Подтепето

гласове

04 Дек, 2017

Кметът покани на среща Жорж Трак за казуса „Тракарт”

Скулпторът знае, че ако обектът стане част от проекта на Пловдив за ЮНЕСКО, не може да се отдава на концесия

Пътят до там обаче е много дълъг, казва той

Култура под наем не се прави, коментира концесионерът евентуалния вариант за договор за наем с общината

Кметът Иван Тотев покани концесионера на археологическия подлез Жорж Трак на разговор в общината, на който да бъде обсъдено бъдещето на галерия „Тракарт”. Двамата се засякоха на тържеството за 135-годишнината на Археологическия музей и оставиха отворена темата, която предизвика гражданска подписка и петиция онлайн. Пред медиите скулпторът подчерта, че знае за изискването на ЮНЕСКО за задължителен план за управление на всички обекти, с които се кандидатства за Списъка на световното културно и природно наследство. Това изискване изключва отдаването на концесия.

Но пътят до там е много дълъг и ще продължи много дълго време този процес. Аз искам Тракарт да продължи да съществува. За мен борбата е за формата на това съществуване- като нещо самостоятелно, което не зависи от нечии заповеди. Концесията дава защита, коментира Жорж Трак.

Тук става дума за една културна институция, каквато е Тракарт. В контекста на Европейска столица на културата би трябвало да се отварят културни институции, а не да се закриват. Колкото за варианта „Под наем”- зависи какви са условията и за какво точно става дума. Култура под наем не се прави, допълни концесионерът на археологическия подлез.

  • 05 Дек, 2017 | мамин в полза на града:
    с разходването на общински средства с цел подпомагане на семейния хотел, с доказани злоупотреби и обвиняем по няколко дела, с унищожаването на Тютюневия град, с разрешителното за строеж на частна резиденция на Бунардика, с желанието да бетонира Рахат тепе с бутафория, с нео-соц блокове с по 500 ап. и 40 паркоместа, с ремонти на основни булеварди в срок - неопределен брой години, с транспортен проект за 45 милиона, който не работи и т.н.
  • 05 Дек, 2017 | до мамин
    Тотев допринесе толкова за културата и обликът на Пловдив, колкото всичките кметове накуп през последните 30 години не успяха. Трябва да сте малоумен, за да отречете това, което се вижда от всички.
  • 04 Дек, 2017 | мамин
    Тотев от всякъде гелда нещо да прибере и разруши. В областа на културата за нищо не е допринесъл. Всичко е въпреки него. Резил за ПЕСК2019.
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

14 Мар, 2018

Тотев: Има искания в подписката за Тракарт, които не са от компетентността на Община Пловдив

Министерство на културата е водещ орган в процедурата по кандидатстване

Казусът с концесията на археологическия подлез занимава ОБщинския съвет днес

На редовно заседание днес Общинския съвет на Пловдив трябва да разгледа подписката в защита на Културен център „Тракарт”.

В  нея са се подписали 846 души в подкрепа на местната гражданска инициатива "Да спасим културен център "Тракарт". Те настояват: „За запазване дейността на културния център и удължаване срока на договора за концесия чрез сключване на споразумение за публично частно партньорство между държавата, Община Пловдив и "Тракарт" до момента, в който ЮНЕСКО определи антична сграда "Ейрене" за световно културно наследство. При включване на груповия паметник "Античните мозайки на Филипопол" в списъка на ЮНЕСКО Община Пловдив да гарантира (с решение на ОбС) включване ...

» повече