Истината…

Гласове

Убийство под прозореца на държавата или кой ще кликне пръв

Таня Грозданова

След две нощи люлеене на земята край Пловдив преди няколко дни, във фейсбук се появиха статуси „Извинявам се за бурната нощ.“ Рихтер

Сега трусът е друг – един арест. След двудневното разтрисане не само на града, а и на държавата, тези,  които предизвикаха труса, още не са се извинили. Нито от едната страна на барикадата, нито от другата. Нито официално, нито със статус във фейсбук.  

Виртуалната реалност и живият живот са толкова различни, колкото убийството и самоубийството. Живеем в тотално сбъркана медийна среда! Всеки, който има достъп до админ панел, прави какво си иска. Медиите вече не са в ролята на медиатори между институциите и обществото. Изродиха се. Част от тях навлязоха в ролята на подстрекатели, обвинители, съдници. Направиха същото, което и ексдепутатът с мустаците стори, като ревна от микрофона: „Да щурмуваме прокуратурата!”.

Стигна се до там, че журналисти, които отразиха обективно протеста и случващото се покрай него както трябва – като безпристрастни наблюдатели, без да взимат нечия страна или да гонят пореден клик, бяха обиждани по същия начин, както прокурорите бяха обиждани тези два дни. 

В битката за рейтинг и лайкове редица „медии“ въведоха публиката си в тотална заблуда. Те, хората, не са виновни, че излязоха по улиците. Просто защото така им бяха представени нещата и защото живеят в среда на корупция, безнаказаност, институционална пасивност. Не вярват в държавата и в хората, които получават заплати от нея, за да бранят семействата им, правата и свободите им.

Истината…

Пълната истината от онази нощ още никой не знае. И това е факт. Има много истини и те са описани в закони, били те хубави или лоши.

Истина е, че всеки има право да протестира;

Истина е, че всеки има право да се защити;

Истина е, че всеки има право да почива; 

Истина е, че дежурен прокурор не е длъжен да говори с протестиращи; 

Истина е, че всеки има право на справедлив процес;

Истина е, че законът е за всички и всеки;

Истина е, че същият закон е несъвършен;

Истина е, че трябва да се чете не само заглавието;

Истина е, че е меко казано неприятно да има труп под прозореца на държавата; 

Истина, е че според някои тълкувания на закона, ако те нападнат с нож, а ти отвърнеш с пушка, има превишаване на правата при само-,  отбрана; 

Истина е, че трябва да се реагира адекватно;

Истина е, че най-важното при нощно земетресение е да не забравиш да напишеш за него във фейсбук… Касите на вратите са отживелица! 

Търсете истината. 

А дали прокуратурата ще стигне до авторите на съчиненията/източник на лъжите? (за един приятел питам от пързалката)

Споделете ни във:

5 коментара

  1. Точно вие от тази „медия“ ли ще говорите за истина и за журналистика!? Много лицемерно…

  2. Много плоска статия. Нищо ново под слънцето. Личи си, че момичето писало статията е 87-89 набор без много житейски опит.
    Има време да се научи.

  3. Ако този път прокуратурата освети авторите на съчиненията, защото не вярвам да не ги знае, много ще се учудя, но ще повярвам, че нещо може да се промени в държаватаilu

  4. Всички знаем кои са и че това не им е за пръв път. За да си позволяват подобни неща, значи нещо не е в ред, а? Пък вие (медиите в Пловдив, истинските, които сте не повече от 4-5) стига сте мълчали! Обединете се и кажете истината, вместо да мрънкате.. С писане на статийки като тази, нищо няма да се промени. А народа-стадо ще си клика ли клика…

  5. Истината, най-важната и която би ни предпазила от подобни случаи, е следната: винаги се съмнявайте в това, което четете или слушате в медиите; винаги разсъждавайте и търсете повече източници на независима информация; никога не позволявайте пристрастията ви да ви замъглят мисленето.
    Тъй като повечето хора не спазват тези елементарни правила, те станаха лесна жертва на медийните манипулации.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.