Подтепето

гласове

06 Фев, 2018

Хората от „Отец Паисий” знаят, че ремонтът е за хубаво, но държат да бъдат информирани

Не ни казаха дори къде да изхвърляме боклука си, оплакват се представители на притиснатия от ремонта бизнес по улицата

Искат график кога ще им бъде спирано водоподаването

16.25 часа. Разкопаната улица „Отец Паисий”. Камари с пясък, вместо паважна настилка. Строителна техника дреме затихнала, а около нея търчат единици пешеходци. Търговци наблюдават от вътрешната страна на витрините си липсата на движение. И се чудят защо час преди края на работния ден строителите, от които на практика зависи бизнеса им, са опразнили обекта. Това ни притеснява най-много.  Колко време ще продължи това. На едно място прочетохме два месеца. На друго три. А както е тръгнало, може и повече време да отнеме. Всъщност, големият проблем е, че не сме информирани за нищо, коментира собственичка на бижутерия в близост до Седмото тепе.

От липса на информация и диалог с администрацията се оплакват всички, които са засегнати от ремонта на „Отец Паисий”. Под тепето разговаря с много от тях днес. Общото мнение е, че реконструкцията и разширяването на тротоарните настилки е за хубаво, но липсва диалог с администрацията. Хората разбрали от медиите, че багерите влизат пред домовете и търговските им обекти.

Не ни казаха дори къде да си изхвърляме боклука. Търсихме контейнерите за смет два дни, за да установим, че са събрани на едно място, близо до митрополията. Не ни информират още кога спират водата, а това е изключително важно за нас. Искаме да знаем в кои часове през деня ще бъде прекъсвано водоподаването, за да можем и ние да си правим някакъв график, коментираха от едно от заведенията по улицата.

Тъкмо днес обмисляхме дали да не затворим за известно време. Тъй като сега ни вървят задължителни разходи, а клиенти няма. От три дни не е влизал човек. При нас проблемът е много сериозен, тъй като повечето ни клиенти идват с автомобили, разказаха от емблематичния музикален магазин на „Отец Паисий”.

Хората по улицата предлагат да бъде измислена някаква връзка между тротоарите, тъй като сега хората потъват в пясъка, за да стигнат от едната страна на улицата до другата. И най-обикновени дъски биха свършили работа. Знаете ли какво беше тук в деня, в който валя, пита, без да очаква отговор бижутерката от горната част на „Отец Паисий”.

Добре ни е така, особено като не знаем нищо за този ремонт, каза с нотка на хумор живуща на улицата. Дамата също държи да бъде информирана къде да си хвърля сметта и кога ще й бъде спирана водата.

Златар пък си носи събрания от ателието си през деня боклук вкъщи. Тъй като няма идея къде са преместили контейнерите. Човекът се е подготвил с бидони с вода, за миене и пиене. Два-три обекта вече са временно затворени. А в ремонт сме само от седмица, отбеляза той.

Повечето хора, с които говорихме, се надяват специфичният едър паваж да бъде запазен, а не да бъде местен в друга градска зона. И се молят всичко да приключи по-бързо.

  • 07 Фев, 2018 | Pet
    И на нас не ни казаха къде ще изхвърляме боклука, когато направиха ул."Йоаким Груев" пешеходна зона. С перманентно паркиране!
  • 06 Фев, 2018 | Lad
    Само да не изчезнат гранитните бордюри, както стана на Руски и Гладстон..
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

14 Мар, 2018

На ул.“Отец Паисий“ всички са гневни – изскочи нещо голямо

Археологически находки до частната кооперация, при чийто строеж излязоха останки от римска баня, блокираха работата отново

Ремонтиращият се участък вече е опасен за преминаване

Пророчеството на археолозите, че „страшното предстои“ по време на втория етап от ремонта на култовата улица „Отец Паисий“ се сбъдна. При изкопни работи в участъка от ул. "Станислав Доспевски" до ул. "Доктор Вълкович" се появиха нови археологически структури.  

Във вторник след обяд започна копаене точно пред строежа на ул. "Отец Паисий" 11, където преди близо две години събориха сграда паметник на културата и в последствие в съседство бяха открити останки от римски терми, които инвеститорът заля с бетон. И както се очакваше от археолозите именно там се появиха нови находки.

Около дупката се тълпят живеещите и ...

» повече
06 Мар, 2018

Затварят за ремонт част от улица „Отец Паисий“

Движението на пътни превозни средства по ул. „Отец Паисий” в отсечката между кръстовищата с ул. „Станислав Доспевски” и  ул. „Патриарх Евтимий" се спира от днес – 06.03.2018 г. /вторник/, до  30.04.2018 г. 

Причината е поредният етап от строително-монтажните работи по ремонта и изграждането на тротоарни и паважни настилки,  информираха от ОП „Организация и контрол на транспорта“. Поддържането в изправност на временната сигнализация е задължение на фирмата-изпълнител „Драгиев и Ко” ООД.

» повече
15 Фев, 2018

Археологически находки отново излязоха на ул. „Отец Паисий“ (СНИМКИ)

Останки от антична сграда са открити почти на повърхността

От двете им страни текат обратни води

 

Ремонтните дейности по култовата централна улица „Отец Паисий“ отново навлизат в интересна фаза. Късно след обяд в сряда работниците са попаднали на археологически артефакти, които се намират почти на повърхността.

В близост до Седмото тепе от североизточната страна на улицата се виждат останки от антична сграда. На мястото вече е екипът на наблюдаващия археолог Мая Мартинова.

Големият каменен блок най-вероятно е праг на красива сграда. За това говорят двете обли дупки от едната му страна. В тях са влизали вертикалните оси за отваряне на тежка порта.

Най-лошото в случая за археолозите е, че от двете страни на зидовете текат обратните води на околните сгради.  

» повече
07 Фев, 2018

Министерството на културата провери ремонта на „Отец Паисий”

От инспектората към ведомството излизат с предписание до общината, улицата трябва да бъде възстановена в автентичния си вид

Връщат извадените вече едри павета, които общината искаше да пренасочи към Тютюневия град  

Специфичните павета по "Отец Паисий" остават на улицата Едрите павета по улица „Отец Паисий” трябва да бъдат върнати на мястото им, а не да бъдат пренасочвани към Тютюневия град. Улицата трябва да бъде възстановена в автентичния й вид след края на ремонта. Токова предписание ще получи Община Пловдив от Министерството на културата, след като тази сутрин Инспекторатът към ведомството направи проверка на място. На „Отец Паисий” е бил регионалният инспектор Слави Славов.

Била е проверена документацията по представения още през 2015г. и съгласуван проект за ремонт на улицата. Археология не се очаква да излезе, тъй като върви ...

» повече
06 Фев, 2018

Бизнес и граждани скочиха срещу ремонта на „Отец Паисий”

Хората се оплакват от липса на информация и обезлюдяването на улицата

Водата спира, няма къде да си изхвърлим боклука, жалват се те

Гражданите питат: Къде ще отидат специфичните едри павета от Отеца

"Отец Паисий" през 1960г. (снимка от Фестивала "Улица Отец Паисий", осигурена от Държавен архив- Пловдив)"Отец Паисий" днес3 месеца. Най-малко толкова ще продължи ремонтът на улица „Отец Паисий”. Още на петия ден от първата копка на кмета обаче, живущи по емблематичната успоредна на Главната и хората, които правят бизнес там, обмислят общи действия срещу решението на общината. Причината- липсата на информираност и дебат по повод проекта на администрацията за разширяване на тротоарните площи и цялостната промяна на улицата.

Вече има и няколко затворили обекта в зоната, в която паважът е премахнат. Достъп на автомобили няма, пешеходците също се оттеглиха.  Те избягват да преминават по Отеца ...

» повече