Подтепето

гласове

07 Ян, 2017

Гражданско общество Майна таун

50 човека за „лигър” и 5 за бюджет

Учудващо е как тези с виртуалните калкулатори в социалните мрежи никога ги няма на обсъждане на градския бюджет

Таня Кънева

Пловдивчани са речовити хора. Каквото им е на сърце, това им е на уста и на профилите във Facebook. Упражнявайки правото си на свободно изразяване, невинаги  избират подходящи трибуни. Най – често се изказват „пожелателно” за нечии майки и пълни джобове под дадени постове, на които има я нова улица, я пореден реализиран проект. Като ги калесат обаче да дойдат да си кажат мнението и претенциите официално по важен за родния град въпрос, никакви ги няма.

Истинската демокрация, не виртуалната, сондира идеи с обществено обсъждане, на което гражданското общество изразява мнение по поставените теми, протести и проблеми. Ретроспекцията на тези форуми за последната година под тепетата ясно показва кое е важно за активното население на Пловдив.

На пловдивчани им е приоритет хищна котка в клетка на Гребната база. Много е важно да има поне една, ако ще да е кръстоска между лъв и тигър. Да не говорим, че не се дебатира по същество за законността на зоопарка, в която се съмнява прокуратурата, а за това какво животно да реве в него. Зер вторият по големина град в държавата да е без хищник, е голяма срамота! 

С НЕприсъствие показаха, че въобще не им дреме дали на летището ще кацат хора със скрити лица и дали трябва да се заделят средства за допълнително обезопасяване на пешеходните пътеки, например. За „лигъра” напълниха залата на Общински съвет и отчетоха рекордните 51 човека присъствие, а на нашествието на фундаментални религиозни течения или популистката риторика покрай тях показаха среден пръст с присъствена бройка под 10 човека.

Учудващо е как всеки ден смятат колко струва един квадрат асфалт в социалните мрежи, а точно тези с виртуалните калкулатори никога ги няма на обсъждането на Проекта за бюджет на града. На последното такова събитие гражданите бяха колкото пръстите на едната ръка!

За това статистиката на гражданското общество в „Майна таун” е тъжна - 50 човека за „лигър” и 5 за бюджет...

Публичните обсъждания са един от инструментите за гарантиране на прозрачност и обществен контрол в работата на управляващите, които и да са те.

Та се чудя, защо ги захвърляме безконтролно?!

Ако трябва да търсим положителното в статистика на посещаемост на обществените обсъждания през изминалата година, то липсата на хора, когато става дума за парите на града, би могла да се тълкува и така - Парите не са приоритет на гражданството. На хората в Пловдив им харесва как се харчи бюджетът.

Елате на обсъждането на Бюджет 2017!

 • 09 Ян, 2017 | Plovdivchanin
  ´Майна таун`?? Koj go izmisli towa prostashko ime? Njakoj pubertet?
 • 07 Ян, 2017 | ...and justice for all !
  "Пловдивчани" са все повече смолянчани, хаскювлии и станимъшки къртици... и резултатът не е цветущ за града!
 • 07 Ян, 2017 | Информатор ;)
  Дата на провеждане на обсъждането: 09 Януари 2017 година (понеделник) от 17.00 часа. Място на провеждане на обсъждането: залата на Общински съвет Пловдив, ул. „Авксентий Велешки” № 20.
 • 07 Ян, 2017 | ке додем
  Всичко хубаво, ама авторката да беше информирала кога ще се обсъжда тоя бюджет?!
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

09 Авг, 2018

Публичното обсъждане за Бунарджика: Най-посещаваното събитие от този тип през последните години

Таня Кънева

Следя обществените обсъждания в Града под тепетата от доста дълго време, особено внимателно и с интерес през последните две-три години. И от това на Бунарджика в сряда – 8 август 2018 г., си тръгнах удовлетворена.

Връщайки лентата назад, това се оказа най-масово посетеното събитие от този вид в града за последните три години. Имам обяснения защо.

Бе организирано и предварително комуникирано много добре, и се проведе за пръв път в такъв формат – на открито, в подходящ час, с водещ ( Любомир Чакъров се справи и с трудната задача на медиатор) и експерти, които да отговарят на въпроси, всеки по своята специалност. Въведената предварителна регистрация за въпроси се оказа ефективна. Очевиднно представителите на властта искаха да чуят мнението на хората. Нещо ...

» повече
12 Ян, 2018

Пловдив пита за: мерки за мръсния въздух, програма за млади лекари, вестници в пенсионерските клубове и безопасност

Четирима обикновени граждани дойдоха на обсъждането на Бюджет 2018

За пръв път в управлението на ГЕРБ на трибуната се наредиха всички заместник-кметове

Бай Ангел от Кършияка извоюва вестници за пенсионерските клубове

Таня Грозданова

Единствено зам.-кметът по култура Александър Държиков и кметът на Община Пловдив Иван Тотев, който по традиция не присъства на задължителното обществено обсъждане на бюджета, не дойдоха в Заседателната зала на Общински съвет – Пловдив днес. Петима от шестимата заместник-кметове се наредиха на трибуната за пръв път на подобен форум откакто ГЕРБ управлява града.

За сметка на това в залата имаше по-малко граждани от всяка друга година. Точно за 24 минути бюджетникът на Пловдив представи рамката, капиталовата програма и приоритетите. След това дойдоха предложенията от страна на районния ...

» повече
12 Ян, 2018

Пак обсъждаме бюджета на града в работно време

Община Пловдив кани на 12 януари 2018 година (петък) от 16.00 часа на обществено обсъждане на Бюджет 2018. Място на провеждане на обсъжданетое залата на Общински съвет Пловдив, ул. "Авксентий  Велешки" № 20.

Според предварително обявения дневен ред местната общност ще бъде запозната с основните показатели на Проекта на бюджета на Община Пловдив за 2018 година, след което ще се пристъпи към обсъждането.

Материали по Проекта на бюджета на Община Пловдив за 2018 година са публикувани на сайта на Община Пловдив: www.plovdiv.bg.

Припомняме, че Бюджетът за 2018 година на Община Пловдив се очертава да бъде 369 милиона лева, съобщи кметът инж. Иван Тотев. Проектът вече в Общинския съвет, но се търсят допълнителни възможности като оптимизиране на бюджетните планове ...

» повече
28 Мар, 2017

Имало било обществено обсъждане за нов общински дълг

Граждани не дошли, обаче го поемаме

Пловдив купува супер модерни „паяци“ за 500 000

Напомняме на пловдивчани да минават редовно през фоайето на Партийния дом и да четат всичко закачено на таблото за информация

Таня Кънева

Тази седмица общинските веломжи ще разгледат на първото си редовно заседание след предсрочните парламентарни избори предложение за закупуване на два чисто нови репатрака. Придобивката ще е много добра с оглед на заложените й параметри и размерите на проблема, който ще бори. Не толкова радващо е обаче това, че двата броя специализирани автомобила за борба с неправилно паркиралите коли под тепетата ще се придобият с финансов лизинг за 24 месеца. Сумата, която е заложена за целта е 490 000.

По–интересното е, че с това ...

» повече
10 Ян, 2017

Десислава Желязкова за зоопарка: Очаквам правосъдието да си свърши работата

Новият 1 милион за зоопарка в бюджета буди недоумение

Таня Кънева

„Няма какво повече да коментирам. Ще се повторя. От две години казвам, че ме принудиха да взема правосъдието в собствените си ръце. Истината е, че съм удовлетворена и очаквам съда да си свърши работата”. Това каза за Под тепето бившата кметица на район „Западен“ Десислава Желязкова, която сезира Прокуратурата за нарушения при провеждане на обществената поръчка за строеж на зоологическата градина в Пловдив.

Припомняме, че според  Желязкова поръчката за избор на изпълнител за обекта е проведена в нарушение на закона. От явилите се на търга три фирми, две не бяха допуснати, а единствената допусната „Запрянови 03“ даде офертата по-висока от обявената - над 4 млн. лева. Процедурата бе прекратена, а ...

» повече