ГласовеМненияНовини

Как да опазваме горите?

WWF дава няколко съвета за това как да дадем своя принос за ограничаването на незаконните сечи в Деня на горите

Горите са сред най-значимите природни богатства, с които разполагаме. Освен че са дом на стотици уникални животински и растителни видове, те регулират нивата на реките и осигуряват среда за отдих и разходки. Горите също така предоставят дървен материал за огрев за близо 90 милиона души в Европа и Северна Америка. Не на последно място те са най-големите складове за въглероден диоксид след океаните и играят ключова роля за климата на планетата. Безразборното им изсичане води до изпускане на огромно количество въглероден диоксид в атмосферата, което допринася за климатичните промени.

По случай Световния ден на горите природозащитната организация WWF напомня, че опазването им е отговорност и привилегия на всеки един от нас. Освен че ни осигуряват ресурсите, необходими за нашето оцеляване, те имат и важно стопанско значение.

За съжаление обаче, годишният обем на незаконната сеч в България достига 2,4-2,7 млн. плътни куб. м. или между 1/4 и 1/3 от общия добив, което формира сенчест бизнес за близо 150 милиона лева годишно.

В тази връзка WWF България предлага няколко съвета за това как да следим за нерегламентирани сечи докато се разхождаме в гората:

1. Усъмните ли се, че сечта, на която сте попаднали, е нелегална, потърсете обозначителната табела. Тя информира за територията, в която се извършва добивът на дървесина, като показва също и собствеността на гората, разрешението за сеч, датата на издаване и изпълнителя.

2. Сравнете интензивността на сечта. Съотношението на маркираните дървета спрямо общия брой дървета в гората е важен индикатор за незаконна сеч. В младата гора покритието на короните на дърветата не трябва да пада под 70%.

3. Проверете дали дърветата са маркирани. Знакът обозначаващ определените за отсичане дървета е на височина 130 см върху стъблото на дървото. В основата на ствола се поставя втората марка представляваща шестоъгълен печат, която е видима и след отсичането.

4. Използвайте мобилния си телефон за да проверите локацията си с помощта на уникалната платформа за горите в България, разработена от WWF. Там ще намерите детайлна информация за гората и дали има издадено позволително за сеч. Направете проверка в регистъра на ИАГ за позволително за сеч по номера на гората.

5. Ако има разминаване или фалшива маркировка, подайте сигнал за потенциално нарушение на телефон 112.

Опазването на вековните гори е каузата на WWF в националната дарителска кампания „България дарява“

WWF е сред 12-те организатори на тази уникална за страната ни инициатива, която започва утре и ще продължи до 31 март. Каузата на WWF е опазването на вековните гори и техните обитатели. Всички  приятели на организацията могат да подкрепят кампанията на „България дарява“.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Един коментар

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина