800 граждани въстанаха срещу идеята за булевард под балконите им, никой не ги чува

Гласове

Жителите на 12 блока в Тракия с подписка срещу изграждането на нова пътна артерия през ботаническата градина, която да свързва SPS със Скобелева майка

Евентуалното ново трасе ще вкара целия тежкотоварен трафик от Митницата под терасите ни и в зелената зона, смятат те

Това градско шосе ще изтрови половин Тракия, категорични са хората

Иво Дернев

Инж. Чавдар КосевЛюбомир Деников с подписката в ръкаПомогнете, собствената ни община ще ни изтрови. И никой не иска да ни чуе. Така се обърнаха към медията ни жители на район Тракия, след като преди това са писали до всички институции относно казус, който касае хиляди. А именно- намеренията на администрацията да изгради нов булевард през ботаническата градина, който да свързва хотел SPS с кръговото на Скобелева майка. Над 800 граждани от район Тракия са подкрепили подписката срещу идеята на общината за нова пътна артерия, която наричат „Пътя-отровител”, през зеления пояс. Като детайлно се аргументират.

Предвидено е широкото близо 35 метра двулентово платно, продължение на бул. „Санкт Петербург”, да минава буквално под терасите и прозорците на живущите в блокове 2, 4, 5, 7, 286, 287 и 288. Говорим наистина за непосредствена близост- десетина метра. А това са блоковете с пряк досег до отровата, която ще бълва този напълно излишен булевард. Зад тях, пряко засегнати по наши изчисления, ще бъдат половината от блоковете в Тракия. Или не по малко от 40 хиляди души. И знаете ли защо говорим за отравяне? Защото така измисленият булевард ще дублира Цариградско шосе, ще премине през Ботаническата градина, за да вкара в зелена зона и жилищен район целия тежкотоварен трафик от Митница Пловдив по една проста причина- трасето ще е директно, по-лесно, по-бързо и по кратко за тировете. Става въпрос за 300 метра, два завоя и няколко светофара по-малко по евентуалния нов път от даденостите сега. Според вас, кое ще изберат тираджиите? Снощи не спах, за да броя колко тира минават през Цариградско шосе между 20 часа вечерта и 6 часа сутринта. И, дръжте се, бройката е точно 741 тира. Намеренията на общината са тези камиони да бъдат вкарани под терасите на хиляди хора, които да дишат изгорелите им газове, вдига рамене един от най- активните в гражданската коалиция мъж- хидроинженерът и еколог Чавдар Косев. Това е геноцид срещу един цял квартал, взет с решение на Общински съвет, заявява той и показва решение №342 на местния парламент, взето на сесията от 12 октомври, с което старейшините възлагат на кмета да поиска от държавата част от Ботаническата градина за изграждане на „пътя- отровител”, както го наричат хората в квартала.

Това е ненормално. В белите държави хората започват да забраняват дизелите, а ние тук вкарваме камионите между блоковете. В единствената ни комуникация по казуса с кмета на района ни бе обяснено, че засега нямало да строят път. Ние не искаме това „засега”. Искаме да чуем „никога”. Тук ние не сме против някого, тази или онази власт или партия. Тук ние сме за нас си, браним нас и децата ни. Защитаваме здравето си”, казва Любомир Деников от блок №4.

Роза на ветровете в ПловдивГражданите дори са си направили труда да се запознаят с така наречената Роза на ветровете- изследване, което дава в точност графика на ветровете в дадени населени места. В Пловдив те духат от Северозапад, от Североизток в 72 процента на случаи на вятър през годината, което значи, че  ще носят отровните газове от автомобилите на повече от 300 метра навътре в квартала. Или до една пета от Тракия, като така пряко засегнати от новата инфраструктура биха били не само блоковете в непосредствена близост до нея, в която живеят около 2500 души. Новият път ще отрови въздуха в цяла Тракия, а не само в периферията около ботаническата градина, категоричен е инж. Косев.

В момента ботаническата градина филтрира газовете от Цариградско шосе. С това си намерение общината иска да ни ги вкара в дневните и спалните, притеснява се Деников. И допълва, че идеята на местната власт включва дори превръщането на съществуващата пешеходна алея през ботаническата градина в път за автомобили. Кметът на района каза, че ако няма автомобили, няма да има ремонт на алеята, допълва той.

Тракийци са писали и до Министерски съвет, и до областния управител Здравко Димитров, до министерства и агенции. И очакват институциите да ги защитят.

Освен всичко, при гласуването на това решение в общинския съвет, са допуснати ред нарушения. В такива случаи инвеститорът, в случая общината, е задължен да уведоми РИОСВ и МОСВ за инвестиционното си намерение, а това не е направено. Второ- понеже се засяга защитена територия, каквато е ботаническата градина, те са длъжни да направят оценка за съвместимост. Няма такава. Трето- задължително трябва да уведомят и МРРБ, затова защото то се явява страна и трябва да даде становище за инвестиционното намерение, тъй като тук се засяга публична-държавна собственост. Четвърто- законът за тези проекти изисква екологична оценка, която да придружава съответно уведомителното писмо за инвестиционното намерение. И това го няма. Пето – те искат да вземат някаква площ от защитената територия, а това нещо съответно трябва да се случи преди да решават, че ще го строят и преди да започнат да правят идейните проекти, които в момента се правят. Това е така нареченото предпроектно съгласуване, което не е направено. Шесто- не са ни уведомили, нас, гражданите, за тяхното намерение. Ние сме собственици на имоти тук и съгласно Закона за устройството на територията, те са длъжни ако не да ни уведомят всичките, защото ние действително сме много, поне да уведомят домоуправителите с писма. И това не се е случило. Не е правено и обществено обсъждане. Е добре, как при толкова нарушение, общинският съвет гласува подобно нещо? пита инж. Косев. Ние не искаме този булевард да се строи. Точка. Няма ли кой да ни чуе?, отваря друг въпрос Чавдар Косев.

Под тепето ще потърси отговори на всички въпроси по този казус!

 

Споделете ни във:

2 коментара

  1. Това е един от най-безполезните проекти за града, където биха се наляли едни 8 милиона лева, за да се дублира широкото 6 ленти Цариградско и Освобождение.

    На мен ми се струва
    – безполезно
    – корупционно

    значи да очакваме да го реализират.

  2. Абе какъв зелен пояс в Тракия бе, зелен никога не е бил. Само сухи треви в м/ублоковото пространство, с изключение на Лаута, и бетон бетон…Разбирам да живеят до бр.могила и спортното у-ще…

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.