Може ли всички заедно да подобрим качеството на въздуха в града? Да, но е нужен диалог!

Гласове

Експерти и граждани поискаха конструктивност и комуникация от администрацията по екологичните теми на публична дискусия

Готов е планът за подобряване качеството на въздуха в периода 2018-2023г.

Той предвижда подмяна на старите битови печки с европейско финансиране  

Диалог, комуникация, конструктивност. Тези три неща очакват от администрацията експерти и граждани по всички теми, касаещи екологията и качеството на въздуха. Проблемът с липсата на диалог и прозрачност бе в основата на много от изказванията в рамките на днешната публична дискусия на тема „Въздухът, който дишаме”, организирана от вестник Марица и EVN-Топлофикация. Участие взеха представители на отдел Екология към Община Пловдив, РИОСВ и Министерството на регионалното развитие и благоустройство. Отношение по темата взеха още народният представител доц. Георги Йорданов, както и Ангел Стоев от новоучреденото сдружение „Бизнесът за Пловдив”.

Марияна Кондаклиева от РИОСВ заяви, че се забелязва подобряване на качеството на въздуха в Пловдив, като отбеляза, че има значително намаляване на нормата на фини прахови частици. Елена Найденова, главен експерт „Екология и управление на отпадъците“ към общината подчерта, че има какво да се желае по отношение качеството на въздуха, но има воля да се работи в тази посока. Процесът е бавен, не е лек, каза тя.

Гражданската система за измерване чистотата на въздуха? Няма нищо лошо, нямаме против нея. Но не е коректно да се съпоставят индикативните моментни замервания с 24-часово прахосъбиране, коментира обществената инициатива за измерване на ФПЧ с частни станции Елена Найденова.

Тя информира присъстващите, че екоотделът към общината е готов с план за подобрение качеството на въздуха в периода 2018-2023г., който скоро ще бъде обявен публично и ще бъде обсъден и експертно, и обществено. Вътре в плана са изброени редица мерки, по които би следвало да се работи след приемането му. В него има няколко ключови стъпки, касаещи основните замърсители- трафикът и битовото отопление. Спомена се поставяне на филтри по комините. Очаква се да има програма за подмяна на старите битови печки. Това ще се случи с европейско финансиране, като домакинствата ще трябва да кандидатстват. Все още обаче не са ясни точните критерии, по които ще бъдат одобрявани или отхвърляни кандидатурите.

Имаше предложения да бъдат спрени енергийните помощи с твърдо гориво. Да бъде въведен безплатен режим за паркиране в Синя и Зелена зона в  Пловдив не само за електроавтомобили, но и за хибридни коли. Да се помисли отново за тролейбусен градски транспорт. Коментираха се дори въвеждане за рестрикции на автомобили в Централна градска част в дни на засилено замърсяване на въздуха, както вече се прави в много големи европейски градове.

Бизнесът не се съгласява с РИОСВ, че едва ли не няма проблем с чистотата на въздуха в Пловдив. Проблем има, каза Ангел Стоев. И отново повдигна темата за преместената измервателна станция от Баня Старинна в Тракия. Граждани и експерти поискаха монтиране на нова станция около кръстовището на Чифте баня, тъй като там въздухът бил много мръсен. Стоев подчерта, че бизнес сдружението, което представлява, ще предложи на общината 20 мерки в голямо обществено обсъждане по темата, което организацията скоро ще направи.

Христо Лазаров от бизнес сдружение „Възраждане” заяви, че не иска да влиза в конфликт с администрацията, но попита защо не е сформирана работна експертна група, за която Тристранният съвет е говорил още през май. И тук се отвори темата за комуникацията. На въпрос на Под тепето кога последно екоотделът се е обръщал към външни експерти за диалог по даден казус, Елена Найденова отговори, че откликват винаги щом получат предложение. Затова и сега съм тук, защото получих покана. Приветствам тази идея за сформиране на работна група от експерти. Нужно е това да се случи скоро, каза директорът на ОП „Чистота” Иван Стоянов, който подчерта, че присъства на дискусията и като общински служител, но и като гражданин.

Нужни са конструктивност и експертен дебат по тези теми. Сега общината е в режим на тоталитарно-либерално управление. Този модел трябва да се промени. Нужно е да се работи с повече отвореност, препоръча на представителите на администрацията инж. Константин Бобоцов.  

Споделете ни във:

1 thought on “Може ли всички заедно да подобрим качеството на въздуха в града? Да, но е нужен диалог!

  1. Няма такъв оксиморон „тоталитарно-либерален“. Прочетете нещо от Бащата на либерализма Джон Лок.
    Либералното управление означава социум, в който има свобода на мисълта, свободно обменяне на идеи, пазарна икономика, прозрачност на управлението.
    Тоталитарното управление е пълен антипод на гореизложеното.
    От оксиморонът зачеркнете „либерално“ и тогава изказването на инж. Бобоцов придобива смисъл.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.