БългарияГласовеМненияНовиниПод небето

Представиха пред предприемачи в града програмата на ЕБВР „Подкрепа за малкия бизнес“

Подкрепят се проекти на частни български фирми с до 50 млн. евро оборот и под 250 служители

„Ръст на оборота, подобрена производителност и разкриване на нови работни места гарантира програмата „Подкрепа за малкия бизнес“ на Европейската банка за възстановяване и развитие (ЕБВР)“, съобщи Мирослав Стоянов, мениджър на програмата за България. Проучване сред компаниите, реализирали проект по програмата, сочи, че 68% от фирмите повишават стокооборота си средно с 30% една година по-късно. 56% подобряват производителността си средно с 26%, а 51% увеличават персонала си с 23% за същия период. В България още подобни данни няма, тъй като от старта на програмата не е изминала година. „За това време бяха одобрени 25 проекта, 15 други са в процес на разглеждане, отпуснати са 200 000 евро като безвъзмездна помощ по проекти на обща стойност 300 000 евро“, обяви Стоянов.

Той представи програмата на първия от поредицата регионални форуми „Искаш бизнесът ти да расте? Ние имаме ноу-хау“, който се състоя в Пловдив. Зам.-министърът на икономиката Лъчезар Борисов и зам.-кметът на Пловдив Стефан Стоянов откриха официално форума, организиран в партньорство с Министерството на икономиката и община Пловдив.

Представители на много малки и средни компании от Пловдив и региона се запознаха с възможностите, които дава програмата „Подкрепа за малкия бизнес“ на ЕБВР. Чрез нея фирмите получават местна и международна експертна помощ за развитие и растеж в различни области като стратегия, маркетинг, финансов мениджмънт, енергийна ефективност и др.

„Имате ли идея или проблем, елате да ги обсъдим заедно и със сигурност ще намерим решение“, подчерта Стоянов.

Обикновено одобрението на проекта се получава не по-късно от месец след първата среща с представители на програмата. А месец след приключване на проекта банката изплаща грантовата сума, която е точно 67% от стойността на проекта.

Гергана Филипова от пловдивската компания „Биомашиностроене“ сподели личния си опит от реализация на проект по програмата като подчерта съпричастността на екипа на ЕБВР, краткия процес на кандидатстване, одобрение и липсата на бюрокрация и бумащина.

Споделени бяха положителни впечатления от програмата от компании в областта на онлайн търговията, производството на хранителни добавки и лекарства и от страна на консултантите.

Компаниите, които кандидатстват, трябва да са частни, български, да имат годишен оборот до 50 млн. евро и балансово число до 43 млн. евро и под 250 служители. Изисква се и поне двугодишна бизнес история. Програмата работи с компании в почти всички сектори с изключение на военната дейност или производство, тютюн, хазарт и финансови услуги.

Представители на Министерството на икономиката запознаха присъстващите с възможностите за подкрепа на малките и средните предприятия чрез програмите на Европейския съюз, мерките на Изпълнителната агенция за насърчаване на малките и средните предприятия и Българската агенция за експортно застраховане.

Следващите информационни форуми по програмата „Подкрепа за малкия бизнес“ на ЕБВР ще се проведат в Бургас, Варна и Стара Загора.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина