Подтепето

гласове

14 Дек, 2017

Цяла България говори за логото на Пловдив 2019

Който го е измислил или е тотален късметлия да го налучка, или е невероятен гений, смята кметът

Таня Грозданова

Има ли ситуация в България при представянето на графичен елемент да няма скандали, с този риторичен въпрос започна коментара си кметът Иван Тотев по отношение на разностранната полемика за новата визия на Пловдив – Европейска столица на културата през  2019-а година, която бе представена в началото на седмицата. Председателят на Управителния съвет на Фондацията припомни как Министерство на туризма се опитваше 10 години да направи лого за страната и съпътстващите скандали около това.

Графичният елемент у нас е нещо, което никой не го приема и после то се налага. Това ще се случи с новото лого, категоричен е Тотев. Той призна, че го е видял за пръв път по време на презентацията в понеделник. „Истината е, че те го представиха по добър начин – с посланията, които са вложени в него и по начина, по който те ги изразиха – за мен това е добро лого. От там нататък асоциациите, които могат да бъдат направени, това също обогатява логото. Разберете, за да говориш за логото – положително или  отрицателно  - ти говориш за него, ти говориш за Пловдив - Европейска столица на културата. Дори тази провокация, ако е била целена, тя е била успешна, категорично.“

По думите на кмета, цяла България говори за логото на Пловдив 2019 и който не го е научил, вече го знае. Според градоначалника, човекът/екипът създал графичния знак или е тотален късметлия да го налучка, или е невероятен гений да го измисли, така че всички да говорят за него.

„Всеки придава нов смисъл, нова символика на логото на Пловдив, което е целта на този знак. Голяма простота има в него, което дава възможност да бъде интерпретиран, да бъде надстрояван, да се развива по безброй начини. Логото хем е, хем не е ангажиращо. Да вземем за пример надписа „Тogether", който беше прекрасен за мен, но той е много ангажиращ, вие не може да го развиете в Мики Маус, но нашето лого можеш да го направиш всичко. Според мен е успешно. Моето вътрешно усещане е, че е успешно, дори и критиката е успешна.“   

  • 14 Дек, 2017 | totev
    Щом кмета казва, значи е така. Той е разбирач от автото, да каже защо транспортната система не работи. Който е измислил тази система е гениален.
  • 14 Дек, 2017 | Men
    Защо това лого струва 3к като масово лого дизайна е под 500лв?
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини

29 Мар, 2018

Ескперти от Англия и Дания ни помагат да посрещнем туристите през 2019 година

Експерти от Дания и Обединеното Кралство пристигнаха тази седмица в Пловдив за конференция, свързана с подготовката на туристическия бранш за 2019 година. Кристиан Тране от Орхус, който беше Европейска столица на културата през 2017 година и Нийл Питърсън, ръководил програмата "Liverpool Welcome" на английския град, носил титлата през 2008 година изнесоха доклади пред представители на туризма на форума в хотел Holiday Inn в Пловдив в сряда.

На срещата те дадоха съвети, относно посоката, в която работим и се надяваме да чуем и непозитивните неща, за да можем да се подготвим най-добре. "Най-важното е да посрещнем добре гостите през 2019 година," съобщи Кирил Велчев, изпълнителен директор във фондация "Пловдив 2019" при представянето на гостите.

Над 12 % повече нощувки са отбелязали в ...

» повече
14 Дек, 2017

В защита на пловдивското лого

Логото е добро, но негативната реакция не е случайна

Докато не се видят реални действия и граждански диалог, не бива да се изненадваме от подобно поведение на обществото

Теодор Караколев

Общинската фондация и организатор на предстоящата Европейска столица на културата „Пловдив 2019“ се похвали с ново лого в началото на седмицата. Реакциите в общественото пространство обаче не бяха много топли. Българският дух да си изкаже мнението по всяка тема веднага заля и този казус. И се появиха безброй преработки – интересни и забавни, или простовати, както и куп паралели, адекватни или не, които очерниха идеята.

Какво му има на логото? С какво толкова раздразни обществеността и наистина в него ли е проблемът?

Всъщност логото е много качествено. То е изчистено, стилизирано ...

» повече
11 Дек, 2017

Новата визия на Пловдив 2019- естетика, чистота, кодове, послания

Символът, който виждаме навсякъде, в изработения от студио ПУНКТ графичен знак

Шрифтът в логото е модерна кирилица. Произведен е от Фонтфабрик през 2017г. и позволява изписване на всички европейски езици

Красимир Ставрев и Георги Лазаров от ПУНКТ разработиха новата визуална идентичност на Пловдив 2019П. Вход. Пластове. Обхват. Идентичност. Седем тепета. Растеж. Арка. Трансформация. Амфитеатър. Вода. Портал. Врата. Река. Съхранение. Фонтан. Фасада. Заедно. Античен стадион. Това са само част от посланията на новия визуален подпис на Пловдив 2019. Всеки може сам, през собствената си фантазия и гледна точка за градската среда и живот, да разкодира актуалната от днес визуална идентичност на проекта Европейска столица на културата. Джамия. Алафранга. Храм. Хисар капия. Магнит. Привличане. Винил. Колодрум ако щете. Където и да погледнем, този символ изскача отнякъде. Вижте турските керемиди в Стария град. Или формите на ...

» повече
11 Дек, 2017

Пловдив 2019 еволюира визуално

Вижте новото лице на Европейската столица на културата

Пловдив 2019 еволюира визуално. Европейската столица на културата вече има ново лице и нов графичен подпис, който ще презентира града ни в 12-те месеца до старта на мащабния културен проект, през цялата 2019г. и във времето след това. Новата визуална идентичност на Фондацията бе представена днес в Бий Боп кафе. Нейни автори са графините дизайнери от студио ПУНКТ.

Новото ни лого побират в себе си всичко– от хълмовете, хилядолетните сводове и арки, Античния театър, Римския стадион, реката, през къщите, храмовете, калдъръма, керемидите, българската кирилица и най-вече богатата ни многопластова история. И всичко това заедно в един символ.

Очаквайте подробности! 

» повече
08 Дек, 2017

„Пловдив 2019“ представя мащабна антология за 10- годишнината на България и Румъния в ЕС

Съдържанието е символично разделено на – 10 години -  10 автора- 10 области на творчеството и културата от всяка страна

20 авторски текста в 10 културни теми, над 150 архивни фотографии и произведения на изкуството, запечатани в 300 страници на три езика, представя фондация „Пловдив 2019“ в бутиковата антология – „България и Румъния – 10 години в Европейския Съюз.“ Ексклузивният тираж на изданието е 500 броя.

Много или малко са 10 години, осъзнали ли сме се като европейци за този период и какво означава всъщност това в динамичния геополитически пейзаж днес?  Тези са едни от въпросите, на които дават пресечна точка в изданието организаторите от двете Европейски столици на културата – Пловдив 2019 и Тимишоара 2021. Двете столици на културата обединиха усилия през последните месеци ...

» повече