Подтепето

гласове

07 Фев, 2018

Министерството на културата провери ремонта на „Отец Паисий”

От инспектората към ведомството излизат с предписание до общината, улицата трябва да бъде възстановена в автентичния си вид

Връщат извадените вече едри павета, които общината искаше да пренасочи към Тютюневия град  

Специфичните павета по "Отец Паисий" остават на улицата Едрите павета по улица „Отец Паисий” трябва да бъдат върнати на мястото им, а не да бъдат пренасочвани към Тютюневия град. Улицата трябва да бъде възстановена в автентичния й вид след края на ремонта. Токова предписание ще получи Община Пловдив от Министерството на културата, след като тази сутрин Инспекторатът към ведомството направи проверка на място. На „Отец Паисий” е бил регионалният инспектор Слави Славов.

Била е проверена документацията по представения още през 2015г. и съгласуван проект за ремонт на улицата. Археология не се очаква да излезе, тъй като върви частична подмяна на тръбопровод, но през цялото време ще има археологическо наблюдение на обекта от музея в Пловдив. Имаме уверение от общината, че паважната настилка ще бъде възстановена в автентичния й вид, обясни за Под тепето директорът на Инспектората Александър Трайков.

От министерството ще поискат по-детайлна справка за намеренията на общината относно всички елементи от настилката и тротоарите, освен специфичните едри павета- бордюри, шахти. Всичко трябва да бъде върнато на мястото си, категорични са от МК.

Междувременно репортажите от ремонта на улица „Отец Паисий” предизвикаха реакции в културната общност под тепетата, както и някои политически такива. На място да провери ремонтните дейности днес е бил и Славчо Атанасов, в чийто кметски мандат бе открит Седмия хълм. 

„Улица „Отец Паисий“ е част от Пловдив. Емблематична част от Пловдив - неразделна от архитектурно-историческия облик на града ни. Защо, вместо да я съхраним, така, както са я съградили преди десетилетия, ние я подменяме г-н Тотев? Така ли пазим града си? Така ли ще посрещнем гостите на Пловдив като Европейска столица на културата през 2019-а?  Кое е това, което може да е по-важно от това да се запази градът ни, автентичен, богат на история, архитектура и култура?  Няма причина, която да оправдае подмяната на историята, автентичността и визията на ул. „Отец Паисий“, смяната на своеобразните 80-годишни правоъгълни павета с друго. И не защото един или друг от нас мисли така. А защото това е Пловдив. Най-старият жив град в Европа”, коментира казуса бившият кмет.

 

 

  • 07 Фев, 2018 | Светльо
    В качеството на какъв се изявява този г-н Славчо Атанасов, че идва да проверява ремонт в Пловдив, че и акъл да дава как да се прави? Един от най-неуспешните и продажни кметове в историята на Пловдив!
  • 07 Фев, 2018 | PB
    Звучи обнадеждаващо..Да изчакаме все пак ! Забелязвам, че т.н. "едри павета", са в друга категория. Интересно!
  • 07 Фев, 2018 | хахахах
    "общината" обикновено пренасочва към частни имоти, когато става въпрос за нещо интересно, като тези павета в случая ;)
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

06 Фев, 2018

Хората от „Отец Паисий” знаят, че ремонтът е за хубаво, но държат да бъдат информирани

Не ни казаха дори къде да изхвърляме боклука си, оплакват се представители на притиснатия от ремонта бизнес по улицата

Искат график кога ще им бъде спирано водоподаването

16.25 часа. Разкопаната улица „Отец Паисий”. Камари с пясък, вместо паважна настилка. Строителна техника дреме затихнала, а около нея търчат единици пешеходци. Търговци наблюдават от вътрешната страна на витрините си липсата на движение. И се чудят защо час преди края на работния ден строителите, от които на практика зависи бизнеса им, са опразнили обекта. Това ни притеснява най-много.  Колко време ще продължи това. На едно място прочетохме два месеца. На друго три. А както е тръгнало, може и повече време да отнеме. Всъщност, големият проблем е, че не сме информирани за нищо ...

» повече
06 Фев, 2018

Бизнес и граждани скочиха срещу ремонта на „Отец Паисий”

Хората се оплакват от липса на информация и обезлюдяването на улицата

Водата спира, няма къде да си изхвърлим боклука, жалват се те

Гражданите питат: Къде ще отидат специфичните едри павета от Отеца

"Отец Паисий" през 1960г. (снимка от Фестивала "Улица Отец Паисий", осигурена от Държавен архив- Пловдив)"Отец Паисий" днес3 месеца. Най-малко толкова ще продължи ремонтът на улица „Отец Паисий”. Още на петия ден от първата копка на кмета обаче, живущи по емблематичната успоредна на Главната и хората, които правят бизнес там, обмислят общи действия срещу решението на общината. Причината- липсата на информираност и дебат по повод проекта на администрацията за разширяване на тротоарните площи и цялостната промяна на улицата.

Вече има и няколко затворили обекта в зоната, в която паважът е премахнат. Достъп на автомобили няма, пешеходците също се оттеглиха.  Те избягват да преминават по Отеца ...

» повече
01 Фев, 2018

Стартира ремонтът на „Отец Паисий“, ще приключи евентуално след 3 месеца

Търговците по улицата разбрали от медиите за затварянето й

Махат едрия паваж от успоредната на Главната улица, отива в Тютюневия квартал

Шофьорите на коли със специален режим за инкасова дейност бяха сред изненаданите от старта на ремонтните дейности по ул.“Отец Паисий“ днес. Успоредната на Главната павирана улица осъмна със заграждения и предупредителни ленти, а целият район около нея е с нова организация на движението.

Търговците по улицата наизлязоха пред вратите на магазините си, за да наблюдават първата копка, която кметът Иван Тотев направи с кирка в подножието на улица „Съборна“. Хубава е тази работа, трябва тези вековни улици да се поддържат, но това ще е убийствено за нашата дейност, коментираха пред наш репортер собствениците на магазин за бижута. Съседите ...

» повече