Никой не притежава доживотна индулгенция за блестящо здраве

Гласове

Табло в Музея на европейската история в Брюксел, което показва как работят институциите на ЕС

Инвалидите не бива да са жертва на наложена държавна финансова дисциплина

В Международния ден на хората с увреждания въпросът и в Брюксел е откъде ще намерим парите

ЕП прие доклад за изпълнение на Стратегията за интеграция на хората с увреждания

Таня Грозданова, специален пратеник на Под тепето в Брюксел

В последния работен ден на месец ноември, около 10 часа местно време, в пленарната зала на Европейския парламент в Брюксел има близо двадесетина депутати. Тече обсъждане на Доклад за изпълнение на Европейската стратегия за хора с увреждания, изготвен от Хелга Стивънс.  Темата е актуална в навечерието на 3 декември, когато се отбелязва Световният ден на хората с увреждания. Той е обявен от Генералната асамблея на ООН през 1992 г., а държавите – членки и международните организации, са призовани да честват деня и да провеждат постоянни мероприятия за интегрирането им в обществото.

В залата на ЕП става ясно, че всеки шести европеец, на възраст над 5 години, живее с някакво увреждане. Това са близо 80 000 000 души на територята на ЕС. Тези хора не само трудно намират работа, но голяма част от тях все още имат затруднения с достъпа до обществени сгради, транспорт, образование и различни услуги. По време на обсъждането всички са единодушни, че средата трябва да е еднакво достъпна, както и работата, а също и училището. От изказванията става ясно, че хората с увреждания имат еднакви проблеми навсякъде.

Стратегията е прекрасен документ, националните законодателства на територията на Съюза са синхронизирани с директивите, но само на хартия, отсича словенски евродепутат. Италианците докладват за съкращения и увелчаване на дела на безработните при хората с увреждаия, както и липсата на достъп до обществен транспорт. В Обединеното кралство средно по 3000 човека с увреждания месечно губят помощите си за транспорт.

 

Представителите на Гърция отчитат намаляване на стойността на помощите за инвалиди, както и съкращаване на лекарствата, които им се отпускат. „Моето дете е със синдром на Даун. Преподавателите в училището му не са получавали заплати от 7 месеца. Не трябва да се правят икономии точно към служителите, които се грижат за хората с увреждания,“ заяви Фоунтолис от Гърция.

Многобройната публика на балконите, сред която имаше гости от различни европейски страни, ръкопляска на българката – евродепутат от Гърция Костадинка Кунева ( бел.авт.: тя също е с увреждания след заливане със сярна киселина, заради синдикалната ѝ дейност) на предложението ѝ всички мерки за хора с увреждания да не подлежат на бюджетни рестрикции и финансова дисциплина на държавно и европейско ниво.   

От френската страна предлагат да се върви към посока данъчни облекчения за инвалидите и хората, които ги наемат на работа. Стратегията трябва да бъде универсална, а не секторна – само за образование или достъпна среда. Полски депутат дава идея талоните за безплатен паркинг на автомобилите на инвалиди да важат за цяла Европа.

Докладчикът Хелга Стивънс взе думата последна. „Европа изоства в сравнение със САЩ в интегрирането на хората с увреждания. Нито Брюксел, нито Берлин, нито Париж са достъпни,“ отчита тя. По думите ѝ, ЕС трябва да се стреми да достигне нивото на Америка в грижата към хората с увреждания.

„Ще можете ли поне за ден, на 3 декември, да се поставите на тяхно място? Да запушите ушите си, да завържете очите си и да си представите, че не може да ходите, за да усетите какво преживяват тези хора…,“ призова Стивънс.  

В световен мащаб над един милиард души, или около 15% от населението на Земята има някаква форма на увреждане. В България (сп. НСИ, 2011 г.) призната трайно намалена работоспособност или степен на увреждане имат 474 267 души. От тях 9 039 са деца, а 465 228 са хората на 16+ години. Хората с увреждания и в България се сблъскват с проблеми, за които обикновения човек даже не се замисля. Голяма част от училищата не са пригодени за хора със специални потребности, начина на обучение също, рампите за инвалидни колички са почти екзотика, използването на градски и междуградски транспорт е затруднено, всъщност в повечето населени места дори разходка по тротоара с количка е невъзможнa.

Има над какво да се замисли всеки един от нас – помнете, чe никой не притежава доживотна индулгенция за блестящо здраве! 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.