Подтепето

гласове

26 Май, 2017

Алтернативно училище на… тротоара

Бивш учител от ТЕТ-а протестира пред входа му

Бори се за свобода и демокрация в образованието

Паулина Гегова

Ангел Грънчаров е учител по философия, прекарал 17 години от живота си преподавайки в Професионална гимназия по електротехника и електроника. Днес той протестира на тротоара пред гимназията, като предлага алтернативно образование на бившите си вече възпитаници.

Причината е, че вижданията му за родното образование не съвпадат с това на дирекцията и така между него и директор Стоянка Анастасова възниква конфликт, който води до уволнението му преди три години, по параграф, че е неподходящ за преподавател. Двете страни са отнесли въпроса до съда, който на трета инстанция отменя заповедта на директора. Така Ангел Грънчаров си връща поста, но само година по-късно пак бива отстранен.

Неговите разбирания са, че начинът, по който общуват учители и ученици трябва да се промени. Бори се за демокрация и свобода в образователните общности.

Има един приет манталитет, че всичко, което прави учителят трябва да е по инструкция, а свобода се позволява само в определени граници, казва той.

Искания му съответно са незабавно започване на истинска, същностна, коренна промяна на българското образование и училище по пътя на отношенията в училищните и образователни общности, на общностите, занимаващи се с образование и личностен растеж. Спиране на политически мотивирания в същината си административен терор, тормоз и произвол, на който са подложени новаторите, различно нестандартно мислещите в образованието. Прекратяване на тиранията на министерско-директорската образователна бюрокрация върху многострадалното българско образование и училище. И на последно място гражданско уволнение на директор Анастасова.

С този протест искам да покажа на учениците, че не е толкова странно човек да се бори за правата си. Освен това могат да си вземат учебник от мен, да си поговорим, да дискутираме. Приканвам и директора за диалог, обяснява Грънчаров.

Някои от учениците по време на разговора ни, подминаваха бившия си учител с лека надсмешка и незаинтересованост, но други го поздравяваха и проявяваха любопитство към същността му и това, което върши. Учебниците и помагалата по философия, Грънчаров не продава. Той ги подарява на всеки, който пожелае да ги прочете, защото както казва сам – за образованието граници няма. Може да е еднакво добро както в класната стая, така и на тротоара, а самата основа на философията като наука не може да бъде смачкана между четири стени.

Очаквайте отговор от администрацията на училището.

 

 • 28 Май, 2017 | От Пловдив
  Не се прави,др.Грънчаров,че не се сещаш кой е "Генчо"-тъкмо той прибра теб,каканижещото тъпотии недоразумение с претенции за поет,че и на двама бивши царедворци осигури време...Халал да ви е - и тИлИвизията,и фенУвИтИ !
 • 28 Май, 2017 | wilddog
  A колко време трябваше да мине, за да бъде уволнен Жак Асса? Този човек пишеше оценки така: на трима-четирима пише по 5 и 6... всички останали остават на изпит. Това не е нормално. Или е бил неспособен да научи децата, или се е гаврил с тях.
 • 28 Май, 2017 | критянин
  A онази анорексичка Пенева, по ИТ, която нищо не разбираше от работата си, нея уволниха ли я? А онази по История, Костова... която преподаваше История без да познава историята... уволниха ли я?
 • 28 Май, 2017 | критянин
  А уволниха ли Катето Колева, която пишеше 6-ци на разни ученици, които и вършеха някаква лична работа? А онази женица от Добрич, която преподаваше по разни предмети подобни на ЕИТ и заучаваше уроците наизуст и като я питаш нещо по-встрани и не знаеше какво да каже? Нея уволниха ли я? А същата, че ощетяваше ученици, защото други учители са казали нещо лошо за тях в учителската стая? Оволниха ли я?
 • 28 Май, 2017 | Шир от тебешир и т.н.
  A уволниха ли онази дългата, която преподаваше по ЗБУТ... ???? Отвратителна жена! Това не беше учител, а мръсен, гаден звяр. Необективна, злобна. Един учител трябва да преподава с доброта, а не с отровен блясък в очите. И не да се заяжда с конкретни ученици и то такива, които се учат съвестно.
Още от рубриката "гласове"

Подобни новини