Гражданско общество Майна таун

Гласове

50 човека за „лигър” и 5 за бюджет

Учудващо е как тези с виртуалните калкулатори в социалните мрежи никога ги няма на обсъждане на градския бюджет

Таня Кънева

Пловдивчани са речовити хора. Каквото им е на сърце, това им е на уста и на профилите във Facebook. Упражнявайки правото си на свободно изразяване, невинаги  избират подходящи трибуни. Най – често се изказват „пожелателно” за нечии майки и пълни джобове под дадени постове, на които има я нова улица, я пореден реализиран проект. Като ги калесат обаче да дойдат да си кажат мнението и претенциите официално по важен за родния град въпрос, никакви ги няма.

Истинската демокрация, не виртуалната, сондира идеи с обществено обсъждане, на което гражданското общество изразява мнение по поставените теми, протести и проблеми. Ретроспекцията на тези форуми за последната година под тепетата ясно показва кое е важно за активното население на Пловдив.

На пловдивчани им е приоритет хищна котка в клетка на Гребната база. Много е важно да има поне една, ако ще да е кръстоска между лъв и тигър. Да не говорим, че не се дебатира по същество за законността на зоопарка, в която се съмнява прокуратурата, а за това какво животно да реве в него. Зер вторият по големина град в държавата да е без хищник, е голяма срамота! 

С НЕприсъствие показаха, че въобще не им дреме дали на летището ще кацат хора със скрити лица и дали трябва да се заделят средства за допълнително обезопасяване на пешеходните пътеки, например. За „лигъра” напълниха залата на Общински съвет и отчетоха рекордните 51 човека присъствие, а на нашествието на фундаментални религиозни течения или популистката риторика покрай тях показаха среден пръст с присъствена бройка под 10 човека.

Учудващо е как всеки ден смятат колко струва един квадрат асфалт в социалните мрежи, а точно тези с виртуалните калкулатори никога ги няма на обсъждането на Проекта за бюджет на града. На последното такова събитие гражданите бяха колкото пръстите на едната ръка!

За това статистиката на гражданското общество в „Майна таун” е тъжна – 50 човека за „лигър” и 5 за бюджет…

Публичните обсъждания са един от инструментите за гарантиране на прозрачност и обществен контрол в работата на управляващите, които и да са те.

Та се чудя, защо ги захвърляме безконтролно?!

Ако трябва да търсим положителното в статистика на посещаемост на обществените обсъждания през изминалата година, то липсата на хора, когато става дума за парите на града, би могла да се тълкува и така – Парите не са приоритет на гражданството. На хората в Пловдив им харесва как се харчи бюджетът.

Елате на обсъждането на Бюджет 2017!

Споделете ни във:

4 коментара за “Гражданско общество Майна таун

  1. Дата на провеждане на обсъждането: 09 Януари 2017 година (понеделник) от 17.00 часа. Място на провеждане на обсъждането: залата на Общински съвет Пловдив, ул. „Авксентий Велешки” № 20.

  2. „Пловдивчани“ са все повече смолянчани, хаскювлии и станимъшки къртици… и резултатът не е цветущ за града!

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.