АктуалноГласовеКриминалеМненияНовини

Вербуваното от ИД момче не е било готово да извърши атентат

Това е мнението на киминалният психолог Иван Тричков

Майката е потърсила помощ от службите, виждайки кореспонденцията на сина си с хора на чужд език

„На етапа, на който е бил той не е бил готов да извърши теролистичен акт.“ Това заяви криминалният психолог Иван Тричков пред bTV, който е работил с момчето от Пловдив, вербувано от „Ислямска държава“ (ИД).

Той изтъкна важността на поведението на майката, която е потърсила помощ от службите, виждайки кореспонденцията на сина си с хора на чужд език и допълни, че ако родителят не познава детето си може да не забележи важни промени в поведението си. Сред тях може да бъдат затваряне в себе си, промяна в храненето, проявата на силен интерес към религията.

Психологът обясни, че някакъв дефицит у младежа е причина да бъде увлечен в мрежа на Ислямска държава. Специалистът бе категоричен, че това е будно и интелигентно момче, което е търсило нещо, което не му достига. По думите му хората, чиято цел е да вербуват действат на принципа на невинна комуникация, „хвърлят си стръвта в зависимост от целта, която е отсреща.“ Според Тричков свързването на момчето с ИД е станало съвсем случайно, когато то е влязло в „някаква интернет мрежа.“

„Имаме хора, завършили образование, които почват да вярват, че Земята е плоска“, категоричен беше Апостолов. Той даде пример в Пакистан – там имало център за дерадикализация, като основата на програмата му е образованието.

Под Тепето

Екип на Под Тепето - Наистина Пловдив

2 коментари

  1. Че момчето е будно и интелигентно…просто го превръща в буден и интелигентен потенциален МАСОВ убиец, ТЕРОРИСТ…. от кога щато външна граница, България може да гали с перце терористите, защото били умни, богати и нещастни…

Вашият коментар

Back to top button
Изпрати новина