Подтепето

гласове

09 Мар, 2018

Делян Пеевски е Витрувианския човек в Етнографския музей

Корнелия Нинова като Голата маха в изложбата Артпредседателство на Невъзпитаните карикатуристи

Ириен Трендафилов: Смеем се през сълзи. Това е една тъжна изложба с персонажи, които не харесваме и искаме да изчезнат

Как Леонардо да Винчи би изобразил Витрувианския човек, ако беше българин и живееше днес? На този въпрос със солидна доза сатира отговарят Невъзпитаните карикатуристи Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов в изложбата си Артпредседателство, открита днес в Етнографския музей. Детето чудо на родната политика и предприемачество, заедно с главния прокурор Сотир Цацаров, първата социалистка Корнелия Нинова и премиера Бойко Борисов са най-честите герои в шаржовете на творците, които пловдивчани и гости на града имат възможността да видят през следващите две седмици. Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов не успяха да присъстват на откриването на изложбата си днес. Но пък в Етнографския музей се събра по-голямата част от пловдивската карикатуристка гилдия. Смях през сълзи. Това ще предизвикат у всеки карикатурите, окачени по стените на възрожденския паметник на културата, обясниха колегите на авторите.

Това е една тъжна изложба, която показва нашата действителност. Такива политици имаме, такива си рисуваме. За жалост, ние ги правим герои в подобни изложби, като ги избираме. А после единствено ни остава да им се смеем чрез карикатурите, иначе ни идва да плачем. Тук са все персонажи, които не харесваме и които искаме да изчезнат, каза пред гостите на събитието карикатуристът Ириен Трендафилов.

Карикатуристите от „Прас Прес“ представят грозотата на съвременната политика чрез красотата на шедьоври на Леонардо да Винчи, Пикасо, Мунк, Матис, Ван Гог, Гоя, Дега. Корнелия Нинова е Голата маха на Гоя. Христо Иванов и Атанас Атанасов пият абсент, за да забравят самотата в карикатурната реплика на шедьовъра на Дега „Абсент”, а Лиляна Павлова играе кючек на Юнкер като „Момиче върху топка” на Пикасо. Триото „патриоти” Симеонов, Сидеров и Каракачанов са Тримата Богатири на Виктор Воснецов. А Пеевски е не само Витрувианския човек. Той е човекът, който изтръгва викът от позеленелия Юнкер в сатирична преработка на емблеатичното платно на Мунк. Пеевски е акулата в аквариума на шаржовия вариант на творбата на Деймиън Хърст „Физическата невъзможност на смъртта в съзнанието на живия”. Пеевски наднича от всеки тъмен ъгъл в българската политическа действителност. За да уплаши даже европейските политици, дали си среща в България в рамките на европредседателството. Които, разбира се, също попадат на мерника на Алла и Чавдар Георгиеви, Христо Комарницки и Чавдар Николов в проекта Артпредседателство. И Меркел, и Туск, и Юнкер, и Макрон, и Мей, и Курц и всички други актуални герой на днешния Европейски политически театър са окарикатурени, голи и някак естествени в своята си политическа роля.

На нас зрителите на това голямо театро, не ни остава нищо друго, освен да се посмеем малко с персонажите по стените в Етнографския. Или пък да поплачем. Но да не забравяме, че всъщност ние сме кукловодите, макар и само по време на избори. 

Очаквайте интервю с Ириен Трендафилов

Цялата галерия в КАПАНА.БГ

Няма направени коментари
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

16 Апр, 2018

Ириен Трендафилов и Под тепето слагат началото на карикатурна рубрика

Пловдивският карикатурист получи Специалната награда на Дома на хумора и сатирата

Призьорът: Смелостта е нужна на властта, за да приеме карикатурата!

Карикатурата като изкуство в бъдещата Европейската столица на културата не е замразена, а напротив – тя живее въпреки „атмосферните условия“. Един от четиримата пловдивски карикатуристи - Ириен Трендафилов, когото ви представихме в интервюто „Жива ли е политическата сатира?“ , се нагърби с пионерски ентусиазъм, ЗАЕДНО с Под тепето, да положи началото на карикатурна рубрика в нашата медия.

Докато подготвяхме съвместната ни рубрика Ириен бе отличен със Специалната награда на Дома на хумора и сатирата в тазгодишното 43-то издание на Национална изложба на карикатурата, която бе открита на 5 април в галерията на СБХ на „Шипка“ 6 в столицата. В изложбата са представени ...

» повече
16 Мар, 2018

Седмицата на завъртането под тепетата

Президентът завъртя коремното, а кметът си поиска да му завъртят кекс

Ей така, заради айляка, Под тепето събра актуалните карикатури за подобряване на настроението

Широката общественост през изминалите няколко дни бе завъртяна в новините от Пловдив на две нива – държавно и регионално. Първата врътка с коремното възлизане на президента Румен Радев в 68-ма бригада „Специални сили“ извади от полезрението темата за скандалното посещение на Руския патриарх. А втората – изразеното желание на кмета Иван Тотев за помирение с г-ца Веселина Сариева и предложението тя да му „забърка един кекс, ако иска“ - даде на културтрегерите в града гориво за нови диви въртележки по темата НОЩ.   

Със завъртане на мъжкото си его и единият, и другият дадоха нови дъвки на обществото. Е, съвсем ...

» повече
09 Мар, 2018

Жива ли е политическата сатира?

Колко актуални са творбите на „непослушните“ художници отпреди 10 години, какво е да карикатуриш през соца и демокрацията, има ли бодра смяна в гилдията?

Таня Кънева

„Това е една тъжна изложба, която показва нашата действителност. Такива политици имаме, такива си рисуваме. За жалост, ние ги правим герои в подобни изложби, като ги избираме. А после единствено ни остава да им се смеем чрез карикатурите, иначе ни идва да плачем. Тук са все персонажи, които не харесваме и които искаме да изчезнат.“ Това са думи на карикатуристът Ириен Трендафилов от Пловдив, казани пред гостите на откриването на изложбата „Артпредседателство“ на непослушните карикатуристи в Етнографския музей в Стария град. 

Ириен Трендафилов отляво

Жива ли е политическата сатира чрез карикатурата като изкуство, колко актуални са творбите ...

» повече