ГласовеКултураМненияНовини

Десетото издание на музикалния фестивал Electric Orpheus с първи опит за чисто събитие

#БезОтпадъци в полите на Родопите

Организаторите на десетото издание на фестивала за независима музика Electric Orpheus са се ангажирали да прилагат визията „Без отпадък“ (Zero Waste) във всички инициативи, съпътстващи тридневния музикален купон в полите на Родопите. За посетителите на събитието от 21 до 23 юни ще бъдат осигурени чаши за многократна употреба, както и картонени чаши, които ще се събират за рециклиране. Част от предлаганите на място храни ще бъдат в картонени тарелки и с дървени прибори. Не се толерира предлагането на храна и наливни напитки в пластмасови опаковки за еднократна употреба. Отпадъците на къмпингуващите и на гостите на фестивала също ще се събират разделно и ще бъдат предадени за рециклиране. По време на фестивала ще бъдат проведени и работилници за рециклиране и изработка на пластмасови значки. Всички посетители ще бъдат информирани и насърчавани да спазват за правилата за опазване на чистота по време на фестивала.

Electric Orpheus очаква посетители от България и региона, които ще се срещнат с 13 независими музикални банди и изпълнители от цял свят. За пети път фестивалът се провежда на територията на Вила Юстина в село Устина, близо до Пловдив. За гостите се предлага безплатен къмпинг и съпътстваща инфраструктура, както и съпътстващи събития и работилници за гостите и техните деца. На място ще се предлагат храни и напитки, пазар за музикални сувенири, размяна на плочи от винил, както и дегустации на български вина, чешка и немска бири, коктейли и гурме кухня. Входът за фестивала е със символична такса от 4 лв. Събитието е част от програмата на Пловдив – Европейска столица на културата 2019.

„Усилията ни да организираме събитие без отпадъци са естествено продължение на промяната в културата на хората и желанието ни да пазим чиста природата и средата, в която живеем. Знаем и че сред адуторията на фестивала има много хора, които следват принципите на Zero waste в ежедневието си.  Наш дълг е да популяризираме културата на отговорното потребление и чистотата. Хубавото е, че вече има все повече заведения и събития, които насърчават гостите си да намаляват отпадъците и да рециклират това, което е възможно. Да пазиш чисто трябва да бъде естествена част от фестивалната култура. Благодарим на приятелите ни от платформата за чиста среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“,  които ни вдъхновиха и ни помогнаха да организираме по-чист фестивал“ – казва Николай Костиков от Electric Orpheus.

Платформата за чиста градска среда „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е партньор на Electric Orpheus. През последните два месеца организацията помогна на шест големи събития в Европейската столица на културата Пловдив да намалят отпадъците си. Сред тях са Маратон Пловдив, Капана Фест, седмицата за насърчаване на физическата активност и спорта MOVE Week, Plovdiv Food Park Festival.

„АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е инициатива на пловдивското сдружение БГ Бъди активен и работи в четири направления, за да промени отношението на гражданите, организациите и институциите към темата за чистотата и за реализирането на град #БезОтпадъци. Под мотото #ПразнувамеЧисто доброволци на платформата провеждат обучения за организатори на събития и ги насърчават да събират разделно отпадъците по време на големи мероприятия. Във втората линия на платформата #Рециклираме2019 се създават образователни ресурси и практически съвети, с които гражданите да бъдат мотивирани да намалят и събират разделно отпадъците си. Като трета насока в „АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ се организира почистване на различни зони и публични инициативи за насърчаване на чистотата в града под наслов #ПочиствамеЗаедно. Под мотото #ПроменямеЗаедно в края на годината с гражданско участие ще бъдат обновени 2 зони в града. Целта е те да се превърнат в модерни места за срещи или спорт за местната общност. В допълнение, срещу събраните и предадени за оползотворяване опаковки от всички инициативи и събития през годината, на няколко места в Пловдив ще бъдат създадени модерни кътове за сядане.

В Световния ден на Околната среда платформата провокира гражданите на Пловдив със своя „Траш патрул“, който следеше дали и как пловдивчани изхвърлят отпадъците си. Замислят се нови публични акции и провокации, които да насърчат повече хора да пазят чисто.

Платформата АЗ, ТИ, ПЛОВДИВ!“ е подкрепена от Фондация Кока-Кола като част от визията й за Свят без отпадъци. Партньори в дейностите са Община Пловдив, Общинска фондация „Пловдив 2019“ и ЕКОПАК.

 

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина