Адв. Божикова: Решението на ОбС–Хисаря не просто е незаконосъобразно, то е дълбоко несправедливо

Гласове

По отношение на мълчаливия прием от страна на Областна администрация на „лошия прецедент“, юристът коментира, че не може да каже дали говорим за пропуск или проявен субективизъм

Таня Грозданова

Адвокат Евелина Божикова е сред най-изявените имена в гилдията, завършва право в Софийския университет и специализация в Германия. Активната ѝ адвокатска практика е свързана преимуществено с процесуална и консултантска защита на корпоративните интереси на търговци и общини. Има значителен опит в административното право, включително и в атакуването на незаконосъобразни нормативни и общи административни актове, съдебните решения по които са не само в частен, но и в обществен интерес. Успешна и богата е практиката на адв. Божикова и по данъчни дела за оспорване на ревизионни актове.

Юристът представлява кмета на Община Хисаря инж. Пенка Дойкова по административно дело, за което ви разказахме ТУК. Кметът атакува  решението на местния парламент в курортното градче, с което бяха опростени над 70 000 лева задължения за ТБО на фирма „Натура фит“.

Адв. Божикова, какво очаквате да стане с това дело?

Очаквам да бъде уважена жалбата. Решението на ОбС е един лош прецедент, бих казала.

Защото: Първо-лишава от конкретни приходи Общината. Второ-поставя физически и юридически лица, живеещи на територията на Община Хисаря, в неравнопоставеност, категорично! Освен това опрощаване на задължения към фиска, а в случая към общинския бюджет, може да прави единствено и само Президента на Републиката, съгласно Конституцията на България.

Активната ми работа с общини в Пловдивска област сочи, че подобни искания към президента се правят единствено и само в полза на изключително социално слаби хора. Да се счита, че едно работещо предприятие, жизнеспособно, следва да бъде освобождавано от такса “битови отпадъци“, при положение, че предприятията всъщност са най-големите замърсители на околната среда и генерират непрекъснато битов отпадък, аз считам, че то не просто е незаконосъобразно, то просто е дълбоко несправедливо.

Буди ли недоумение факта, че юридистите на Областна администрация не са върнали решението?

Много съм изненадана. Защото добре познавам работата на юристите в Областна администрация. Често съм била изумена за мотивите, поради които се връщат решения на ОбС. В конкретния случай, при една явна незаконосъобразност, да не кажа дори и нищожност на решението, има пълно мълчание.

Факт е че само преди няколко месеца бе отменено такова решение на ОбС в Перущица.

Не мога да кажа дали говорим за пропуск или проявен субективизъм.

Очаквайте коментар на юристите на Областна администрация. 

Споделете ни във:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.