ГласовеМненияНовини

Стотици блокираха Околовръстното в протест срещу кариерите край Белащица

„Холсим”: Вече втора година група от хора със съдействието на ПК „Екогласност“ разпространяват в публичното пространство несъстоятелни твърдения и откровени клевети спрямо нашето дружество

Снимки: Фейсбук група „Стоп на кариерата в Белащица“

Стотици жители на 6 населени места от Родопската яка блокираха Околовръстното шосе в протест срещу кариерите край Белащица. За пореден път хората излязоха на масово недоволство с искането за спиране на добива на инертни материали в близост до селата им. Те се оплакват от силното запрашаване на района в следствие преминаването на камионите от кариерите и влошаването на качеството им на живот. В шествието се включиха хора от Белащица, Браниполе, Брестник, Марково, Гълъбово, Куклен и Пловдив. Протестът подкрепиха и мотористи.

Хората настояват да се отхвърли решението за удължаване на концесията на кариерата. Те искат взимането на спешни мерки срещу запрашаването на района, тъй като то влошава здравето им.

В навечерието на днешния протест от дружеството „Холсим Кариерни материали Пловдив“ АД, което има сключен концесионен договор за добив на подземни богатства – строителни материали от находище „Белащица”, излязоха с позиция относно недоволството срещу дейността на компанията.

„Вече втора година група от хора със съдействието на ПК „Екогласност“ разпространяват в публичното пространство несъстоятелни твърдения и откровени клевети спрямо нашето дружество, като се провъзгласяват за изразители на волята на местното население. Без никакви данни и доказателства се злепоставя чуждестранен инвеститор с много добра репутация в сферата на социалната и екологичната отговорност и се спекулира със страховете на местните жители по изключително важни за тях въпроси, каквито са здравето и безопасността”, заявяват от дружеството.

„ Добив на кариера „Белащица“ се извършва от над 40 години. В качеството си на концесионер на кариерата ние сме обект на непрекъснат контрол по спазване на нормативните изисквания в областта на екологичното и социалното законодателство. През последните две години, в резултат на създалото се напрежение в обществеността и преднамерените действия на гореспоменатата група от хора, контролът спрямо нас е още по-засилен, като само през 2019 г. на кариерата са извършени 13 бр. контролни проверки от РИОСВ-Пловдив. До момента няма установени превишения нито от контролните органи, нито от собствения мониторинг по отношение на замърсяване на въздуха, шум в населеното място или сеизмично „ Холсим”.

В позицията на компанията се казва още, че взаимоотношенията й с местната общественост винаги са били позитивни и добронамерени. Концесионерът на кариерата припомня, че е участвал във финансирането и изграждането на околовръстното шосе на Белащица за извеждане на трафика от центъра на селото и спиране преминаването на камиони през жилищни райони, както и че всяка година през зимните месеци почистват пътя към селото с тежка техника за тяхна сметка.

„ Когато научихме от медиите за действията на протестиращите, незабавно изразихме готовност за диалог и конструктивни решения, но получихме изричен отказ за това от тяхна страна. Отбелязваме, че господин Емил Георгиев, като представляващ ПК „Екогласност“, два пъти е допускан заедно с част от протестиращите на територията на кариерата на Холсим, като в нито един от случаите не е изразил някакво конкретно мнение или претенция. Не е предоставял и никакви факти и доказателства във връзка със своите твърдения и тези на другите протестиращи. За да намалим още повече въздействието от дейността си по отношение на шум и прах, през 2019 г. дори спряхме от експлоатация инсталацията, намираща се в близост до републиканската пътна мрежа и я заменихме с полумобилна инсталация, разположена далеч от пътя. Извършваме почистване и облагородяване на терена, на който се намираше старата инсталация и на нейно място ще разположим кантарите за готова продукция и автоматично устройство за измиване гумите на изходящия транспорт. Очаква се проектът да бъде завършен до края на септември 2019 г.”, се казва още в позицията на „Холсим”.

От дружеството информират още, че строителните материали, които се добиват от кариерата, се ползват за почти всички инфраструктурни обекти в Пловдив и района. И предупреждават, че евентуалното спиране на кариерите ще се отрази силно върху стойността на строителните материали в района и ще доведе до драстичното повишаване на стойността на всички инфраструктурни проекти.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина