментът…

ЗАЩОТО СЕ ОКАЗА, ЧЕ ТАЗИ ПОБЕДА НЕ Е КРАЯТ, А НАПРОТИВ – НАЧАЛОТО…
Да!

КАК ИЗОБЩО ПОПАДНА В ТАКЪВ РEАЛИТИ ФОРМАТ? ЗНАЕМ, ЧЕ ЗА ХОРА КАТО НАС, РЕПУТАЦИЯТА НА ПОДОБНИ ПРОГРАМИ НЕ Е МНОГО ДОБРА?
Стана доста неочаквано, общо взето, заради хората около мен. Аз се навих да го направя и въобще не знаех, нищо не очаквах – просто отидох да видя какво ще стане.

НАУЧИ ЛИ НЕЩО ТАМ?
Научих адски много неща, всъщност. Научих много за пеенето като цяло.

КОЛКО ПРОДЪЛЖИ ВСИЧКО ТОВА ВЪВ ВРЕМЕТО?
Беше малко на части. Зимата се случиха част от нещата, а след това, живите концерти си се случваха в реално време. Но през цялото време, всъщност, научаваш много за работата с ДРУГИ музиканти, въобще за себе си, за гласа ти. Особено ако си човек без по-професионален опит. Едни такива висоти се откриват пред теб (усмихва се тънко).

ТРЯБВА ОТНОВО ДА ПОДЧЕРТАЕМ, ЧЕ ЧОВЕШКИЯТ ГЛАС Е НАЙ-СЛОЖНИЯТ И СЪВЪРШЕН МУЗИКАЛЕН ИНСТРУМЕНТ…
Доста си е сложно!
 
ИВАН ЛЕЧЕВ (МЕНТОРЪТ НА НИЯ В ШОУТО) ЕДВА ЛИ ТЕ Е УЧИЛ ДА ПЕЕШ?
Той по-скоро даваше съвети какво и как. И кое звучи по едикакси. Такива неща.   

НЕЩО, КОЕТО НЕ ЗНАЕМ ЗА ТЕБ? МИНА ПРЕЗ НЯКОЛКО ИНТЕРВЮТА, ВКЛЮЧИТЕЛНО И ЗАЕДНО С ИВАН (ЛЕЧЕВ)…ИМА ЛИ НЕЩО, КОЕТО ХОРАТА НЕ РАЗБРАХА, А ТИ ИСКАШ ДА ЗНАЯТ ЗА ТЕБ?
Аз даже се опитвам да не раказвам твърде много, защото ми е много странно да станеш и да разказваш за себе си, което винаги ми се струва, че е някак си скучно за хората.

Е, АКО ГОВОРИШ НЕ ЗА СЕБЕ СИ, А ЗА СВОИТЕ МЕЧТИ, ЖЕЛАНИЯ, ЦЕЛИ…А, НЕ, ПРИМЕРНО – НА ДЪЛЪГ СКОК СКАЧАМ 7,80…
Никак не скачам 7,80!!!

ЗАСЕГА! А, КОГА ОСЪЗНА СВОЯТА ЛЮБОВ КЪМ МУЗИКАТА? ВСЕКИ Я ИМА – НО ТИ КОГА РАЗБРА, ЧЕ ИСКАШ НЕ ПРОСТО ДА СЛУШАШ, НО И ДА ВЪЗПРОИЗВЕЖДАШ?
Може би в момента, в който това ми стана забавно и приятно. Просто, когато бягаш от час, за да правиш музика и си дадеш сметка, че не искаш този час да свършва. Защото ти не си в него, но това ти е времето, в което свириш с едни готини хора – правите каквото си искате в музиката и някакси ти е едно такова леко. Тогава го осъзнаваш, според мен. Поне за мен беше така!

ТИ, ВЕРОЯТНО, СИ НАЙ-МЛАДОТО МОМИЧЕ ПЕВИЦА, С КОЕТО СЪМ ГОВОРИЛ ТУК. ПРИ МОМЧЕТАТА ИМА ОНЗИ МОМЕНТ С ТРАНСФОРМАЦИТЯ НА ГЛАСА С ВЪЗРАСТТА – МУТИРАНЕТО…
Хи хи хи…

КОГА ТВОЯТ СЕ ОФОРМИ ТАКЪВ ПЛЪТЕН И ИМА ЛИ ВЪЗМОЖНОСТ ТОЙ ДА СЕ ПРОМЕНИ, ЗАЩОТО ОЩЕ СИ ТВЪРДЕ МЛАДА?
Според мени има такава възможност, но всъщност нямам никаква идея дали е така. Реално, винаги е звучал като на 40-годишна пушачка.

ИМА НЕШО КАБАРЕТНО НАИСТИНА, ДА…НО, КАКВО ЗНАЧИ ВИНАГИ? ОТ 3-ГОДИШНА?
Между другото, когато бях на 3, пак си беше някакъв по-странен…
 
ТОВА Е ВЕЛИКО – ЗНАЧИ ОТ 3-ГОДИШНА МОЖЕШ ДА СИ КУПУВАШ БИРА И ЦИГАРИ БЕЗ ПРИТЕСНЕНИЕ…
Ха ха ха, никога не са ми искали лична карта…Дори когато не се виждах от тезгяха…

А, ПРИ ПОРЪЧКА ПО ТЕЛЕФОНА Е СЪВЪРШЕНО…
Да, ха ха ха!

И ВИНАГИ Е БИЛ ТАКЪВ?
Е, не точно такъв. Реално в последните години стана, може би, малко по-плътен или аз просто се научих как да говоря. Винаги е бил горе-долу такъв.

ГОВОРИШ ЧУДЕСНО И АРТИКУЛИРАШ ЗВУКОВЕТЕ МНОГО ДОБРЕ – ВИНАГИ ЛИ Е БИЛО ТАКА ИЛИ ТОВА СЕ Е РАЗВИВАЛО ВЪВ ВРЕМЕТО ПО ЕДНА ИЛИ ДРУГА ПРИЧИНА?
Мисля, че в началото, особено когато пеех, въобще не изговарях нещата така. Даже имам записи, които са такива, че изобщо не искам да ги слушам. Но с времето, започваш повече да се слушаш и да внимаваш как искаш да изкарваш нещата от себе си.

ЗНАМ, ЧЕ БОБ ДИЛЪН ИМА ОГРОМНО ВЪЗДЕЙСТВИЕ ВЪРХУ ТЕБ?
Има, да! Интересното е, че когато бях малка, той беше в България (2010) и баща ми идва и ми носи "БИЛЕТИ за БОБ ДИЛЪН". И аз прослушвам, но съм (примерно) 7 клас и казвам – 'Този старчок, какво да го слушам??? Ходи си сам на концерт…' Но една година по-късно, чувам негова песен по радиото и текстът ми се забива в главата и не може да излезе от там. Проверявам по текста и разбирам, че е на БОБ ДИЛЪН.

Цялото интервю в КАПАНА.БГ

Споделете ни във:

1 коментар

  1. РЕДУТА.бг: „Ама така го е написал Валери на страницата си, че се усеща известен укор, дето полицаите слушат чалга. Ами да, чалга ще слушат, няма да слушат Имелда Мей я! То на Имелда в Пловдив, ЦЕНТЪРО на просветата и културата, ѝ се провали концертО по липса на желаещи, та…“ Тони Филипов, д-р, 2018, юли 8

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.