Подтепето

гласове

07 Ян, 2017

Гражданско общество Майна таун

50 човека за „лигър” и 5 за бюджет

Учудващо е как тези с виртуалните калкулатори в социалните мрежи никога ги няма на обсъждане на градския бюджет

Таня Кънева

Пловдивчани са речовити хора. Каквото им е на сърце, това им е на уста и на профилите във Facebook. Упражнявайки правото си на свободно изразяване, невинаги  избират подходящи трибуни. Най – често се изказват „пожелателно” за нечии майки и пълни джобове под дадени постове, на които има я нова улица, я пореден реализиран проект. Като ги калесат обаче да дойдат да си кажат мнението и претенциите официално по важен за родния град въпрос, никакви ги няма.

Истинската демокрация, не виртуалната, сондира идеи с обществено обсъждане, на което гражданското общество изразява мнение по поставените теми, протести и проблеми. Ретроспекцията на тези форуми за последната година под тепетата ясно показва кое е важно за активното население на Пловдив.

На пловдивчани им е приоритет хищна котка в клетка на Гребната база. Много е важно да има поне една, ако ще да е кръстоска между лъв и тигър. Да не говорим, че не се дебатира по същество за законността на зоопарка, в която се съмнява прокуратурата, а за това какво животно да реве в него. Зер вторият по големина град в държавата да е без хищник, е голяма срамота! 

С НЕприсъствие показаха, че въобще не им дреме дали на летището ще кацат хора със скрити лица и дали трябва да се заделят средства за допълнително обезопасяване на пешеходните пътеки, например. За „лигъра” напълниха залата на Общински съвет и отчетоха рекордните 51 човека присъствие, а на нашествието на фундаментални религиозни течения или популистката риторика покрай тях показаха среден пръст с присъствена бройка под 10 човека.

Учудващо е как всеки ден смятат колко струва един квадрат асфалт в социалните мрежи, а точно тези с виртуалните калкулатори никога ги няма на обсъждането на Проекта за бюджет на града. На последното такова събитие гражданите бяха колкото пръстите на едната ръка!

За това статистиката на гражданското общество в „Майна таун” е тъжна - 50 човека за „лигър” и 5 за бюджет...

Публичните обсъждания са един от инструментите за гарантиране на прозрачност и обществен контрол в работата на управляващите, които и да са те.

Та се чудя, защо ги захвърляме безконтролно?!

Ако трябва да търсим положителното в статистика на посещаемост на обществените обсъждания през изминалата година, то липсата на хора, когато става дума за парите на града, би могла да се тълкува и така - Парите не са приоритет на гражданството. На хората в Пловдив им харесва как се харчи бюджетът.

Елате на обсъждането на Бюджет 2017!

 • 09 Ян, 2017 | Plovdivchanin
  ´Майна таун`?? Koj go izmisli towa prostashko ime? Njakoj pubertet?
 • 07 Ян, 2017 | ...and justice for all !
  "Пловдивчани" са все повече смолянчани, хаскювлии и станимъшки къртици... и резултатът не е цветущ за града!
 • 07 Ян, 2017 | Информатор ;)
  Дата на провеждане на обсъждането: 09 Януари 2017 година (понеделник) от 17.00 часа. Място на провеждане на обсъждането: залата на Общински съвет Пловдив, ул. „Авксентий Велешки” № 20.
 • 07 Ян, 2017 | ке додем
  Всичко хубаво, ама авторката да беше информирала кога ще се обсъжда тоя бюджет?!
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

28 Мар, 2017

Имало било обществено обсъждане за нов общински дълг

Граждани не дошли, обаче го поемаме

Пловдив купува супер модерни „паяци“ за 500 000

Напомняме на пловдивчани да минават редовно през фоайето на Партийния дом и да четат всичко закачено на таблото за информация

Таня Кънева

Тази седмица общинските веломжи ще разгледат на първото си редовно заседание след предсрочните парламентарни избори предложение за закупуване на два чисто нови репатрака. Придобивката ще е много добра с оглед на заложените й параметри и размерите на проблема, който ще бори. Не толкова радващо е обаче това, че двата броя специализирани автомобила за борба с неправилно паркиралите коли под тепетата ще се придобият с финансов лизинг за 24 месеца. Сумата, която е заложена за целта е 490 000.

По–интересното е, че с това ...

» повече
10 Ян, 2017

Десислава Желязкова за зоопарка: Очаквам правосъдието да си свърши работата

Новият 1 милион за зоопарка в бюджета буди недоумение

Таня Кънева

„Няма какво повече да коментирам. Ще се повторя. От две години казвам, че ме принудиха да взема правосъдието в собствените си ръце. Истината е, че съм удовлетворена и очаквам съда да си свърши работата”. Това каза за Под тепето бившата кметица на район „Западен“ Десислава Желязкова, която сезира Прокуратурата за нарушения при провеждане на обществената поръчка за строеж на зоологическата градина в Пловдив.

Припомняме, че според  Желязкова поръчката за избор на изпълнител за обекта е проведена в нарушение на закона. От явилите се на търга три фирми, две не бяха допуснати, а единствената допусната „Запрянови 03“ даде офертата по-висока от обявената - над 4 млн. лева. Процедурата бе прекратена, а ...

» повече
09 Ян, 2017

Тотев: Бюджет 2017 е добър. Няма как да стане по-добър

Парите са повече от миналата година

Градът ще се развива, но управата иска по-бърз растеж

Таня Грозданова

„Факт е че Бюджет 2017 е по-голям от миналогодишния. Така погледнато той е по-добър,” това бе  лаконичният коментар за Проектобюджета на Община Пловдив от кмета на града Иван Тотев. Става дума за около 20 млн лева повече.

Тотев прикани гражданите да се включат в обществено обсъждане на Проектобюджета днес от 17 часа в залата на Общински съвет (ОбС). Очаква се бюджета да бъде гласуван на втората сесия на ОбС за тази година на 26 януари. На първата, която е насрочена за 19 януари, ще бъдат разгледани получените предложения и одобрени промените в Наредбата за определяне на такси и услуги от администрацията.  

По думите ...

» повече